Pavićević: Srbija je izvanredan tim, ne smijemo da izgorimo

"Zahvaljujući putovanjima nismo bili duže u Podgorici i još nismo osjetili emociju koja vlada naspram igre i rezultata koje postižemo", istakao selektor Crne Gore
42 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2012. 13:46h

Iako je u javnosti zavladala euforija nakon sjajnih igara i rezultata u dosadašnjem toku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Sloveniji, stručni štab i igrači Crne Gore se trude da ostanu mirni i da se na pravi način pripreme za sutrašnji duel sa Srbijom u „Morači“.

Iako je ekipa Dušana Ivkovića važila za apsolutnog favorita u grupi pred start takmičenja, "crveni“ su fantastičnim izdanjima izbili u prvi plan i postali su naprijatnije iznenađenje kvalifikacija.

Dva puta je oružje položio Izrael, Srbija je savladala u prepunoj "Beogradaskoj areni“, pa navijači sa pravom očekuju da se trijumfalni niz nastavi i nakon derbija sa Srbijom.

Igrači su puni samopouzdanja, ali im je jasno da će put do nova dva boda biti izuzetno trnovit.

Međutim, vjeruju da uz pomoć sa tribina mogu još jednom sa savladaju favorizovanog rivala.

"Napravili smo veliki posao u grupi koja je najjača u kvalifikacijama. Pobijedili smo u svih šest utakmica, od kojih četiri u gostima. Veliki posao, a kao njegovu posljedicu imamo veliki umor. Kao stručni štab imamo veliki zadatak da i pored umora, koji se akumulirao kroz važne utakmice i veliki broj putovanja, zadržimo formu igre i egzekucije, ali i ponašanja koja nam je omogućila da napadnemo rivale i u gostima. Izvanredan uspjeh, veoma realno i ostvarenje cilja, međutim da bi zaštitli način na koji smo igrali, rezultat koji smo postigli, mi pored ostvarenja osnovnog cilja koji je plasman na EP, dužni smo da u skladu sa nivoom igre i rezultata koje postižemo da podignemo i nivo zahtjeva da pored plasmana na tražimo i što bolju poziciju u grupi. Sa dvije pobjede, ne brojeći onu ekipu sa kojom se rezultati neće računati od tri utakmice mi možemo biti prvi i izboriti bolji žrijeb za Evropsko prvenstvo", istakao je Luka Pavićević, selektor Crne Gore.

Gledajući dosadašnji tok kvalifikacija, Crna Gora je favorit u duelu sa Srbijom. Međutim, Pavićević upozorava da se u meč mora ući hladne glave.

"Mi u utakmici ne smijemo da izgorimo. Srbija je izvanredan tim i uz veliki respekt, sada poslije ovih rezultata, a i prije, mi u svojoj kući moramo da napadnemo svakog protivnika. U tom napadu i u tom pokušaju da pobijedimo Srbiju mi ne smijemo da izgorimo, da sačuvamo mirnu glavu i da znamo da nam trebaju dvije pobjede do kraja kvalifikacija i da sa te dva trijumfa mi postajemo prvi u grupi. Nije lako držati mirnu glavu. Zahvaljujući putovanjima nismo bili duže u Podgorici i još nismo osjetili emociju koja vlada naspram igre i rezultata koje postižemo. Važno je da pokažemo da kao tim možemo da se ponesemo sa tim, da shvatimo da smo do rezultata došli na određemn način i da po svaku cijenu probamo da to uradimo i preostalih deset dana ove akcije".

Na pitanje šta bi mogao da odluči sutra[nji meč, selektor Crne Gore je bio jasan.

"Moramo ispuniti niz zadataka u odbrani i napadu da bi mogli igrati ravnopravno i na pobjedu. Za nas je važno da nas pohvale ne omekšaju, nego da ostanemo na onom nivou fokusa i agresivnosti, da pristupimo toj utakmici sa ogromnom dozom intenziteta i da kroz 40 minuta pokušavamo da ispunjavamo te zadatke i tražimo put za pobjedu. Srbija, gledano individualno i timski, ima cijeli repertoar mogućnosti. Moramo biti fokusirani na one zadatke koje podijelimo, da kontinuirano velikim intenzitetom i energijom koncentrisani svih 40 minuta tražimo put za pobjedu. Ovi momci su najbolje što mi imamo. Krenuli smo u ovaj projekat ne znajući koliko možemo, naš cilje je bio da izborimo EP i zašttimo integritet crnogorske košarke. U tom radu svi igrači i ja kao trener imamo pravo da tražimo iskorak i da se trudimo da ovakvu akciju i aktivnost da nam posluži za podizanje ličnog nivoa. To će se desiti samo ako igramo timski i kolektivno i ako dozvolimo da nam kolektiv da mogućnost da se istaknemo. Mi svakoj utakmici pristupamo izuzetno koletivno i kao prozivod kolektivne igre svaki igrač dobija svoj prostor u kojem može da pokaže koliko vrijedi", zaključio je Pavićević.

Stojan Ivković, prvi pomoćnik Pavićevića, napomenuo je da je Crna Gora od prvih šest mečeva čak četiri igrala u gostima. Time ovaj rezultat još više dobija na značaju.

"Teško je igrati u tom ritmu gdje se igra svaki treći dan, ali mislim da je ekipa fizički spremna i da se spremna u glavi potpuno i da znamo šta nas čeka za tri dana. Naš moto je da svakoga poštujemo i da se nikoga ne bojimo. Sa svima ćemo se botiti dokle možemo, a možemo mnogo. To ćemo ponoviti u posljednje četiri utakmice i moramo ostvariti tri pobjede. Protiv Izraela igrali smo prvi put kao favoriti i ta utakmica je bitna, jer smo to opravdali. Mi sa Srbijom imamo tu odgovornost i sve ćemo da uradimo da naš pošten odnos nastavimo", objasnio je Ivković.

Dubljević: Motiv nam ne nedostaje

Novi centar Valensije Bojan Dubljević, košarkaški je eksplodirao protekle sezone u dresu Budućnost Volija.

Potencijal i kvalitet je dokazao igrama u dresu Crne Gore. Pred meč sa Srbijom očekuje nastavak pobjedničkog niza.

"U goste nam dolazi veoma kvalitetna i sigurno jedna od najjačih ekipa u kvalifikacijama. Neće biti lako iako igramo pred svojim navijačima, ali motiva nam ne nedostaje. Uz mnogobrojnu publiku i fer navijanje, nadam se da ćemo doći do pobjede".

Šehović: Uz navijače do slavlja

I Sead Šehović, kao uostalom i čitava ekipa, igra sjajno tokom kvalifikacija. U meču sa Izraelom, u samom finišu, ukrao je možda i ključnu loptu i time otvorio vrata trijumfa Crnoj Gori.

Pred duel sa Srbijom optimistički je raspoložen, bez obzira na kvalitet rivala.

"Očekuje nas jako teška utakmica. Srbija odličan tim predvođen odličnim trenenom, jednim od najboljih u Evrope. Spadaju u sam vrh evropske košarke, ali i mi imamo kvalitet, koji smo dokazali u prvih šest kola. Činjenica da se i Srbija i Izrael nalaze iza nas govori sama za sebe. Uz podršku navijača i naš pravi pristup možemo doći do pobjede", optimista je Šehović.

Mitrović: Pozivam publiku da fer navija

Danilo Mitrović, direktor svih reprezentativnih sekcija Crne Gore, istakao je da će vrata „Morače“ biti otvorena u 19 sati, odnosno 90 minuta prije početka duela.

"Veliko je interesovanje za meč, 20 godina sam u košarci, ali ovoliko interesovanje nije bilo ni za jednu košarkašku predstavu od kada se bavim ovim poslom. Pozivam publiku da korektno navija, da bude korektna prema protivniku i da budemo korektni kao mnogo puta do sada. Žao mi je što Morača prima 4.300 ljudi, dodali smo još 200 stolica na parteru. Interesovanje je ogromno, a ja lično, a ni ekipa, nismo mogli da se bavimo prodajom i distribucijom ulaznica. To je radila kancelarija. Sve ulaynice su prodate. Imali smo obavezu prema sponzorima, pa čak smo ostali smo uskraćeni za određenu kvotu koju dobijaju igrači", objasnio je Mitrović.

Galerija

Bonus video: