Crna Gora sa Gruzijom, Slovačkom i Albanijom

96 pregleda 32 komentar(a)
Košarkaši Crne Gore, Foto: Beta
Košarkaši Crne Gore, Foto: Beta
Ažurirano: 22.01.2016. 12:14h

Košarkaši Crne Gore će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2017. godine, koje će biti održano u Finskoj, Izraelu, Rumuniji i Turskoj, igrati u grupi F sa Gruzijom, Slovačkom i Albanijom, odlučeno je danas žrijebom u Minhenu.

Crna Gora je žrijebana iz drugog šešira, dok je Gruzija, sa kojom se naša selekcija nije do sada sastajala, rival iz prvog šešira.

Protivnik iz trećeg šešira je Slovačka, sa kojom je Crna Gora igrala u kvalifikacijama za Eurobasket 2013 i upisala dvije pobjede – u Levicama je bilo 94:81, a u posljednjem kolu u Podgorici 80:48.

Najzad, Albanija je protivnik iz posljednjeg, četvrtog šešira i po kvalitetu je iza preostala tri tima u kvalifikacionoj grupi F.

"Gruzija je uz Rusiju i Njemačku najkvalitetnija reprezentacija iz prvog šešira i imaju igrače koji su u najboljim godinama. Tornike Šengelija, Zaza Pašulija, Manučar Markoišvili i Giorgi Tsintsadze su njihovi glavni igrači, ali imaju i zavidan timski kvalitet i ozbiljna su ekipa, kao i gotovo sve koje su bile u prvom šeširu. Nijesmo priželjkivali nijednog protivnika iz prvog šešira i bilo nam svejedno ko će biti protivnik, jer mora se igrati maksimalno i svakom meču pristupiti na najbolji mogući način sa željom da se ostvari pobjeda. Slovačka je po kvalitetu mogla da bude u drugom šeširu, dok je Albanija kvalitetom iza preostala tri tima u grupi, ali zaslužuje respekt i maksimalni fokus", rekao se selektor Crne Gore Bogdan Tanjević.

Prvoplasirane reprezentacije iz sedam kvalifikacionih grupa i četiri najbolje drugoplasirane izboriće plasman na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

"Ukoliko mi budemo na visini zadatka neće biti problema, ali moramo da se kvalitetno spremimo za ono što nas očekuje i da svakom meču pristupimo sa željom da ostvarimo pozitivan rezultat", dodao je Tanjević, koji je prisustvovao žrijebu u Minhenu.

Nastup su već obezbijedili domaćini šampionata - Finska, Izrael, Rumunija i Turska, finalisti Eurobasketa 2015 - Španija i Litvanija, kao i sedam reprezentacija koje će učestvovati u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru - Hrvatska, Češka, Francuska, Grčka, Italija, Letonija i Srbija.

Grupa

Grupa A: Belgija, Island, Švajcarska, Kipar

Grupa B: Njemačka, Holandija, Austrija, Danska

Grupa C: Rusija, Bosna i Hercegovina, Švedska

Grupa D: Poljska, Estonija, Bjelorusij, Portugal

Grupa E: Slovenija, Ukrajina, Bugarska, Kosovo

Grupa F: Gruzija, CRNA GORA, Slovačka, Albanija

Grupa G: Makedonija, Mađarska, Velika Britanija, Luksemburg

Žrijeb za mlađe kategorije

U Minhenu je obavljen i žrijeb za takmičenja mlađih kategorija

Mlada ženska reprezentacija Crne Gore (U 20) na B prvenstvu Evrope, od 8. do 17. jula u Podgorici, igraće u grupi D sa Irskom i Slovenijom.

Mlada muška reprezentacija je voljom žrijeba svrstana u A grupu, u kojoj su još Portugal, Makedonija, Gruzija i Jermenija. Šampionat će biti održan u grčkom gradu Halkida, na ostvru Evia, od 15. do 24. jula.

Kadeti će na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, od 12. do 20. avgusta, igrati u grupi C sa Litvanjom, Francuskom i Bosnom i Hercegovinom.

Juniorska selekcija na B prvenstvu Evrope, od 29. jula do 7. avgusta u Skoplju, igraće u grupi B sa Belgijom, Austrijom, Rumunijom, Portugalom i Bjelorusijom.

Bonus video: