Povratak poslije 17 mjeseci: Marko Todorović vjeruje da će Crna Gora stići do Kine

Centar Huventuda Marko Todorović se nakon 17 mjeseci vraća u nacionalni tim i vjeruje da Crna Gora može da preko Ukrajine i Letonije ovjeri vizu za Kinu
1033 pregleda 0 komentar(a)
Marko Todorović, Foto: FIBA
Marko Todorović, Foto: FIBA

Posljednji meč za Crnu Goru je odigrao 10. septembra 2017. godine, kada je Letonija bila prejaka u osmini finala Eurobasketa i trijumfovala 100:68.

Poslije 17 mjeseci, Marko Todorović se vratio u nacionalni košarkaški tim, a sudbina je „nacrtala” da novi obračun sa selekcijom sa Baltika bude ključni za „crvene” i da centar Huventuda, zajedno sa još sedam igrača sa te utakmice, dobije šansu za revanš.

Tim Zvezdana Mitrovića će u posljednjem „prozoru” kvalifikacija za Mundobasket u Kini igrati dva meča - u petak gostuje Ukrajini, a tri dana kasnije u „Morači” čeka Letonce. Brojne su kalkulacije kako Crna Gora može do vize za Daleki istok, ali se u gotovo svim kombinacijama pobjeda nad timom Arnisa Vecvargasa nameće kao obaveza...

- Zadovoljstvo mi je što sam opet sa momcima. Bio sam odustan zbog povreda, sada sam konačno zdrav, što je dobra vijest i za mene i za reprezentaciju. Pred nama su dvije najvažnije utakmice, potrudićemo se da se spremimo, da damo sve od sebe i pokušamo da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo - istakao je Todorović.

Mitrović ima problema sa spoljnom linijom, jer zbog povreda u Kijevu neće igrati Nikola Ivanović, Ognjen Čarapić i Nikola Pavlićević (on bi mogao da bude spreman za Letoniju), ali će imati prednost u reketu. U odnosu na meč u Nikšiću 17. septembra, jedina rokada u centarskoj liniji Crne Gore je dolazak Todorovića umjesto Milka Bjelice, a Jevgen Murzin ne može da računa na Alekseja Ljenja iz Atlante, MVP-a 20. kola ACB lige Vladimira Geruna iz Breogana, kao ni igrača Barselone Artjoma Pustovija.

Takođe, nema ni prvog ukrajinskog strijelca na utakmici u gradu pod Trebjesom, Svjatoslava Mihaljuka, koji igra u Detroit Pistonsima. Jedini pravi centar biti Vjačeslav Kravcov iz španske Fuenlabrade.

- Mislim da za Ukrajinu neće igrati Artjom Pustovij iz Barselone, kojeg sam vidio na Kupu kralja. Kravcov je dobar igrač, ali mislim da imamo prednost u odnosu na Ukrajinu i da imamo kvalitetniji sastav - jasan je Todorović.

Ukrajina je na svom terenu savladala i Španiju (76:65), a kako u posljednjem kolu gostuje otpisanoj Sloveniji, mogla bi da preuzme 3. mjesto. Doduše, samo u slučaju da Letonci izgube oba meča (u petak dočekuju oslabljene Špance), a da Crna Gora u Kijevu izgubi sedam ili više koševa razlike.

- Motivacija od toga da sa dvije pobjede idemo na Svjetsko prvenstvo ne može da bude veća. Ne plašimo se ni Ukrajine ni Letonije, ni toga što je naš prvi rival neporažen na svom terenu. Ako budemo igrali kao što možemo i znamo, problema neće biti.

Za Letoniju bi u meču odluke u „Morači” mogli da igraju sedmorica evroligaša - Janis Tima, Janis Strelnijeks, Dairis Bertans, Žanis Peiners, Rolands Šmits, Anžejs Pasečniks i Arturs Kurucs.

- Utakmica sa Letonijom će biti teška, jer su igrači iz Evrolige na raspolaganju. Ali, momci su pokazali da mogu da se nose sa njima i pobijede ih u Letoniji, zašto ne bismo mogli to da ponovimo i ovdje - optimistički je upitao 26-godišnji Podgoričanin.

Bonus video: