Odbrana i ritam ruše Splićane

"Moramo biti maksimalno koncentrisani, a onda će ono što nam Split sprema biti mnogo lakše rješivo za nas", jasan je Radonjić.
53 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Ivanović, Foto: Savo Prelević
Nikola Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.12.2012. 15:04h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Split - U miru hotela „Prezident“ u Solinu, gradiću udaljenom osam kilometara od Splita, košarkaši Budućnost Volija kuju pobjedničku taktiku za večerašnji duel protiv „žutih“, nekadašnjeg velikana jugoslovenske i evropske košarke.

Podgoričani su ušli u trijumfalnu seriju koju žele da nastavi i na „Gripama“. Povratnik u ABA ligu se, međutim, u dosadašnjem dijelu sezone pokazao kao tvrd orah, posebno na svom terenu.

U Splitu su redom pali Crvena zvezda, Cedevita i Cibona, a Partizan je uz dosta muke stigao do bodova. Osim nadahnutog rivala, Podgoričani će morati da se izbore i sa umorom, koji ih „vjerno“ prati nakon ubitačnog ritma srijeda-subota. Bez obzira na sve to, „plavi“ u Split nisu došli samo turistički već žele da ostvare još jedan trijumf i naprave najbolju uvertiru za duel sa Bilbaom u srijedu u „Morači“.

"Analiza Splita ide u dva pravca - što prikazuju kući, a što na strani. U svim mečevima pred svojim navijačima oni su igrali sjajno, zamalo su savladali Partizan. Dobili su bez problema favorizovane ekipe Crvene zvezde, Cedevite i Cibone. Imaju jako dobru atmosferu, dobre navijače, a tim čini spoj mladosti i iskustva. Imaju nekoliko izuzetno iskunih igrača, a uz njih stasavaju mladi, koji iz meča u meč igraju sve bolje. Nema sumnje da nas čeka težak zadatak", opominje Dejan Radonjić, trener Budućnost Volija.

U dosadašnjem dijelu sezone u ekipi Splita se istakao iskusni centar Nikola Vujčić, koji je posljednjih nekoliko sezona bio jedan od najdominantnijih centara u Evropi. Prošle godine se vratio iz Anadolu Efesa da pomogne matičnom klubu i sa prosjekom od 12 poena najefikasniji je igrač „žutih“. Uz to, ima 5,4 skoka i 2,4 asistencije po meču. Jasno je da od njega „plavima“ prijeti najveća opasnost.

"Analiza Vujčića ne treba da bude velika, sigurno je najveće ime u ABA ligi. Vedran Vukušić je, takođe, igrač sa veklikim iskustvom, godinama igra na visokom nivou. Tu su još i Srđan Subotić, Toni Dijan i Ivan Mimica, koji čine okosnicu kvaliteta, a daju veliku podršku mladim igračima od kojih se ističe Josip Sobin ispod koša. Međutim, ne treba zanemariti ni ostale igrače koji su pokazali veliki kvalitet u dosadašnjim utakmicama".

Crnogorski šampion nije imao previše vremena da se na pravi način pripremi za duel sa Splićanima. Sinoć je od 20.30 sati odrađen jedini trening pred večerašnji okršaj.

"Jako je teško pripremiti utakmicu, jer smo imali na raspolaganju samo jedan trening. Manje-više znano sve kvalitete Splita i šta bismo mi trebali da radimo da bismo došli do bodova. Moramo razmišljati i o umoru, koji se nakupio nakon serije napornih mečeva. Moramo biti maksimalno koncentrisani, a onda će ono što nam Split sprema biti mnogo lakše rješivo za nas", jasan je Radonjić.

Mladi plej Nikola Ivanović zajedno sa Demarkizom Bostom vodiće veliku borbu protiv Subotića i Paola Marinelija.

"Biće težak meč, jer igramo protiv tima koji sjajno igra na svom terenu i koji je na muke stavio sve najbolje ekipe iz ABA lige. Izgubio je samo od Partizana, a dobio Cedevitu, Crvenu zvezdu i Cibonu. Imaju „vruć“ teren, ali dolazimo puni samopouzdanja nakon dobre rezultatske serije. Očekujem da odigramo dobar meč i da iskoristimo svaku šansu koja nam se ukaže za osvajajanje bodova", kaže Ivanović.

Reprezentativac Crne Gore smatra da su agresivna odbrana i brz napad velika prednost Budućnost Volija.

"Oni imaju nekoliko iskusnih igrača i sigurno da im neće odgovarati jak ritam. To je naša šansa. Pokušaćemo da odigramo maksimalno agresivno u odbrani svih 40 minuta, brzo u napadu i nadam se da oni to neće moći da isprate", optimista je Ivanović.

Promašena bacanja posljedica umora

U posljednje dvije-tri utakmice igrači Budućnost Volija su promašili po desetak slobodnih bacanja. Na sreću, to je ostalo nekažnjeno, a Radonjić smatra da je glavni razlog tome veliki zamor njegovih izabranika.

"Ekipa se u posljednje vrijeme zaista dosta troši i to je osnovni razlog zbog čega poromašuje slobodna bacanja. Igrači u svakoj utakmici daju sve od sebe, a to sa sobom nosi greške, promašene šuteve, promašena bacanja. To je nešto što treba u hodu da se rješava, ali nevjerovatan niz teških utakmica dovodi do pada koncentracije, a mi pokušavamo da to svedemo na minimum", objasnio je Radonjić.

Mimica ne igra?

Jedan od ključnih igrača Splita Ivan Mimica ima problema sa povredom, zbog čega je propustio i duel sa Širokim u prošlom kolu. Njegov nastup u večerašnjem meču je neizvjestan, a rovit je i Marineli. Zbog toga su prvom timu priključeni mladi igrači Ivan Jukić i Ivan Bender.

"Pobjeđivali smo velike rivale pred svojim navijačima, a nadamo se nastavku niza i protiv Budućnosti. Međutim, neće nam biti nimalo lako jer je Budućnost ozbiljna i dobro ukomponovana ekipa, koja je u nizu od šest pobjeda u ABA ligi i Evrokupu. Dolaze puni samopouzdanja, ali da bi dobili ovdje moraju biti pravi, na visni zadatka, jer ćemo mi sve uraditi da im prekinemo taj niz", istakao je Mladen Erjavec, trener Splita.

Danas

Split - Budućnost Voli (21.00)

Radnički - Zadar MZT(17.00)

Skoplje - Solnok (20.30)

Sjutra

Crvena zvezda - Široki (17.00)

Cedevita - Krka (17.00)

Olimpija - Cibona (19.00)

Igokea - Partizan (20.30)

Bonus video: