KSCG odgovorio Udruženju sudija: Prioritet su oni arbitri koji su orijentisani ka FIBA

"Vaše Udruženje svojim aktivnim učešćem na utakmicama pod okriljem ULEB najdirektnije daje podršku njihovom konceptu, a samim tim radi protiv interesa FIBA i KSCG", navodi se u saopštenju

15011 pregleda 18 komentar(a)
Predsjednik KSCG Nikola Peković, Foto: Luka Zeković
Predsjednik KSCG Nikola Peković, Foto: Luka Zeković

Zašto na finalnom turniru Kupa Crne Gore za košarkaše nema internacionalnih sudija Igora Dragojevića, Miloša Koljenšića i Radoša Savovića?

Košarkaški savez Crne Gore je odgovorio Udruženju sudija i poručio - prioritet u domaćim takmičenjima imaju arbitri koji su orijentisani prema FIBA takmičenjima.

"Košarkaški savez Crne Gore je spreman da u skladu sa svojom unutrašnjom organizacijom i internim pravilima sarađuje sa svim subjektima KSCG sistema, pa tako i sa UKSCG. Shodno vašem dopisu od 18.05.2021. godine šaljemo odgovor na teme koje ste naveli u zahtjevu.

Kao što i sami znate FIBA i ULEB su dvije dijametralno suprotstavljene organizacije. KSCG je dio FIBA sistema od svog osnivanja. Koncept fukcionisanja, ciljevi i interesi su različiti, a vrlo često i direktno suprotstavljeni”, stoji u odgovoru koje je potpisao predsjednik Saveza Nikola Peković.

"ULEB je sistem koji direktno podriva osnovne vrijednosti FIBA koncepta koji se ogleda u organizaciji takmičenja u kojima svako ima svoju šansu.

Taj koncept je postavljen od vrha do dna kako u klupskoj tako i reprezentativnoj konkurenciji gdje i slabiji imaju priliku da igraju protiv najboljih. Nerijetko i pobjeđuju. Moje mišljenje je da je to suština sporta generalno gledano.

Posljedice ULEB koncepta su vam poznate. Gdje imamo najbolje klupske timove koji ne učestvuju u FIBA takmičenjima i okrnjene kvalifikacije za reprezentativne selekcije u kojima ne učestvuju reprezentativci koji nastupaju u Evroligi.

Vaše Udruženje svojim aktivnim učešćem na utakmicama pod okriljem ULEB najdirektnije daje podršku njihovom konceptu, a samim tim radi protiv interesa FIBA i KSCG.

Dok god stvari tako stoje, za KSCG će biti prioritet sudije koje su FIBA orjentisane i koje su odane sistemu FIBA.

Nadam se da razumijete da u ovom stavu nema ništa lično, već se radi samo o prepoznatom interesu KSCG.

Iz ovog odgovora mislim da je jasno zbog čega KSCG pokušava da ulaže u svoj kadar kako bi osnažio svoja takmičenja, a vas pozivamo da se pridružite ovom sistemu i vašim nesumnjivim kvalitetom, znanjem i iskustvom doprinesete kredibilitetu i jačanju takmičenja pod okriljem KSCG”, navodi Peković.

Bonus video: