Crnogorski derbi važniji nego ikad

U „Topolici” u 17 časova Mornar se bori za ostanak u igri za plej-of, Budućnost Voli za 1. mjesto pred doigravanje. U istom terminu igra se i meč Cedevita Olimpija - Crvena zvezda

20854 pregleda 47 reakcija 8 komentar(a)
Prštaće i u Baru: Uroš Loković i Vili Rid u duelu u Podgorici, Foto: ABA liga
Prštaće i u Baru: Uroš Loković i Vili Rid u duelu u Podgorici, Foto: ABA liga

Poslije mnogo peripetija i višestrukih misterioznih odlaganja, kucnuo je čas za odluku u ABA ligi - u 17 časova igraju se dva velika derbija, Mornar - Budućnost Voli i Cedevita Olimpija - Crvena zvezda.

U opticaju su razne kombinacije, a najjasniju situaciju pred sobom imaju Podgoričani, koji bi trijumfom u „Topolici” obezbijedili 1. mjesto pred plej-of, a samim tim odredili i listu učesnika doigravanja, jer bi Barani ostali bez šansi. U tom slučaju bi bilo jasno da je Crvena zvezda druga, šta god da se dogodi u Ljubljani, dok bi posljednje kolo samo odgonetnulo ko će na megdane „plavima” i „crveno-bijelima” - slovenački tim ili Igokea.

I Mornar, međutim, ima svoju računicu, za šta može da se zahvali upravo Budućnosti. Tim Dejana Milojevića je u srijedu pobjedom nad Igokeom ostavio izabranike Mihaila Pavićevića u igri, jer im je dovoljno da slave večeras, a potom i u posljednjem kolu u Laktašima. To, međutim, djeluje kao nemoguća misija, jer je Ponos Bara izgubio prethodna tri meča u ABA ligi, a ostao je i bez Ajzee Vajtheda, koji je zbog povrede ramena završio sezonu i već spakovao kofere.

- Utakmica ne dolazi baš u najbolje vrijeme po nas, ali ne može se birati kad ćete da igrate važne utakmice. Od utakmice sa Zvezdom u Baru prati nas neka zla kob. Kad smo pomislili da ćemo se koliko-toliko konsolidovati, sustigla nas je opet loša vijest - Vajthed je završio sezonu, jer je zaradio novu povredu protiv Cedevita Olimpije. Nakon snimaka i pregleda, ustanovljeno je da se radi o ozbiljnijoj povredi, tako da ćemo i u ovu utakmicu ući i te kako oslabljeni - rekao je Pavićević.

Mornar, zanimljivo, vodi 2:1 ove sezone u pobjedama protiv Budućnosti, jer je dobio oba meča u Evrokupu. Sada je situacija znatno drugačija nego jesenas, jer su Podgoričani u seriji od 11 trijumfa u regionalnom takmičenju, dok su Barani izgubili 10 od posljednjih 14 utakmica. Sve se to, ipak, zaboravlja kad dođe vrijeme za derbi.

- Već godinama o duelima Mornara i Budućnosti govorimo kao o, možda, jedinom pravom derbiju crnogorskog sporta. Ulog je veliki, jer je i jednima i drugima odlučujući. Nama da ostanemo u trci za plej-of, njima da budu na 1. poziciji pred doigravanje. Dolazi nam u goste najbolja ekipa u ABA ligi, jako dobro selektiran tim, sastavljen od najboljih crnogorskih igrača i dobro izabranih stranaca. Čitave godine je igrala u jako dobrom ritmu, sada je u veoma dobroj formi i sigurno da je favorit u nedjeljnom meču. Ali, u derbijima favoriti ne pobjeđuju uvijek - istakao je Pavićević.

Vjerujem da ćemo dobiti obje utakmice do kraja. Duel protiv Budućnosti nam je uvijek veliki izazov, a još kad odlučuje o plej-ofu, onda većeg motiva nema. Malo su nas uzdrmala tri uzastopna poraza i nova povreda Vajtheda, ali sam ubijeđen da imamo snage da se skupimo i budemo najbolji kad je najpotrebnije - rekao je centar Mornara Uroš Luković

Milojević je u srijedu proslavio 10. pobjedu na isto toliko utakmica u ABA ligi na klupi Budućnosti, a 11. bi obezbijedio prednost domaćeg terena u polufinalu i finalu, što može da bude presudno u borbi za titulu.

- Mornar ima jedan od najboljih sastava u ligi, svakog može da pobijedi. Očekuje nas teška utakmica. Ostao nam je još jedan korak do 1. mjesta na kraju regularnog dijela sezone i daćemo sve od sebe da taj korak napravimo - kratko je, po običaju, najavio meč 44-godišnji Beograđanin.

Dolaskom Milojevića, Zoran Nikolić se izborio za bitniju ulogu u timu. U „Topolici” ga čekaju dueli sa Urošem Lukovićem, Tejlorom Smitom, Milkom Bjelicom...

- Znamo da nas očekuje veoma težak meč. Već smo ove sezone jednom izgubili u Baru, u posljednjim sekundama meča. Veoma je važna utakmica za obje ekipe - Barani moraju da pobijede nas i Igokeu, a mi moramo da trijumfujemo da bismo bili prvi. Radimo sve što je do nas da se maksimalno pripremimo i pobijedimo - istakao je stameni Nikšićanin.

Bonus video: