Svaka pobjeda biće istorijski uspjeh

Razmišljamo sada samo o prvoj utakmici sa Makedonijom, kako bi uspješno počeli nastup na Evropskom prvenstvu - istakao selektor Dejan Radonjić
0 komentar(a)
Košarka Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Košarka Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.08.2011. 11:38h

Najbolji košarkaši Crne Gore završili su pripreme za Evropsko prvenstvo koje 31. avgusta počinje u Litvaniji.

Ostalo je da još odigraju turnir u Istanbulu (24. i 25. avgust) u konkurenciji domačina, Ukrajine i Novog Zelanda i kontrolni meč sa Turskom na kome bi trebalo da se uradi glazura pred start kontinentalnog šampionata.

Selektor Dejan Radonjić je zadovoljan urađenim od 18. jula i smatra da ekipa ima kvalitet da se plasira u drugi krug.

- Uradili smo sve što smo planirali kroz pripreme na Zlatiboru, u Ljubljani, Baru i Skoplju. Ostalo je da odigramo još turnir u Istanbulu i prijateljsku utakmicu sa Turskom. Nakon toga ćemo odrediti 12 igrača koji će ići u Litvaniju. Odigrali smo pet mečeva, ostala su još tri i siguran sam da ćemo u pravom statusu dočekati početak Evropskog prvenstva - istakao je Radonjić.

Prvi stručnjak crnogorske selekcije osvrnuo se i na rivale u grupi u Alitusu.

- Grci, koji su oslabljeni, i Hrvati su tokom priprema pokazali da imaju kvalitet za plasman u vrh. Makedonija je pojačana sa Vladom Ilijevskim, a Bosna i Hercegovina sa kvalitetom koji ima zaslužuje respekt.

On je istakao da su igrači fokusirani na prve mečeve, navodeći da je sistem takmičenja specifičan i da je potrebno da od starta budu na adekvatnom niou.

- Vjerujem da Crna Gora na EP, bez obzira što debituje i što će protiv Makedonije odigrati istorijsku utakmicu, uspjeti da u prvom krugu ostvari dovoljan broj pobjeda i plasira se među 12 najboljih. Od broja pobjeda u prvom krugu zavisiće i naše mogućnosti u nastavku. Razmišljamo sada samo o prvoj utakmici sa Makedonijom, kako bi uspješno počeli nastup na Evropskom prvenstvu. Daćemo maksimum na svakom meču i očekujem da ćemo opravdati naša, ali i očekivanja javnosti u Crnoj Gori. Konačan spisak biti određen po koncepciji i po taktičkoj potrebi tima - jasan je Radonjić.

Savjetnik selektora Duško Vujošević pohvalio je rad ekipe od prvog dana priprema i istakao da je prednost Crne Gore to što je ekipe praktično zajedno četiri godine.

- Pošto sam bio na većem dijelu priprema, mogu reći da se dobro radilo. Imali smo nešto kraće pripreme u odnosu na ostale selekcije, što je dobro, da bi se razbila monotonija, a i igrači su spremni došli na početak priprema, jer su se pridržavali programa koji im je poslao profesor Vladimir Koprivica. Prednost ove selekcije je što je praktično četiri godine zajedno, što igra u sličnom sastavu, zadržala se srž i nit i želja igrača da se dokažu. Nije bilo lako skratiti spisak, Bojan Bakić i Sead Šehović su dali veliki doprinos dobrim treninzima. Crna Gora je napravila veliki uspjeh samim plasmanom na EP među 16 i možda smo time doveli do toga da dođe do proširenja na 24 selekcije.

Vujošević je rekao da je tim limitiran na spoljnoj poziciji, odnosno na poziciji beka šutera.

- Bez obzira na kvalitetan rad, potoji određeni limit u kvalitetu. Nama nedostaje igrač na spoljnim pozicijama kao Vlado Šćepanović sa 24, 25 godina ili sa EP 2001. godine. Sa takvim igračem bi bili još veći optimisti, mada smo i sada, odnosno to bi nam omogućilo da lakše igramo i da je prenesemo ispod koša. Prvenstvo će biti ujednačeno i kvaliteno, a lok-aut je doprinjeo tome. Nas očekuje velika borba za treće mjesto u grupi. Nismo bez šansi i želimo da ostvarimo što više pobjeda. Veliki uspjeh bio bi plasman u drugi krug. Kostur šampionata omogućava neka naša razmišljanja i želju, ali svaka pobjeda biće istorijski uspjeh - zaključio je Vujošević.

Igrači jedva čekaju start

Oči košarkaške javnosti u Crnoj Gori biće uprte u Nikolu Pekovića, koji će sigurno biti i najveći adut “crvenih” u Litvaniji”. Centar Minesote je nestrpljiv kao i ostali igrači.

- Svi željno očekujemo početak Evropskog prvenstva i prvi meč. To je ono za šta smo radili prethodne tri godine. Dobro smo trenirali, ostalo je da odigramo još turnir u Istanbulu, da se dodatno uigramo i ispravimo stvari koje do sada nisu dobro funkcionisle kako bi spremni otputovali na Evropsko prvenstvo - objasnio je Peković.

Bonus video: