Mijović podigao nivo igre, može li da ga zadrži?

Košarkaši Budućnost Volija prvi put nakon 13 mjeseci vezali tri poraza, ali na utakmici sa Partizanom, koju su nesrećno izgubili, dokazali da mogu da igraju ozbiljnu košarku

8545 pregleda 8 komentar(a)
Foto: KK Budućnost Voli
Foto: KK Budućnost Voli

Eliminacija od Ulma već u osmini finala Evrokupa i šokantan poraz od Borca, koji je Čačane umjesto u ABA 2 ligu poslao u baraž za opstanak u eliti, dovela je do smjene trenera kada joj vrijeme nije - pred plej-of AdmiralBet ABA lige i završnicu domaćeg šampionata.

Sudeći po prvom meču, šok-terapija je uspjela - iako je Budućnost Voli prvi put nakon 13 mjeseci vezala tri poraza, na početku trećeg mandata Petra Mijovića je pokazala da može da igra ozbiljnu košarku. Iako im utakmica nije ništa značila, “plavi” su namučili Partizan, vraćali se više puta iz mrtvih i tri sekunde prije kraja, trojkom i dodatnim bacanjem Erika Grina, došli do izjednačenja.

Nažalost, Tre Bel-Hejns je naivno napravio faul nad Kevinom Panterom i omogućio mu da donese Beograđanima 16. vezanu pobjedu u regionalnom takmičenju (83:82) i potvrdu 1. mjesta pred plej-of. Mnogo bure se podiglo nakon te odluke sudije Saša Peteka, Crvena zvezda je odmah pisala saopštenje, jer je ostala bez šansi da završi kao broj 1, ali se čini da je sve bilo regularno...

Osim Grina, koji je sa 31 poenom pokazao da je lider i šuter kakvog je Budućnost odavno tražila, još neki igrači su pokazali da 41-godišnji Baranin na njih može da se osloni. Alfa Kaba se, dok je imao snage, odlično nosio sa jakom centarskom linijom Partizana.

- Čini mi se da je Kaba imao reakciju u većem dijelu utakmice, dosta se potrošio. Promijenili smo odbranu, koja se dosta oslanja na visoke igrače, mnogo ih energetski troši, a iz tog razloga nam je Aleksa Ilić mnogo nedostajao. Kaba i Kenan Kamenjaš mogu bolje od ovog, ali nisam nezadovoljan kako su odradili posao. Kompletna Evroliga ima problem sa Ledejem i Lesorom, mislim da smo mi u pojedinim djelovima meča uspjeli da odgovorimo, prevashodno timski - istakao je Mijović.

Igor Drobnjak je poslije sjajnih izdanja na Eurobasketu nestao sa radara, ali je u petak veče pokazao da može da bude i te kako koristan. Odigrao je odlično u odbrani, o čemu govori i činjenica da je za 13 minuta, koliko je na svoj 23. rođendan popularni Džigi proveo na terenu, Budućnost dala osam poena više od Partizana.

- Drobnjak i Ilić, kojeg nije bilo zbog povrede, jako su značajni za konstrukciju naše odbrane, na njima ćemo je graditi. Partizan je po broju poena iz reketa, posjeda iz pik’en’rola i of-skrina najbolja evroligaška ekipa. Bilo je propusta, posebno u 1. poluvremenu na Smailagiću, koji je to kaznio što direktno, što ekstra pasom, a bilo je situacija kada smo odigrali vrhunsku odbranu, ali im je njihov izuzetan kvalitet omogućio da daju koš - naglasio je Mijović.

Edin Atić je bio u startnoj petorci i imao drugačiju ulogu nego kod Vladimira Jovanovića, jer je više napadao prodorom.

- U ovako koncipiranom timu i ovakvoj selekciji, baš nam je potreban neko ko sa loptom može da više pomogne. Gledajući kvalitet, mislim da je Atić u odnosu na sve što imamo najbliži tome da može da iskreira iz situacije jedan na jedan, iz pik’en’rola, da nam da još jednu opciju. Grin je više igrač izolacije, nego pik’en’rola, a pokušaćemo da Atića do kraja sezone dovedemo u situaciju da bude opasan i kreira i za sebe i za druge.

I navijači su prepoznali trenutak kada je potrebno da pomognu ekipi, koja im je vratila dobrom igrom.

- Imali smo na poluvremenu minus 10 i dobili aplauz kada smo izlazili. Osjetila se bolja energija, na meni je da proniknem da li je ona naslonjena na trenutnu reakciju ili ova ekipa stvarno može da bude na ovom nivou u kontinuitetu. Mislim da još imamo mogućnosti da se podignemo, radićemo na tome da budemo iz dana u dan sve bolji - zaključio je Mijović.

Bonus video: