Korak naprijed, dva nazad...

Nakon pet kola, košarkaši Budućnost Volija jedna od dvije ekipe bez pobjede u Evrokupu. “Plavi” još nijesu vezali dva trijumfa u ovoj sezoni
2033 pregleda 0 komentar(a)
Košarkaši Budućnosti nakon meča sa Oldenburgom, Foto: Savo Prelević
Košarkaši Budućnosti nakon meča sa Oldenburgom, Foto: Savo Prelević

Korak naprijed, dva nazad - otprilike tako izgleda ritam košarkaša Budućnost Volija na startu ove sezone.

Nakon pobjede u četvrtfinalu ABA Superkupa protiv Cibone uslijedila je blijeda partija u polufinalu i ubjedljiv protiv Cedevita Olimpije, te nekolio dana kasnije poraz u gostima od Unikahe na startu Evrokupa. Poslije pobjede nad Zadrom u regionalnom takmičenju stigao je i prvi poraz kod kuće u Evrokupu, od Trenta.

Abaligaška pobjeda u Beogradu protiv Crvene zvezde dala je nadu da se ekipa, konačno, budi, ali je uslijedio poraz od Arke u “Morači” i rastanak sa trenerom Slobodanom Subotićem. Ni šok terapija nije dala efekat, pa su “plavi”, pod vođstvom Petra Mijovića, izgubili i naredni meč, prvi put kod kuće u ABA ligi, od Primorske.

Budućnost je najbolji evropski meč ove sezone odigrala u Istanbulu protiv Galatasaraja, imala je tri šuta za pobjedu, ali nije iskoristila nijedan, pa je poražena u produžetku. Nakon toga je došla rutinska pobjeda protiv Krke u ABA ligi, i očekivalo se da bi “plavi” u srijedu veče, protiv njemačkog Oldenburga, konačno mogli da vežu dvije pobjede ove sezone.

Međutim, ništa od toga, uslijedio je i peti poraz u grupi D, za, praktično, kraj snova o plasmanu u top 16 fazu Evrokupa. Više od poraza brine način na koji su Podgoričani ušli u meč, odnosno kako su u odbrani odigrali prvo poluvrijeme (primili 49 poena), pa i treću četvrtinu (22 poena).

Podgoričani su jedini bljesak imali u posljednjoj dionici, na početku koje je Oldenburg imao i 13 poena prednosti (75:62), a sredinom četvrtine plus devet (79:70). Serijom 10:0 Budućnost je stigla do preokreta u finišu, na kraju je imala i šut za pobjedu, ali je četvrti put ove sezone Džastin Kobs promašio posljednji šut za izjednačenje ili pobjedu svog tima.

"Poraz od Oldenburga je veoma težak za nas. Trebala nam je pobjeda, ali, nismo imali sreće na kraju. Cijelu utakmicu smo jurili prednost i mnogo smo izgubili energije pokušavajući da se vratimo u utakmicu - rekao je krilni centar “plavih”, Danilo Nikolić, koji je protiv njemačkog tima pogodio dvije trojke iz četiri pokušaja i upisao tri skoka.

Poraz od Oldenburga nije prvi na jednu loptu ove sezone.

"Skoro svaki, od Trenta, preko Gdinje, Primorske, Galatasaraja, do Oldenburga. A ja nisam neko ko vjeruje da se to dešava slučajno i da nešto nismo imali sreće i to je to. Ne, jednostavno, postoje određeni problem koji nam u ovom momentu ne daju da krenemo naprijed, posebno defanzivno, da li sama struktura tima, da li fizički status na određenim pozicijama, to je već za dublju analizu. Ali, suština je da smo ranjivi na dosta pozicija u defanzivi i da smo samom selekcijom dali mogućnost rivalima da protiv nas igraju na različite načine, odnosno da se jako teško branimo od određenih stvari, da ne ulazim u detalje", kaže trener Petar Mijović.

Tako je crnogorski šampion na polovini takmičenja po grupama ostao jedna od dvije ekipe, uz Cedevita Olimpiju, bez pobjede u sve četiri grupe Evrokupa. A slijede iskušenja, gostovanje u ABA ligi, protiv Mega Bemaxa i meč kod kuće u Evrokupu sa Unikahom…

Danilo Nikolić
Danilo Nikolić(Foto: Savo Prelević)

"Moramo izvući pouke iz ovih mečeva koje smo izgubili na jednu loptu i da pokušamo u budućnosti da ovakve mečeve okrenemo u svoju korist", dodao je Danilo Nikolić, drugi skakač ekipe nakon pet kola sa ukupno 24 uhvaćene lopte, iza Hasana Martina (39).

Nemaju kvalitet da napadački grade pobjedu protiv bilo koga

Petar Mijović je nakon poraza od Oldenburga kazao da “njegova ekipa, sa kvalitetom koji ima, pobjede ne može da gradi bilo gdje i protiv bilo koga na napadački kvalitet”.

Budućnost, naime, nakon prvih pet kola ima najmanje postignutih poena po meču (71,2) od svih ekipa u Evrokupu, pretposljednja je po procentu šuta za tri poena (skoro 28 odsto), a 15. po procentu šuta za dva poena (50,5%)…

"Jednostavno, kada igramo odbranu, možemo da budemo blizu, a kad je ne igramo, onda nam je problem bilo ko. Vjerujte, da smo drugi dio druge četvrtine odigrali na nivou na kojem smo igrali prvu četvrtinu, mi bismo opet ušli u problem iz razloga što dođe do problema da dobijete utakmicu nakon mnogo poraza na jednu loptu. Protiv Krke smo uspjeli da se odbranom otvorimo, i da damo neke lagane koševe u napadu. Protiv Oldenburga je nedopustivo, a sigurno da tu ima značajno i moje odgovornosti, da smo, jednostavno, bili mekani. Mislim da protivnicima dozvoljavamo previše mogućnosti da igraju protiv nas, pogotovo kući", kaže Mijović.

Petar Mijović
Petar Mijović(Foto: Savo Prelević)

Škripi i u odbrani

U prilog činjenici da je igrala mekano protiv Oldenburga govori i podatak da je Budućnost u prvom poluvremenu napravila samo sedam faulova, dok je prvi faul u trećoj četvrtini napravila tri minuta prije kraja.

"To je problem koji postoji od pripremnog perioda, pokušali smo, pokušavamo i sigurno je da ćemo i u narednom periodu to da radimo, da se kroz određeni način treninga to podigne na veći nivo. Jednostavno, to je ozbiljan problem. Neiskoristiti faulove na pravi način, i dozvoliti protivniku da u 32-33 minuta postigne veliki broj poena, ispod samog obruča, nekim prodorom, ili otvorenim šutem nakon saradnje i pasa, to je nedopustivo i da u tom dijelu defanzivno treba tražiti uzroke poraza, ne samo protiv Oldenburga, nego i u nekoliko prethodnih. Ako ne računamo Superkup, ovo je bio jedan period koji smo, na papiru, imali mogućnost da zaradimo dobre stvari za nešto što dolazi u Evrokupu i ABA ligi", zaključio je Mijović.

Bonus video: