Vučević: Nedostaju mi i Srbija i Crna Gora, Zvezda ima ekipu da osvoji ABA ligu

Planira Vučević i da uživo gleda fudbalski Mundijal. "Razmišljao sam da odem u Rusiju, vidjeću da li ću uspjeti. Svjetsko prvenstvo je pravi fudbalski praznik preko ljeta. Navijaću prvo za Srbiju, pa Belgiju, jer samo tamo dugo živio"
216 pregleda 4 komentar(a)
Nikola Vučević, Foto: Twitter
Nikola Vučević, Foto: Twitter
Ažurirano: 05.04.2018. 10:24h

Košarkaš Orlanda i reprezentativac Crne Gore Nikola Vučević pričao je za Blicsport o Crvenoj zvezdi, karijeri, srpskim košarkašima u SAD, košarkaškoj reprezentaciji Crne Gore, fudbalu.

"Poslije 11 godina u Americi, a od toga šest u Orlandu, osjećam se kao domaći. Ljudi u gradu i u klubu su sjajni, stil života je drugačiji nego kod nas, ali mi odgovora. Ali, kuća je uvijek kuća, i nedostaju mi Srbija i Crna Gora zbog porodice i prijatelja", kazao je Vučević za Blicsport.

Koja je perspektiva Crne Gore, može li do Mundobasketa u Kini?

"Teško, treći smo u grupi, poslije se prebacuju bodovi, pa će biti nezgodno sa novim sistemom kvalifikacija. U konkurenciji Španije i Slovenije, biće uspeh ako prođemo grupu, a veliki uspjeh smo napravili plasmanom u drugu fazu Eurobasketa prošlog ljeta i pored teškog poraza od Letonije".

Vučević je poznat i kao veliki navijač Crvene zvezde.

Pratite Crvenu zvezdu i ovdje?

"Zvezda ima ekipu da osvoji ABA ligu. Bitno da se nastavi sa igranjem u Evroligi zbog razvoja i igrača i kluba. Sezonom u Evroligi mogu da budu zadovoljni, realnost je da Zvezda nema budžet i mogućnosti kao najjače ekipe. I trener i tim su novi, sve je moralo iz početka jer je otišao Dejan Radonjić, koji je napravio nevjerovatan uspjeh. Primarni cilj je da se osvoji ABA liga i onda je sezona uspešna, a bilo bi dobro i da osvoje domaću titulu."

Da li ćete zaigrati jednog dana u crveno-bijelom?

"Nerealno je da se to desi u skorije vrijeme. Volio bih da ostanem u NBA što duže, nadam se još 10-ak godina, ali nikad se ne zna, možda jednog dana zaigram i u Zvezdi, bar za kraj karijere".

Gledate i fudbalere Zvezde?

"Naravno, sigurno jedna od najboljih sezona posljednjih godina. Igrali smo u Evropi poslije dugo godina, nesrećno smo ispali od CSKA. Mogli smo da prođemo, gledao sam prvu, nisam mogao drugu utakmicu. U prvenstvu imamo 12 bodova prednosti, sad će i derbi, bilo bi dobro da dobijemo. Ne sviđa mi se taj sistem podjele bodova, jer je pritisak na prvoplasiranom. Sada da osvojimo titulu i da probamo da dođemo do Lige šampiona. Od igrača, super mi je Nemanja Radonjić, pravo pojačanje, Vujadin Savić igra odlično, odbrana je na nivou. Milan Borjan je sjajan golman, tu su i Filip Stojković, Aleksandar Pešić. Drago mi je i da Partizan imao dobre rezultate u Evropi, dobro je za srpski fudbal i da klubovi imaju lakši put za ulazak u grupnu fazu."

Vratimo se košarci, kako ste zadovoljni sezonom?

"Nismo baš zadovoljni, bila je teška i opet smo ostali bez plej-ofa. Imali smo mnogo problema sa povredama, ja sam propustio dva mjeseca, nekoliko bitnih igrača je isto bilo odustno na duži period. Mislim da sam do povrede igrao možda i najbolje u karijeri. Imam još godinu ugovora sa Orlandom, volio bih da ostanem, došla je i nova uprava. Već šest godina sam ovdje od sedam u NBA, htio bih da budem dio tima koji će vratiti Orlando u plej-of."

Šta mislite o Nikoli Jokiću?

"Igra odlično, na vrhunskom nivou. Baš mi je drago zbog njega, lijepo ga je gledati, uživa, igra se košarke i nadam se da će ući u plej-of. On je budućnost Denvera, mislim da će ekipa da se gradi oko njega i imaće sjajnu NBA karijeru."

Koji su njegovi dometi?

"Jokić je Ol-star igrač, bio je blizu i ove i prošle sezone, a biće još bolji kada stekne iskustvo što je u NBA mnogo bitno. Veliki je broj utakmica i sa iskustvom neke stvari lakše radite, i sigurno će biti jedan od najboljih NBA centara."

Kako vidite Bogdana Bogdanovića?

"Trebalo mu je malo da se navikne na NBA ritam, nije imao veliki odmor prije dolaska. Sa Fenerbahčeom je svuda išao do finala, poslije i sa reprezentacijom čiji je bio nosilac. Igra dobro i mislim da će imati sjajnu NBA karijeru. Pokazao je šta može, imao je nekoliko odličnih utakmica i preuzimao je odgovornost da donese pobjedu svom timu".

Miloš Teodosić prvi put u NBA?

"Teo je imao problema sa povredama, što je nezgodno, ali se pokazalo da Klipersi igraju bolje kad je on na terenu, zna odlično da razigra ekipu, ima veliko igračko iskustvo. Kad se skroz navikne i bude spreman biće još bolji."

Boban Marjanović?

"Bobi kad dobije minutažu, odlično igra, koristi svaku šansu i pokaže sve što zna. Kao da je došao nezgodan period za centra kakav je on, jer se često igra brže sa nižim petorkama."

Kako vam se čini reprezentacija Srbije?

"Ogroman je uspjeh biti drugi u Evropi, na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. Svi znamo da je Srbija zemlja košarke i da postoji kult reprezentacije i košarkaška kultura, to se vidi. Selektor Aleksandar Đorđević je napravio tu atmosferu, koja je ponekad i bitnija od nekog sistema igre, uradio je sjajan posao. Na Eurobasketu ste bili bez pola ekipe i opet ste bili drugi, a Slovenija je odigrala vrhunsko finale kao i cijelo EP."

Planira Vučević i da uživo gleda fudbalski Mundijal.

"Razmišljao sam da odem u Rusiju, vidjeću da li ću uspjeti. Svjetsko prvenstvo je pravi fudbalski praznik preko ljeta. Navijaću prvo za Srbiju, pa Belgiju, jer samo tamo dugo živio."

Bonus video: