Zvezdan Mitrović: Zašto smo uspješni - edukacija, harizma, energija...

Predavači crnogorskim trenerima su Nenad Trunić, Luka Pavićević, Neven Spahija, Bojan Bakić i Zvezdan Mitrović, koji je bio je akter eminentnih seminara širom Evrope, a sada je u ovoj ulozi prvi put u Crnoj Gori

8745 pregleda 4 komentar(a)
Zvezdan Mitrović, Foto: Euroleague Head Coaches Board
Zvezdan Mitrović, Foto: Euroleague Head Coaches Board

Još jedna klinika trenerske organizacije KSCG počela je danas u Bemax areni.

Predavači crnogorskim trenerima su Nenad Trunić, Luka Pavićević, Neven Spahija, Bojan Bakić i Zvezdan Mitrović, koji je bio je akter eminentnih seminara širom Evrope, a sada je u ovoj ulozi prvi put u Crnoj Gori.

Približiće kolegama svoja rješenja za pas igru i "napad na sve vrste presinga.

"Jako mi je drago što sam kući i što prvi put predajem u Crnoj Gori. Prevashodno što ću moći konačno da pričam na maternjem jeziku. Mislim da su klinike izuzetno važna stvar u razvoju svakog trenera i njihovom progresu", istakao je Mitrović.

Crnogorski košarkaški treneri su vrlo uspješni i pokazuju to vođenjem klubova širom Evrope.

"Sigurno da postoji neka tajna, jer stvarno je dosta nas sa ovako malog prostora koji radimo u velikim ekipama. Možda je to naš karakter, opet smo malo drugačiji. Imali smo i dostupnost informacijama, jer smo bili dio jugoslovenske škole koja je bila dominantna u Evropi. Naravno tu je i edukacija, jer i ja, ali i ostali treneri smo obilazili sve te klinike u regionu koje su nam bile dostupne. Vjerovatno spoj svega toga - i naše energije, harizme, napravilo je od nas uspješne terenere u Evropi", kaže bivši selektor Crn Gore.

Mitrović je pratio igre naše selekcije na Eurobasketu, a uživo je gledao mečeve u Gruziji.

"Mislim da smo odigrali kako treba i stigli do druge runde. Naišli smo na Njemce, izgubili smo kako smo izgubili, bilo je dosta priče nakon meča. Nismo tretirani od sudija bili kako bi trebalo, to je zla kob manjih zemalja, ali smo odigrali sjajno. Pojavili su se neki mlađi momci pojavili, što je takođe važno. Sada se nastavljaju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, blizu smo plasmana, mislim da sve to ide kako bi trebalo", kaže Mitrović.

Crnogorski košarkaši su pozitivno iznenadili i Nenada Trunića, koji je redovan gost na trenerskim seminarima KSCG.

"Mislim da je Crna Gora izgledala izuzetno dobro na Evropskom prvenstvu. Nije kurtoazija, već je stvarno tako. Bilo je problema sa suđenjem, za ekipe koje su u tom rangu, nažalost jer bi trebalo da je teren pravo mjerilo. Bilo je i drugih zemalja koje su oštećene, poput Belgije protiv Slovenije. Jako sam zadovoljan onim što sam vidio od Crne Gore, komplimenti stručnom štabu i igračima, jer su jako dobro igrali i ponašali se. Falilo je malo da se ode još dalje, jer ne vidim da je Poljska nešto više pokazala od Crne Gore, a stigla je do četvrtog mjesta", kazao je Trunić.

Mitrović je prokomentarisao i mogućnosti naših klubova u ABA ligi.

"Tek kreće ABA liga. Iskren da budem nisam znao da je Zadar tako kvalitetan kao što je sinoć pokazao. Ovo je tek početak i na startu će biti dosta iznenađenja. Budućnost bi trebalo da bude dominantna od naših klubova. Mornar nisam gledao, nisam ni Budućnost, ali znam dosta njihovih igrača. Definitivno mi djeluje da su imali manje budžete, ali da sačekamo da krene pa da vidimo. Lijepo je što imamo tri tima u regionalnom takmičenju", istakao je Mitrović.

Bonus video: