Mirotić najbogatiji evropski debitant u istoriji NBA

Podgoričanin Nikola Mirotić, najplaćeniji je debitant iz Evrope u istoriji NBA lige
107 pregleda 3 komentar(a)
Nikola Mirotić, Po Gasol, Foto: Twitter
Nikola Mirotić, Po Gasol, Foto: Twitter
Ažurirano: 24.07.2014. 08:08h

Podgoričanin Nikola Mirotić, najplaćeniji je debitant iz Evrope u istoriji NBA lige. Krilni centar, Mirotić, je sa Čikago Bulsima potpisao trogodišnji ugovor prema kojem će godišnje zarađivati 5 miliona i 305 hiljada dolara. On je sa prvog mjesta liste najplaćenijih debitanata iz Evrope potisnuo Andreu Barnjanija, koji je prve sezone zaradio 4,5 miliona. Na trećem mejstu je Enes Kanter sa 4.133 miliona, a četvrti je Nikola Peković sa četiri miliona dolara u prvoj godini.

Mirotiću je tako visoku platu omogućilo odsustvo od tri godine od drafta 2011. godine, na kojem ga je Čikago odabrao kao 23. pika. Prema pravilima NBA lige, igrač može da dogovori platu sa klubom,m ako su proišle tri godine od drafta na kojem je izabran i onda ne mora da igra za ugovor novajlija.

Mirotić je izabran u idealnu petorku španske ACB lige igrajući za Real u prethodnoj sezoni, ali možda i neće zaigrati u Bulsima. Čikago je ponudio MIrotića, Tadža Gibsona i Daga Makdermota u zamjenu za prvu zvijezdu Minesote, Kevina Lava. Minesoti se dopada taj trejd, ali na njega mora da čeka još 28 dana, pošto NBA zabranjuje trendove u prvih mjesec od potpisanih ugovora sa novajlijama.

Bonus video: