Miroslav-Muta Nikolić za "Vijesti": Mora da bude zezanja, ne mogu igrači da budu roboti

Čovjek koji je kao saradnik Željka Obradovića i Aleksandra Đorđevića bio, između ostalog, zadužen za dobar štimung u reprezentacijama različitih država, nekadašnji trener Budućnosti Miroslav-Muta Nikolić, priča za “Vijesti”

37129 pregleda 37 reakcija 6 komentar(a)
Miroslav-Muta Nikolić na klupi Vojvodine, Foto: ABA League 2 / Dragana Stjepanović
Miroslav-Muta Nikolić na klupi Vojvodine, Foto: ABA League 2 / Dragana Stjepanović

Dovoljno je reći njegov nadimak i odmah svi znaju o kome se radi. Vječiti šmeker, čovjek koji je godinama bio zadužen za dobru atmosferu dok su reprezentaciju (SR Jugoslavije i Srbije) vodili Željko Obradović i Aleksandar Đorđević, a u Podgorici je ostavio neizbrisiv trag - Miroslav-Muta Nikolić.

Gdje god da je radio ostavio je pečat, a crnogorska publika pamti ga kada je u dva navrata vodio Budućnost, sa kojom je 1999. i 2000. bio šampion Jugoslavije i igrao Evroligu. Od 2019. je trener Vojvodine, a u razgovoru za “Vijesti” govorio je o ambicijama kluba iz Novog Sada, mladim igračima, košarci u Srbiji i Crnoj Gori i periodu provedenom u reprezentaciji.

ŽELIMO U ABA LIGU, ALI NAM JE POTREBAN SPONZOR

Nikolić se sa Vojvodinom takmiči u Košarkaškoj ligi Srbije (KLS) i ABA2 ligi, gdje nakon tri odigrana “balona” Novosađani imaju tri pobjede i četiri poraza.

- Uvijek me kroz karijeru zapadalo da nešto moram da pravim. Moramo da napravimo kvalitetan klub, sa jakom upravom, pa da krenu rezultati. Bez generalnog sponzora ne možemo da funkcionišemo. Sve dobijamo od opštine, što nije dovoljno za takmičenje kao što je ABA2. Ambicije su nam da igramo ABA ligu, to je četvorogodišnji plan - počinje Nikolić razgovor za “Vijesti”.

Želi sa Vojvodinom u ABA ligu: Miroslav-Muta Nikolić
Želi sa Vojvodinom u ABA ligu: Miroslav-Muta Nikolićfoto: ABA League 2 / Dragana Stjepanović

Kako to obično biva, najjači klubovi imaju najviše novca. Zbog toga trpe klubovi iz unutrašnjosti.

- U unutrašnjosti se najviše prave igrači, pa kasnije dolaze u Zvezdu i Partizan i potpisuju milionske ugovore u Evropi. Ja se ljutim na Zvezdu i Partizan zato što neće da daju obeštećenje klubovima iz tih gradova. Neka uzmu talentovanog igrača, ali dajte obeštećenje da bi se pravilo još talenata. Bez finansija ne može ništa da se napravi.

Igrači, čim im se ukaže prilika, žure da napuste klub u kojem su ponikli, vjerujući da će im u drugoj sredini biti bolje.

- Mladog igrača ne možeš zadržati, ako je odlučio gdje će da pređe. Školuješ ga i kad napuni 18 neće da potpiše profesionalni ugovor s tobom, nego negdje drugo.

Osvrnuo sa i na menadžere.

- Menadžeri su zlo za košarku i roditelje. Roditelji su preambiciozni, ne mogu da sačekaju ni sazrijevanje djeteta, da postane košarkaš... Mrzim kad vidim da igrač šeta od kluba do kluba. Svi bi htjeli da dođu u Zvezdu i Partizan. Ali, ne mogu svi da igraju u Zvezdi i Partizanu.

Stranci su sve više prisutni u regionalnoj košarci.

- Ne možeš da igraš Evroligu bez njih. Na tržištu nema toliko dobrih naših igrača. Dovedi dva stranca, plati ih, ali neka ostalo budu naši igrači, iz regiona, Bosne, Crne Gore. Igraš Evroligu sa sedam stranaca? Gdje su tu naša djeca? Ja gledam da uopšte ne dovodim strance. Sad imam jednog (Nikolas Nil, prim. aut), ali morao sam da ga dovedem, jer na tržištu uopšte nema plejmejkera, a bez pleja ne može da se igra.

REPREZENTACIJA ZA SVA VREMENA

Nikolić je nezaboravne godine proveo u reprezentaciji Jugoslavije, kasnije Srbije. Sa Obradovićem je osvojio olimpijsko srebro, evropsko i svjetsko zlato, dok je sa Đorđevićem bio vicešampion na prvenstvima Evrope i svijeta i Olimpijskim igrama. Vodio je samostalno juniorsku reprezentaciju Srbije, koja je 2007. godine u Novom Sadu postala šampion svijeta savladavši u finalu SAD, predvođenu Stefom Karijem. Godinu ranije sa selekcijom do 20 godina bio je najbolji u Evropi.

- Odlučio sam da više neću da budem drugi trener. Neka bude neko mlađi. Bio sam sa Željkom Obradovićem i Saletom Đorđevićem. Bio sam prvak svijeta u Novom Sadu, sa juniorima prvak Evrope. Neka uzme neko drugi da radi.

Đorđevića je nakon Mundobasketa u Kini naslijedio Igor Kokoškov, ali nije uspio da odvede “orlove” na OI u Tokio.

- U onom trenutku je Kokoškov bio najbolje rješenje. Nismo navikli na njegov način rada. Prvo, svi treneri koji rade preko izgube pripadnost. On je emotivno “oštećen”, ode za Ameriku, šta ima veze što nismo otišli na Olimpijske igre. A Vučić i država dali pare da organizujemo turnir. Pa ne interesuje me ko je trener majstore - ti moraš da se plasiraš.

Kokoškova je naslijedio Svetislav Pešić.

- Pešić je iskusniji, bio je prvak svijeta, odlično je rješenje. Mora da živi ovdje, da gleda utakmice, da ima jak tim oko sebe, to sam mu i rekao. Vidjećemo kako će se snaći.

Nikolić se osvrnuo na godine provedene u reprezentaciji.

- Dao sam maksimum, želio sam da dignemo srpsku košarku. Radio sam skauting, kontrolisao i pravio dobru atmosferu. Moraš da opustiš malo igrače, da bude zezanja, ne mogu da budu ozbiljni, kao roboti. Igrači, koji su se javljali, imali su pripadnost.

Jedan od problema sa kojim se suočavaju selekcije je odbijanje poziva za nacionalni tim.

- Mogu da kažem za Teodosića. On uvijek prvi dođe na pripreme i raspoložen je za reprezentaciju. Učio sam igrače da moraju da se odazovu, gdje god da se nalaze. Odavde su potekli, naučili nešto i otišli da zarađuju milione i budu dobri igrači i dobri ljudi.

Ljetos je u centru pažnje bio Nikola Jokić, koji je propustio kvalifikacioni turnir za OI.

- Jokić je odlučio da odmori. Igrao je mnogo utakmica, dobio je dijete, morao je da bude uz ženu. Ali, poenta je da nama igrač treba da se javi stalno, bez obzira ko je u pitanju. I vama u Crnoj Gori treba igrač da se odazove. A ne sad dolazi Jokić, najbolji igrač, MVP, svaka mu čast, sve u redu. Oni razmišljaju - bolje da idem na odmor, nego da igram dva mjeseca po nekom turniru i olimpijadama.

Nikolić je u sjajnim odnosima sa Bogdanom Bogdanovićem.

- Bogdan će uvijek da se javi reprezentaciji. On je pošteno dijete. Ja se igram sa njim. Takmičimo se, uvijek smo se kladili u šutiranju trojki. E sad, ne mogu da šutiram kao kad sam bio mlad. Tu sam ga dobijao, maltretirao, ali i kroz zezanje mu kažem nešto ozbiljno. Jednom prilikom je Jokić u intervjuu rekao ‘Muta se sve zeza, a sve je to istina i tako treba da se radi’.

Nikolić je autor sada već čuvene krilatice – sve je to normalno.

- To je ispalo slučajno. Bili smo jaki kao zemlja, sve smo pobjeđivali, uz Amerikance bili najjači na svijetu. I onda razmišljaš kao – što se mi radujemo? Pa sve je ovo normalno.

NAĐEM SE SA ŽELJKOM U KAFANI, PA SE ZALIJE

Region, ali i Evropu ovog ljeta uzdrmao je povratak Željka Obradovića u Partizan.

- Željko je kvalitetan čovjek. Zato je i postigao sve rezultate. Najbolji trener u Evropi ubjedljivo. Trofejni trener, a računaju mu samo devet titula Evrolige. A ove druge titule što je osvajao? Kup Saporte, titule u zemlji... To se ne računa, je li? Ima čovjek medalja koliko hoćeš. On je moj prijatelj, sarađivali smo, nekada se nađemo u kafani, pa se zalije. Odlično je što je došao u Partizan.

PREDLOŽIO SAM DA DEJO BUDE TRENER, VULJE MI JE NAJSLIČNIJI

Dešavanja u crnogorskoj košarci Nikolić prati koliko mu obaveze dozvole.

- Pratim koliko mogu i prijatno sam iznenađen. U Podgorici su dva tima, Mornar u Baru, Sutjeska u Nikšiću. Ima kvalitetnih ekipa i ulaže se novac. To je poenta. Ne računam Budućnost. Oni su uvijek tu, tu se sve sliva. Treba da se digne i Nikšić, da se uloži i za čas napraviš ekipu. Bio sam tamo kad sam vodio Budućnost. Bilo bi po sedam hiljada ljudi. Klubovi ne treba da tavore u ABA2 ligi, trebalo bi da imaju ambicije da uđu u ABA. Podgorica, Bar, Nikšić treba da budu centri - kazao je Nikolić u razgovoru za “Vijesti”.

Kada je drugi put odlazio iz Podgorice, upravi je predložio da za njegovog nasljednika postavi Dejana Radonjića.

- Rekao sam Vesku Baroviću i Danilu Mitroviću da Radonjića postave za trenera. Kao igrač je bio mudar, znao sam da može da bude dobar trener. Gavrilo Pajović je emotivan dosta. Iznervira se i ne može da bude trener, kao što će biti Radonjić. A kad sam vodio Budućnost, najviše sam volio Vulja (Dragan Vukčević prim. aut). Bio je meni najsličniji, volio je život.

OVAJ POSAO ĆU DA RADIM DOK SAM ŽIV

Računajući igračku i trenersku karijeru Nikolić je 50 godina u košarci. I ne namjerava da se zaustavi.

- Samo o košarci razmišljam. Ovo ću da radim dok sam živ. Nastaviću da pravim igrače, a mnogo ih je prošlo kroz moje ruke i kasnije su postali reprezentativci. Svi znamo da će neki vanserijski talenat da bude reprezentativac. Treba napraviti reprezentativce od igrača, za koje niko ne očekuje da će ući u nacionalni tim - poručio je u razgovoru za "Vijesti" legendarni Miroslav-Muta Nikolić.

Bonus video: