Simulacija plej-ofa: Budućnost osvaja „Pionir”

U derbiju 19. kola ABA lige, košarkaši Budućnost Volija od 19 časova gostuju Partizanu. Pobjeda neophodna zbog nastavka borbe sa Cedevitom, ali i podizanja samopouzdanja pred razigravanje za titulu
2919 pregleda 5 komentar(a)
Bitka za što bolju poziciju pred plej-of: Goga Bitadze, Foto: Filip Roganović
Bitka za što bolju poziciju pred plej-of: Goga Bitadze, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 10.02.2019. 10:27h

Hoće li košarkaši Budućnost Volija nastaviti bitku sa Cedevitom za prednost domaćeg terena u polufinalu plej-ofa ili će možda čak i pasti na 4. mjesto? Odgovor na ta pitanja krije se u kultnom „Pioniru”, tj. dvorani koja već nekoliko godina nosi ime legendarnog Profesora, Aleksandra-Ace Nikolića, gdje će večeras (19 časova) Partizan dočekati šampiona ABA lige.

Timu Jasmina Repeše pobjeda je neophodna, kako bi sačuvao nadu da Cedevita u preostala četiri meča (prvi igra od 17 sati protiv FMP-a) može da kiksa i izgubi 2. mjesto. S druge strane, poraz od pet ili više razlike Podgoričane bi gurnuo na 4. poziciju, koja bi mogla da ih odvede na megdan Crvenoj zvezdi.

Ako žele pobjedu, „plavi” u paklu dvorane u Ulici Čarlija Čaplina moraju da odigraju mnogo bolje nego prije tri dana protiv Himkija, kada su odigrali veoma lošu odbranu i izgubili 98:90 u „Morači”. Ovo će biti i svojevrsna simulacija plej-ofa, jer će Budućnost moratii da juri pobjede u gostima vjerovatno i protiv Cedevite i Crvene zvezde ako želi da odbrani šampionski prsten.

37 poena je ubacio Erl Klark na dvije utakmice protiv Partizana - u polufinalu ABA Superkupa je upisao 17, a u 8. kolu lige 20 koševa. Drugi strijelac „plavih” u tim mečevima je Nemanja Gordić sa 22, treći Danilo Nikolić sa 19...

- Igramo protiv ekipe koja je u dobrom stanju. Atmosfera će biti naglašeno domaćinska, i to poslije poraza koji nismo željeli. Biće nam potrebno puno više koncentracije nego u prethodnom meču protiv Himkija. Neophodna nam je dobra utakmica, moramo da damo sve od sebe kako bismo pobijedili - rekao je Repeša.

Dva velika rivala su se sudarila već dva puta ove sezone i oba puta je trijumfovala Budućnost - u polufinalu ABA Superkupa u Laktašima je bilo 90:87 nakon produžetaka, a u „Morači” 75:71. Večerašnji obračun nema mnogo veze sa tim utakmicama, jer je bilo mnogo promjena - u odnosu na duel odigran 18. novembra u Podgorici, u Budućnosti je došlo do rokade trenera (Repeša naslijedio smijenjenog Aleksandra Džikića), stigli su i Noris Kol, Goga Bitadze i Džejms Bel, otišao je Alen Omić, Nikola Ivanović se povrijedio, a Beograđani su jači za Aleksa Renfroa i Nikolu Jankovića.

Bitadze, koji je u dresu Mega Bemaksa u porazu od Partizana (74:81) upisao 28 poena, 11 skokova i četiri blokade za najveći indeks u ABA ligi ove sezone (43, koliko je imao i Džejkob Pulen iz Cedevite protiv Krke), bio je jedan od tragičara utakmice sa Himkijem. Iako je upisao 17 koševa, sedam uhvaćenih lopti i dvije rampe, dozvolio je direktnom rivalu Džordanu Mikiju da mu u posljednjih 100 sekundi da osam poena i prelomi meč, pa imati veliki motiv da se iskupi.

- Vjerujem da nas očekuje izuzetno zanimljiva utakmica u Beogradu protiv direktnog rivala za što bolju poziciju na tabeli prije početka plej-ofa. Utakmica je bitna i za jednu i za drugu ekipu, tako da očekujem dobar takmičarski meč. Moramo da popravimo pojedine stvari iz prethodnog meča, jer igramo protiv ekipe koja je u dobroj formi - rekao je 19-godišnji Gruzijac.

Trinkjeri: Moraćemo krvavo da zaradimo svaki poen

Partizan je u srijedu završio nastup u Evrokupu ubjedljivim porazom od Albe u Berlinu (97:74). Kako taj meč nije imao nikakvu važnost za Beograđane, Andrea Trinkjeri je dao šansu i igračima sa klupe i odmarao startere za večerašnji derbi.

Italijan, koji ima i crnogorske korijene, svjestan je koliko težak zadatak čeka njegov tim.

- Očekuje nas utakmica protiv evroligaša, veoma kvalitetne ekipe koja ima ambiciju da i sljedeće godine igra u najjačem evropskom takmičenju. Znamo da će nam biti teško, da moramo da se borimo za svaku loptu i da ćemo svaki poen morati krvavo da zaradimo. Odbrana, napad, detalji, vrhunska koncentracija... Sve će biti od ogromne važnosti, ali ništa od toga bez srca i karaktera - u svom stilu je rekao Italijan, koji odlično govori naš jezik, jer mu je majka Hrvatica, a baba Kotoranka.

I Vanja Marinković, koji igra šestu sezonu u prvom timu Partizana iako je tek prije mjesec proslavio 22. rođendan, poručuje da samo najbolja igra može da donese trijumf „parnom valjku”.

- Budućnost je tim koji čini veliki broj veoma, veoma, talentovanih i iskusnih pojedinaca. Promijenjeno je dosta toga od početka sezone i kako utakmice prolaze, oni igraju sve bolje. U našoj igri ne smije da bude praznog hoda, jer će svaki taj trenutak Budućnost umjeti da kazni. Samo ako budemo na maksimumu, možemo da se nadamo pobedi - istakao je bek „crno-bijelih”.

Bonus video: