Može li Vučević da bude X-faktor Bulsa protiv šampiona

U pobjedama ove sezone, Vučević ne samo da je prosječno imao 19,5 poena i 12,1 skok po utakmici, već je i šutirao 50,3% iz igre. U porazima, šutirao je samo 43,1%, dok je u prosjeku postizao 15,3 poena, uz 9,7 skokova

3468 pregleda 7 komentar(a)
Vučević na meču sa Milvokijem, Foto: USA TODAY Sports
Vučević na meču sa Milvokijem, Foto: USA TODAY Sports

Nikola Vučević se sprema za prvi plej-of nastup sa Čikago Bulsima, koji su u postsezoni prvi put od 2017. godine.

I od njega zavisi koliko će Čikago biti konkurentan u mečevima prve runde, protiv šampiona Milvoki Baksa.

Vučević u drugi dio sezone ulazi nakon velikog pada u formi u finišu regularnog.

Jedan od najslabijih mečeva u karijeri, možda i najslabiji, u seriji od četiri poraza odigrao je upravi protiv Milvokija, 5. aprila.

Od 19 šuteva pogodio je samo tri, imao samo sedam skokova, potpuno je izgubio bitku sa Brukom Lopesom, koji je susret završio sa 28.

Vučevićeva statistika u sezoni dovoljno govori. U utakmicama u kojima je postigao 30 i više poena, Bulsi su imali skor 3-1. Kada je postigao 25 ili više, skor je bio još ubjedljiviji 8-2.

U pobjedama ove sezone, Vučević ne samo da je prosječno imao 19,5 poena i 12,1 skok po utakmici, već je i šutirao 50,3% iz igre. U porazima, šutirao je samo 43,1%, dok je u prosjeku postizao 15,3 poena, uz 9,7 skokova.

“On je zaista važan za naš tim i bio je važan cijele godine“, rekao je trener Bili Donovan o Vučeviću.

“Mislim da dobro izgleda na terenu. Imao je nekoliko utakmica, posebno onu protiv Milvokija kada je imao šut 3/19, koje nisu bile na nivou. Ali, vratite se i pogledate utakmicu i vidite da je uzimao šuteve koje uzima tokom cijele karijere. On ima visoke standarde u napadu, ali mora da shvati da u plej-ofu možda neće dobro šutirati, s tim da to ne smije da se odrazi da druge elemente njegove igre”.

Vučević je ranije briljirao protiv Baksa u plej-ofu. U postsezoni 2020. sa Orlandom, Vučević je odigrao odličnu seriju, iako je Medžik izgubio u pet utakmica. Prosječno je imao 28 poena i 11 skokova po utakmici, šutirao 50% iz igre i 41% iz tri.

Ali, u Orlandu je bio prva, u Čikagu treća opcija.

“Oni su svjetski prvaci, imaju samopouzdanje“, rekao je Vučević.

“Zajedno su bili u mnogo puta plej-of serijama, tako da znaju šta je potrebno. Oni su veoma organizovan tim i igraju veoma dobro zajedno. Oni sami sebe neće pobijediti. Oni su jedan od najboljih timova na Istoku, ali mislim da možemo da igramo sa njima. Imamo sve što je potrebno. Samo moramo to da uradimo.''

Bonus video: