Hrvatska bolja od Crne Gore, drugi krug sve dalje

Ekipa Josipa Vrankovića je vodila tokom čitavog meča, naša selekcija prijetila u nekoliko navrata, ali nije uspjela da povede i stigne do dva važna boda
0 komentar(a)
Vlado Šćepanović, Foto: Www.eurobasket2011.com
Vlado Šćepanović, Foto: Www.eurobasket2011.com
Ažurirano: 03.09.2011. 20:22h

Od specijalnog izvještača „Vijesti“

Alitus - Još jednu slabu utakmicu odigrali su košarkaši Crne Gore na Evropskom prvenstvu u Litvaniji, poraženi su i drugi put u tri meča na turniru, a krajnji ishod je vjerovatno i puno bolji nego što su izgledale stvari na parketu. Ako u odlučujućem meču za plasman u drugi krug, jedan protivnički igrač (Popović) ubaci sedam trojki iz 11 pokušaja i pri tom svaki put šutira potpuno sam, kao na treningu, ako drugi (Tomić) postigne 26 poena pri čemu ga naši centri nisu ni pogledali poprijeko, te ako treći (Drejper) ima 12 asistencija i pri tome sa visinom od 180 centimetara koja je sada skromna i za fudbalere uhvati dvije odlučujuće lopte u napadu, onda ishod duela sa Hrvatskom i nije mogao da bude drugačiji. Naprotiv, šest poena minusa, još izgleda više nego podnošljivo.

"Sigurno da mnogo boli ovaj poraz. Mislili smo i po kvalitetu smo očekivali da možemo da pariramo Hrvatima i da možemo da dobijemo utakmicu koja je bila mnogo bitna za nas, jer bismo pobjedom gotovo 90 odsto obezbijedili prolaz u drugi krug i možda obećavajući nastup u toj drugoj fazi. Ali, izgubili smo našom krivicom", ističe Vlado Šćepanović, okrećući se onome što slijedi već danas. "Nemamo puno vremena da tugujemo, imamo veoma važnu utakmicu protiv Grčke, koju moramo pokušati da dobijemo. Imamo kvalitet, imamo snage, opet sam optimista da možemo da dobijemo Grke. Vidjeli smo da su ih Makedonci ubjedljivo savladali, zašto to ne bismo i mi napravili.

Od velike borbe koja je najavljivana iz našeg tabora, na startu nije bilo ništa - Hrvati su poslije četiri minuta vodili 8:2, a nakon što smo se nekako vratili u igru (10:9, 12:11), „vatreni“ su napravili seriju 11:0 i otišli na 12 koševa viška. Ante Tomić je radio šta je htio, Marko Popović pogađao, Dontej Drejper bušio našu odbranu kao švajcarski sir... I kada je uz takvu igru poluvrijeme završeno sa svega četiri koša minusa našeg tima (46:42), činilo se da je neminovno da „crveni“ odigraju bolje, da mora da dođe i njihovih pet minuta.

Ali, drugo poluvrijeme bilo je preslikano prvo - Hrvatska je u prvih pet minuta napravila novu seriju, 14:3, povela 60:45, pa se već tada nazirao kraj. Da bukvalno sve bude kao u prvom dijelu igre, doprinijela je napadačka rola Gorana Jeretina, ali sve je to padalo u vodu kada je na drugoj strani udarni trio „kockastih“ igrao kao da naša odbrana ne postoji. I pored svega, nepuna dva minuta prije kraja Hrvatska je imala svega tri poena prednosti i promašila napad, ali je omaleni Drejper drugi put u toj četvrtini uhvatio loptu pod košem Crne Gore. Povratka više nije bilo...

"Možda obećava i to što smo uz tako lošu igru, lošu odbranu gdje smo im puštali otvorene šuteve i igru leđima, opet imali aktivan rezultat. Iz toga moramo da izvučemo pouke i što je najbitnije, da protiv Grčke, van svih taktika i bilo čega - pokažemo karakter. Da svih 12 igrača bude kao jedan i što se kaže - a to nije otrcana fraza - da ostavimo srce na parketu", ističe Šćepanović.

Rezultati ekipa u grupi C, koji su više promjenljivi čak i od vremena u Alitusu, i dalje daju šansu našoj reprezentaciji da prođe u drugi krug. Potrebno je da se dobije Grčka, koju je juče deklasirala Makedonija. Hoćemo li ispustiti i tu šansu? Želja je protiv Hrvatske bila možda za nijansu veća, ali to nije bilo dovoljno...

"Sigurno da ćemo imati još veću želju. Ja mogu da garantujem i za sebe, i za ove momke, i za ljude iz stručnog štaba da ćemo sve da učinimo da dobijemo utakmicu sa Grčkom", zaključio je Šćepanović.

Hrvatska - Crna Gora 87:81 (24:16, 22:26, 21:18, 20:21)

Alitus - Dvorana ''Alitus arena''. Gledalaca: 1.200. Sudije: Perez (Španija), Cmikievič (Poljska), Mogulkoč (Turska).

Hrvatska: Tomić 26 (2-2), Andrić 3 (4-3), Popović 23 (2-2), Bogdanović 6, Stipčević, Drejper 9 (2-2), Simon 9 (2-1), Markota 8, Rudež, Žorić 3 (4-3), Barać.

Crna Gora: Vučević 4, Jeretin 18 (1-1), Bakić, Šćepanović 7, Borisov, Mihailović, Kuk 5 (2-2), Vraneš, Bjelica 9 (3-3), Dragičević 17 (1-1), Peković 9 (7-7), Dašić 12 (6-3).

Bonus video: