Impresivna titula Sutjeske: Takva dominacija se neće uskoro gledati

Sutjeska se trećom titulom pridružila Budućnosti na vrhu timova sa najviše šampionskih pehara, a Nikola-Peco Rakojević stao uz rame sa Dejanom Vukićevićem, kada su u pitanju najtrofejniji treneri u Crnoj Gori
58 pregleda 9 komentar(a)
Sutjeska, Foto: Boris Pejović
Sutjeska, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.04.2018. 16:36h

Otkada se igra prvoligaški fudbal u samostalnoj Crnoj Gori, niko na tako dominantan način nije osvojio titulu.

Pitanje je i da li će uskoro, jer trenutno u Evropi nema tima koji u svom prvenstvu ima toliku prednost - Sutjeska je šampion Crne Gore, šest kola prije kraja, zvanično, formalno i matematički, jer ima 22 boda više u odnosu na drugoplasiranu Budućnost!

Odbrojavanje je završeno, danas se dogodilo ono što se čekalo maltene od polusezone.

Sutjeska je proslavila titulu pobjedom protiv Iskre u Danilovgradu (1:0), što je bio čak 22. trijumf u dosadašnjih 30 kola.

Nisu izabranici Nikole Rakojevića željeli da čekaju pola sata i ishod ishod duela Mladost - Budućnost, završili su sve sami, pobjedom, onako kako su radili tokom cijele sezone, dominantno i nadmoćno.

Luka Merdović postigao je gol za titulu prvaka, ali nije presudio taj pogodak, presudila snaga Rakojevićevog tima tokom cijele sezone, presudila je granitna odbrana, predvođena golmanom Giljenom (jesenas više od hiljadu minuta nije primio gol) i štoperom Bakračem, presudio je vezni red sa Lončarom, Jankovićem, Stefanovićem, braćom Vučić koji su kao bekovi učestvovali i u ofanzivnim akcijama, presudio je moćan napad, golovi koje su postizali Ivanović, Marković, Merdović, Denković, Božović...

Presudilo je, naravno, i znanje i iskustvo trenera Nikole Rakojevića, koji je osvojio trofej treću sezonu zaredom i pridružio se Dejanu Vukićeviću i Draganu Radojičiću na listi najtrofejnijih trenera u samostalnoj Crnoj Gori. Njih trojica imaju po dvije titule i po jedan trofej Kupa.

Rakojević je sve to obavio u tri godine - počelo je titulom sa ekipom Mladosti 2016, peharom Kupa sa Sutjeskom 2017, i sada titulom, sa klubom iz svog grada.

Sutjeska se, takođe, pridružila se do danas vodećoj Budućnosti, na vrhu liste timova sa najviše titula - i jedni i drugi po tri puta su bili najbolji u Crnoj Gori. Mogren i Rudar imaju po dvije titule, a Zeta i Mladost po jednu.

Nikšićani su prethodni put bili na tronu 2014. godine, kada su predvođeni Draganom Radojičićem osvojili drugi uzastopni šampionski prsten.

Nikšićani će ugrabiti i do sada rakordan džek-pet od skoro 800 hiljada eura, koje će im pripasti kao nagrada Uefe za plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona. Zagarantovane četiri utakmica imaće Sutjeska u Evropi, jer u slučaju eliminacije u 2. kolu kvalifikacija za LŠ, dobiće priliku u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

I, nije kraj sezone, ostalo je još šest kola, Sutjeska je osvojila titulu, a sada napada rekorde. Neke je već oborila, a neki su tek na redu - razlika na vrhu, broju pobjeda, broj osvojenih bodova...

Bonus video: