Neki rekordi ostaju zauvijek

Ostalo je još dovoljno pojedinačnih dostignuća u NBA ligi kojima se do sada nije primakao niko - o rekordima Vilta Čembrlena, Bila Rasela, Karima Abdul Džabara i ostalih će se pisati i u budućnosti

8527 pregleda 7 komentar(a)
Lebron može da postane rekorder po broju MVP nagrada, Foto: Reuters
Lebron može da postane rekorder po broju MVP nagrada, Foto: Reuters

Nikola Jokić, Luka Dončić, Janis Adetokumpo, Stef Kari, Lebron Džejms... Sve su to asovi koji posljednjih godina, neko poput Lebrona u posljednje dvije decenije, prave razliku u NBA ligi i podižu standarde. Vlasnici su brojnih rekorda, ali ostalo je još dovoljno pojedinačnih dostignuća kojima se do sada nije primakao niko.

Kratko i jasno - postoje rekordi koji možda nikada neće biti oboreni u najjačem košarkaškom takmičenju na svijetu.

IGRAČ SA NAJVIŠE POENA U JEDNOM MEČU

Drugog marta 1962. je legendarni Vilt Čembrlen postigao 100 poena u dresu Filadelfije protiv Njujorka. Meč je završen rezultatom 169:147 za Sikserse, već tada je moglo da se nasluti da je u pitanju rekord nad rekordima, nešto što je praktično nemoguće ponoviti. Ako je iko bio blizu da uradi nešto slično onda je to Kobi Brajant. Slavni košarkaš, koji je poginuo u januaru 2020, prije skoro 16 godina je brojao do 81.

Kobi je to uradio 22. januara 2006. u trijumfu LA Lejkersa nad Torontom (122:104).

TRIPL-DABL PROSJEK

Prije pet godina je Rasel Vestbruk odigrao sezonu u kojoj je u prosjeku imao tripl-dabl učinak. U međuvremenu je više puta u karijeri uradio ono što je sredinom prošlog vijeka uspio Oskar Robertson.

Robertson je u sezoni 1961/62. u prosjeku imao 30,8 poena, 12,5 skokova i 11,4 asistencije u dresu Sinsinati Rojalsa, a Vestbruk to nadmašio u sezoni 2016/17. kada je prosječno bilježio 31,6 koševa, 10,7 uhvaćenih lopti i 10,4 asistencije.

Nakon toga je još četiri sezone zaredom imao tripl-dabl prosjek, istina sa slabijim, ali i dalje fascinantnim brojkama...

TIM SA NAJVEĆIM BROJEM POBJEDA

Čikago Bulsi su regularni dio sezone 1995/96. završili sa 72 pobjede i 10 poraza. Generacija Majkla Džordana, Skotija Pipena, Denisa Rodmana, predvođena Filom Džeksonom, jedna je od najboljih u istoriji NBA lige, ali ima neko ko je uspješniji od po broju trijumfa.

”Bikove” su s prvog mjesta pomjerili Golden Stejt Voriorsi koji su regularni dio sezone 2015/16. završili sa skorom 73-9. Bila je to sezona koju su “ratnici” otvorili sa 24 pobjede, ali u kojoj nisu osvojili prsten - bolji je u finalu, i to nakon velikog preokreta (1:3, 4:3), bio Klivlend predvođen Lebronom Džejmsom.

NAJDUŽA SERIJA, MVP NAGRADA, ASISTENCIJE, SKOKOVI...

Od 5. novembra 1971. do 7. januara 1972. godine - toliko je trajala serija pobjeda Lejkersa čiji su lideri bili Čembrlen, Pet Rajli i Džeri Vest. Niz od 33 trijumfa su nakon više od dva mjeseca prekinuli Milvoki Baksi predvođeni Robertsonom i Karimom Abdul Džabarom.

Serija od 33 pobjede je i dalje rekordna, primakli su joj se samo Voriorsi koji su između aprila i decembra - tu su obuhvaćene dvije sezone - vezali 28 uspjeha.

A kada su u pitanju MVP nagrade, za najkorisnijeg igrača u regularnom dijelu sezone, tu je nenadmašan Abdul Džabar. Osvajao je šest puta, po tri u dresu Lejkersa i Milvokija. Džordan i Bil Rasel su slavili po pet puta, po četiri imaju Čembrlen i Lebron, koji i dalje ima šansu da popravi učinak.

A ko je ligi upisao najviše asistencija u jednoj utakmici? U ligi koja je dala plejmejkere poput Medžika Džonsona, Džona Stoktona, Džejsona Kida, Stiva Neša, pamti se učinak čovjeka koji je u karijeri imao prosjek od samo 6,5 uspješnih dodavanja po meču - Skota Skajlsa. Skajls je u dresu Orlanda 30. decembra 1990. podijelio čak 30 asistencija za 44 minuta na parketu u ubjedljivoj pobjedi nad Denverom (155:116).

Kada su u pitanju skokovi, i tu je dominirao Čembrlen - imao ih je 55 igrajući za Filadelfiju protiv Bostona, od toga 31 u prvom poluvremenu. Bil Rasel je, na primjer, imao 51 uhvaćenu loptu, a dva puta po 49...

OKLAHOMA I NAJUBJEDLJIVIJA RAZLIKA

Rekordna razlika u jednoj utakmici je viđena prije tačno godinu kada je Memfis ponizio Oklahomu. Grizliji su slavili sa 73 poena razlike, bilo je 152:79.

Rekord je oboren nakon gotovo 30 godina - držao ga je Klivlend koji je bio na plus 68 protiv Majamija - 148:80.

Bonus video: