”Crveni” u lovu na “ribare”

Košarkaši Crne Gore večeras (20 časova) u “Bemax areni” protiv Islanda na startu druge faze kvalifikacija za Mundobasket

3178 pregleda 1 komentar(a)
Povratak na scenu nakon teških povreda: Filip Barović na Eurobasketu 2017, Foto: FIBA
Povratak na scenu nakon teških povreda: Filip Barović na Eurobasketu 2017, Foto: FIBA

Turbulentne pripreme, otkazi velikog broja igrača, ali i imperativ - košarkaši Crne Gore od danas do 18. avgusta u “Bemax areni” tražiće plasman u treću rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, u koje se uključuju i učesnici Eurobasketa.

”Crveni” nemaju prava na grešku, u grupi s Islandom i Danskom moraju da osvoje jedno od prva dva mjesta. U suprotnom, moglo bi da se zaboravi da seniorska reprezentacija postoji... Tim Boška Radovića prvi put na teren izlazi večeras u 20 časova protiv Islanđana.

- Island je nezgodna reprezentacija, jer je atipičan, igra brzo, šutira često ishitreno, nema pozicione igre. Ako i stekneš neku prednost, to ne znači puno, jer oni mogu da se vrate, pa moramo da igramo svih 40 minuta. Cilj je da pružimo što bolju igru i izborimo se za narednu rundu kvalifikacija - rekao je Filip Barović.

Kao i Island, i Danska igra dosta brzu košarku, s brzim završavanjem napada, što možda ne odgovara korpulentnijim igračima Crne Gore. Imaće četiri meča da se priviknu na taj stil i ispune zacrtano.

- Može biti prednost što su u pitanju dva slična rivala. Sada je fokus samo na Islandu, bitno je da tu utakmicu odigramo kako treba. Spremili smo neke napadačke akcije, a dosta pomaže što su se Nikola Ivanović i Džastin Kobs priključili - naglasio je Barović, koji se vratio u reprezentaciju nakon duge pauze i dvije operacije koljena.

- Uvijek se trudim da pomognem, da se stavim u funkciju tima. Nakon druge povrede nisam očekivao da će ovo tako brzo doći, ali se otvorilo mjesto nakon nekih otkaza. Dobro sam trenirao, posvetio se tome čitavog ljeta i mislim da sam zaslužio poziv i opravdao što sam tu.

Radovićev pomoćnik, Vladimir Todorović, bio je zadužen za skauting rivala. I sigurno mu nije bilo lako da to uradi, jer previše rezona u igri Islanđana i Danaca nema.

- Odradili smo dobar posao i spremno dočekujemo ovaj “balon”, uz sve probleme koje smo imali od početka s povredama i odustajanjima. Island i Danska igraju atipičnu košarku. Očekuje nas dosta igre u ranoj fazi napada, pa moramo dobro da trčimo i spriječimo njihove lake poene. Ako uspijemo da uvedemo rivale u igru pet na pet, bićemo u prednosti - naglasio je stručnjak iz Nikšića.

Bonus video: