NBA plej-in: Ko će u doigravanje?

Plej-of se približava, ali prije nego što počne, mora se kompletirati konačni kostur

4476 pregleda 0 komentar(a)
Spreman za novi pohod na titulu (Lebron Džejms), Foto: Reuters
Spreman za novi pohod na titulu (Lebron Džejms), Foto: Reuters

Najuzubudljiviji dio sezone je pred nama, a njegova predpremijera će biti NBA plej-in. Po četiri ekipe u obije Konferencije će se boriti za dva mjesta i priliku da učestvuju u plej-ofu.

Prva noć mini turnira je rezervisana za više pozicionirane timove. Majami i Atlanta na Istoku, odnosno Lejkersi i Minesota na Zapadu, će pobjedom moći odmah da osiguraju sedmu poziciju.

Poraženi iz tih duela će imati još jednu priliku za plasman na veliku pozornicu, a protivnik će im biti bolji iz okršaja Toronto - Čikago i Nju Orleans - Oklahoma.

MAJAMI - ATLANTA

"Vrelina" nije uspjela da u finišu sezone prestigne Bruklin i obezbjedi šestu poziciju, pa će do doigravanja morati da dođe na teži način.

Ekipa sa Floride tokom sezone nije mogla da pronađe konzistentnu formu, pa su prošlogodišnji učesnici finala Istoka, izvojevali svega 44 trijumfa.

Najveći problem Majamiju predstavlja loš napad i prevelika zavisnost tima od Džimija Batlera.

Alfa i omega Majamija (Džimi Batler)
Alfa i omega Majamija (Džimi Batler)foto: Reuters

Hit je po ofanzivnom rejtingu (statistika koja mjeri koliko je napad ekipe efikasan) rangiran na 25. mjestu. Oni su tim koji prosječno ubacuje najmanje poena u cijeloj ligi, a cijela ofanzivni plan se svodi na jednog čovjeka.

Ako Džimi Batler nije u stanju da postigne 25 ili više koševa na meču (na dobrom procentu šuta iz igre), Majami neće izaći kao pobjednik.

Sa druge strane, Atlanta je oličje mediokriteta. Predvođeni Trejom Jangom (koji bi navodno na ljeto mogao napustiti tim), Houksi su sezonu završili sa polovičnim učinkom (41-41).

Glavno 'oružje' Houksa (Trej Jang)
Glavno "oružje" Houksa (Trej Jang)foto: Reuters

"Jastrebovi" imaju jako dobar napad (7. u ligi), ali im je odbrana među gorima (22. od 30 timova).

Iako je Dežonte Mari prošlog ljeta stigao kao veliko pojačanje koje bi trebalo da unaprijedi ekipu, momci iz Džordžije nisu napravili potreban iskorak.

Ni promjena trenera na polovini sezone nije "drmnula" tim (Kvin Snajder zamijenio Nejta MekMilana), a čini se da hemija u svlačionici nije na najvećem nivou.

Kada se sve sabere, malu prednost pred večerašnji meč (1:30 posle ponoći) bi trebao da ima Majami.

LA LEJKERSI - MINESOTA

"Jezeraši" su na polovini sezone rekonstruisali tim i od tada upisali 18 pobjeda na 27 mečeva.

Da ovaj učinak bude još impresivniji, Lejkersi su većinu vremena bili bez Lebrona Džejmsa.

Nakon što su se "riješili" Rasela Vestbruka, "ljubičasto-zlatni" su dodali upravo ono što im je trebalo - pouzdane šutere i dobre odbrambene igrače.

Dianđelo Rasel, Džered Venderbilt i Malik Bizli su odmah pokazali svoj talenat, a Ostin Rivs od februara igra košarku života.

Dianđelo Rasel je u februaru sniježni Mineapolis zamijenio sunčanim Los Anđelesom
Dianđelo Rasel je u februaru sniježni Mineapolis zamijenio sunčanim Los Anđelesomfoto: Reuters

Naravno, uz "kralja" Džejmsa i Entonija Dejvisa, ekipa iz Los Anđelesa iz prikrajka vrijeba svoju šansu na "divljem" Zapadu.

Prva prepreka na tom trnovitom putu biće im Minesota. Timbervulvsi su u posljednjem meču sezone "ukrali" osmo mjesto Nju Orleansu, pa će oni umjesto Pelikansa putovati u Los Anđeles.

"Vukovi" se pred najvažniju utakmicu sezone ne nalaze u najboljem trenutku. Rudi Gober i Džejden MekDenijels, dva jako važna igrača, će propustiti meč u "gradu anđela" zbog suspenzije, odnosno povrede.

Karl Entoni Tauns se vratio nakon šestomjesečne pauze, a on će uz mladog superstara, Entonija Edvardsa i veterana, Majka Konlija, predstavljati okosnicu tima.

Povratnik u tim nakon pauze od gotovo pola godine (Karl Entoni Tauns)
Povratnik u tim nakon pauze od gotovo pola godine (Karl Entoni Tauns)foto: Reuters

Ostaje da se vidi koliko je na Timbervulvse uticao sukob između Andersona i Gobera, a naoštreni Lejkersi će pokušati da dodaju so na rane (04:00 posle ponoći).

TORONTO - ČIKAGO

Ako Nikola Vučević i njegovi Bulsi žele da se dokopaju plej-ofa, prvo moraju da prođu kroz Toronto.

NBA šampioni iz 2019. su željni da dokažu da ovaj tim i bez Kavaja Lenarda, može da bude konkurentan na Istoku.

Paskal Sijakam, Skoti Barns i Fred Van Vlit predvode Reptorse, a prednost domaćeg terena ne bi trebalo da se zanemari, obzirom da su Kanađani klasična "domaćinska" ekipa.

'Ol-star' krilo Reptorsa, Paskal Sijakam
"Ol-star" krilo Reptorsa, Paskal Sijakamfoto: Reuters

Nik Nurs, stručnjak koji je vodio do jedini titule u istoriji franšize, nije uspio da ove sezone iskoristi puni defanzivni potencijal koji ekipa posjeduje, ali je Toronto svakako uspio da ima 10. najbolji defanzivni rejting u ligi.

Čikago, koji od "ol-star" pauze igra odlično na obije strane terena, želi da dobru formu prenesu na eliminacione utakmice.

Bulsi su promijenili defanzivnu šemu, a Patrik Beverli je unio prijeko potrebnu energiju u tim.

Ekipa iz "vjetrovitog" grada ipak ima veliki problem - matematiku. "Bikovi" uzimaju veliki broj šuteva sa poludistance i ne koriste toliko šut za tri, što je u današnjoj igri rijetkost.

Demar Derozan, koji prednjači u toj navici, je maestralan sa polu-odstojanja, ali njegovi potezi postaju relikvija. Igrač koji šutira 33 odsto za tri postiže isti broj poena po posjedu kao onaj što šutira 50 odsto sa poludistance (što je izuzetno teško).

Zek Levin u posljednjih mjesec dana prosječno postiže 31 koš, uz fantastičnu efikasnost, a naš reprezentativac, Nikola Vučević, je imao odličnu sezonu sa dabl-dabl učinkom - 17.6 poena i 11 skokova po meču.

Uzdanica Bulsa, naš reprezentativac, Nikola Vučević
Uzdanica Bulsa, naš reprezentativac, Nikola Vučevićfoto: Reuters

Stiče se utisak da će "nova" odbrana Bulsa, koja se prevashodno oslanja na preuzimanja, moći da zaustavi jednostavan napad Toronta, te da će trio Levin-Derozan-Vučević biti u mogućnosti da odvede Čikago dalje (četvrtak, 01:00).

NJU ORLEANS - OKLAHOMA

Čudan put je prošao Nju Orleans ove sezone. U jednom trenutku lideri na Zapadu, potom povreda Zajona Vilijamsona, koja je uzrokovala nevjerovatan pad u igri, doigravanje se činilo nemogućom misijom, pa na kraju svojevrsni "preporod" i mjesto u plej-inu.

Brendon Ingram i Si Džej Mekolum, uz Treja Marfija i Jonasa Valančijunasa su pokrenuli ekipu i u utakmicu protiv Tandera ulaze sa skorom 7-3 u posljednjih deset mečeva.

Peta najbolja odbrana u ligi je nešto čime Pelikansi mogu da se pohvale, a njihov napad uprkos tome što je rangiran 21. u ligi ima jasnu ideju.

Ingram i Mekolum imaju odriješene ruke. Obojica su sjajni u 1 na 1 situacijama, odakle mogu konstantno da kreiraju za sebe i za saigrače.

Neprikosnoveni strijelac, Brendon Ingram
Neprikosnoveni strijelac, Brendon Ingramfoto: Reuters

Okahoma je iznenađenje u plej-inu. Tanderi su "naplatili" nekompetentnost Dalasa u završnici sezone i na mala vrata se ušunjali u plej-of konverzaciju.

Šej Gildžes Aleksander je pokazao svijetu kakav je igrač, postao jedan od najboljih strijelaca lige i po prvi put "ol-star".

Predvodnik nove generacije Tandera, Šej Gildžes Aleksander
Predvodnik nove generacije Tandera, Šej Gildžes Aleksanderfoto: Reuters

Džoš Gidi je napravio značajan iskorak u odnosu na svoju ruki kampanju, a Džejlen Vilijams je prvi kandidat za nagradu "novajlije" godine.

Lu Dort je defanzivni oslonac tima, pa će Kanađaninu prvi zadatk biti da "uguši" Mekoluma.

Ipak, kombinacija iskustva i individualnog kvaliteta stavlja "pelikane" u pol poziciju (četvrtak, 03:30).

Bonus video: