Nemanja Radović: Bilo bi glupo da pustimo da pritisak uđe u ekipu i optereti nas

„Dočekujemo posljednji ‘prozor’ u veoma povoljnoj situaciji. Da nam je na početku kvalifikacija ponudio da iz ove pozicije čekamo mečeve sa BiH i Češkom, svi bismo to potpisali. Ali, moramo da budemo svjesni da su to dvije veoma važne i teške utakmice”, upozorava Nemanja Radović pred duele sa BiH u četvrtak u Tuzli i Češkom u nedjelju u Podgorici

4854 pregleda 0 komentar(a)
Foto: fiba.basketball
Foto: fiba.basketball

Prije četiri godine, košarkaši Crne Gore su u februaru ispisali istoriju - 22. su savladali Ukrajinu u Kijevu 76:74, a tri dana kasnije u „Morači” izgubili od Letonije, ali ispod opasnih devet razlike (80:74), čime su postali selekcija iz najmanje zemlje koja je ikada igrala na svjetskim prvenstvima.

Baš kao i te 2019. godine, „crveni” opet mogu sve da riješe u februaru, i to na gotovo iste dane. Sve bi moglo da bude gotovo već u četvrtak, 23. februara, ukoliko tim Boška Radovića savlada Bosnu i Hercegovinu u Tuzli.

Ako i ne uspije, dovoljno je da izgubi sa manje od 19 razlike (u avgustu savladala „zmajeve” 88:69) i imaće novu šansu protiv Češke u nedjelju u „Morači”, kada će biti dovoljna i minimalna pobjeda.

„Dočekujemo posljednji ‘prozor’ u veoma povoljnoj situaciji. Da nam je na početku kvalifikacija ponudio da iz ove pozicije čekamo mečeve sa BiH i Češkom, svi bismo to potpisali. Ali, moramo da budemo svjesni da su to dvije veoma važne i teške utakmice”, upozorava Nemanja Radović.

U odnosu na meč koji se igrao pred Eurobasket, obje selekcije su u znatno izmijenjenim sastavima. Kod „crvenih” zbog povreda nema Vladimira Mihailovića i Dina Radončića, kapiten Bojan Dubljević i Marko Simonović ne mogu da dođu zbog dobro poznatih odnosa na relaciji FIBA - Evroliga - NBA, a selektor nije pozvao Nikolu Pavlićevića. U timu BiH nema dvije najveće zvijezde, Jusufa Nurkića i Džanana Muse, ali ni Edina Atića i Emira Sulejmanovića.

„I nama i njima fali dosta igrača, biće tvrda utakmica. Dobili smo Bosnu lako na prvoj utakmici, zbog toga će sigurno imati veliku želju i ući jako u utakmicu. Moramo da nastavimo našim putem, kao od početka kvalifikacija, sa zdravim pristupom i hemijom i da igramo muški, borbeno. I utakmica protiv Češke će biti izazovna”, naglasio je 31-godišnji Bjelopoljac.

Radović se nada da se ekipa neće opteretiti, sada kada je u ciljnoj ravnini.

„Svi bismo voljeli da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo, ali ne bi valjalo da stavljamo bilo kakav pritisak na ekipu. Pokušavamo da pratimo naš put, imamo zdrav, normalan rad, dobru atmosferu. Iz toga smo izvukli velike utakmice i velike pobjede, mislim da bi bilo glupo da pustimo da pritisak uđe u ekipu i da nas optereti. Kad nešto funkcioniše, ne bi trebalo da se mijenja”.

Jasno je da bi drugi odlazak na Mundobasket bio ogroman uspjeh za malu zemlju.

„Iako je naš mentalitet takav da uvijek mislimo da smo najbolji u svemu i najpametniji, ipak smo mala zemlja, sa 600.000 ljudi. Jednom smo bili na Svjetskom prvenstvu, provukli smo se kroz te kvalifikacije, a imamo šansu da i drugi put da odemo na Mundobasket. To bi bila ogromna stvar za čitavu državu, mnogo ljudi bi bilo ponosno na nas”, ističe krilni centar Mursije.

Crna Gora bi mogla da izgubi 18 razlike u Tuzli i potom traži vizu za šampionat u Filipinima, Indoneziji i Japanu kroz duel sa Češkom, ali nikome ne pada na pamet da tako razmišlja.

„Igraćemo kao da je 0:0. Tražićemo šansu da pobijedimo, oni će vjerovatno juriti tu razliku. Biće teško, ali ne idemo da izgubimo i branimo prednost, već da odigramo jako i hrabro i, ako budemo imali sreće, i da trijumfujemo”, zaključio je Nemanja Radović.

Bonus video: