Dani raspleta u Evroligi

U igri za preostala dva mjesta u četvrtfinalu četiri tima - Real, Zenit, te Valensija i Baskonija, koji igraju međusobni meč

2181 pregleda 0 komentar(a)
Kapiten Valensije Bojan Dubljević na prvom meču sa Baskonijom, Foto: Euroleague
Kapiten Valensije Bojan Dubljević na prvom meču sa Baskonijom, Foto: Euroleague

Pred posljednje kolo Evrolige se zna samo da će Barselona u plej-of ući sa pol-pozicije, te da će CSKA i Anadolu Efes imati prednost domaćeg terena u četvrtfinalu. Ostalo je da se odluči ko će biti četvrti tim koji će eventualnu majstoricu igrati na svom terenu, te ko će od četiri kandidata ugrabiti posljednje vize za nokaut fazu.

Za 4. mjesto se bore tri tima sa istim učinkom (20:13) - Armani Milano, Fenerbahče i Bajern. Tim Etorea Mesine je naizgled najbliži tome, jer mu je dovoljna samo pobjeda, ali kada se zna da mu u goste dolazi kaznena ekspedicija zvana Anadolu Efes, onda je jasno da to neće biti nimalo lako. U slučaju poraza „manekena”, Fener bi trijumfom nad Realom u Istanbulu preuzeo 4. mjesto, dok su Bavarcima neophodni porazi oba konkurenta i pobjeda nad Barselonom usred „Palau Blaugrane”.

Mnogo više kombinacija je u borbi za 7. mjesto, jer su u igri Real (19:14), Zenit (18:14) i Valensija i Baskonija (18:15). „Kraljevskom klubu” je potreban trijumf nad Fenerbahčeom ili poraz Zenita na jednoj od dvije preostale utakmice u Sankt Peterburgu - sjutra protiv Makabija ili u ponedjeljak od Panatinaikosa.

Ruskoj ekipi dva trijumfa garantuju prolaz, a može da prođe i u slučaju da izgubi jedan meč, a slave Real i Baskonija na gostovanju Valensiji. Bojanu Dubljeviću i drugovima je neophodan trijumf nad ekipom Duška Ivanovića i poraz Reala ili Zenita, dok je Baskoniji neophodno da pobijedi u „Fonteti”, kao i da Real izgubi u azijskom dijelu Istanbula ili da Zenit bude poražen u oba susreta do kraja...

U slučaju da Valensija uđe u četvrtfinale, samo će osvajač Evrokupa izboriti plasman u Evroligu, ali ne i drugi finalista.

Parovi 34. kola - danas: CSKA - Asvel (19), Žalgiris - Panatinaikos (19), Fenerbahče - Real Madrid (19.45), Alba - Crvena zvezda (20), Valensija - Baskonija (21).

Sjutra: Zenit - Makabi (19), Olimpijakos - Himki (20), Armani Milano - Anadolu Efes (20.45), Barselona - Bajern (21).

Bonus video: