Zvezdan Mitrović za „Vijesti“: Želim da Partizan ode u Kaunas, Obradović potvrđuje da je najbolji

Bivši selektor Crne Gore, Zvezdan Mitrović, za „Vijesti“ komentarisao četvrtfinale Evrolige, ali i žrijeb za predstojeći Mundobasket

43206 pregleda 131 reakcija 17 komentar(a)
Zvezdan Mitrović, Foto: AS Monaco Basketball
Zvezdan Mitrović, Foto: AS Monaco Basketball

Duel Real Madrida i Partizana je obilježio četvrtfinalnu seriju Evrolige, a za to postoje dva razloga. Prvi – odlična igra „crno-bijelih“ i vođstvo (2:0) u seriji. Partizan je u prvom meču slavio trojkom Kevina Pantera u posljednjoj sekundi (89:87), a u drugom potpuno nadigrao rivala (95:80). Bila je to košarkaška klinika Željka Obradovića – ekipa je od starta kontrolisala utakmicu, igrala moćno, ubjedljivo, ali se na kraju o tome nije dovoljno pričalo, zbog tuče koja do te noći nije viđena na evroligaškim terenima. I to je drugi razlog zašto je ovaj par u centru pažnje.

Uoči večerašnjeg (20.30) trećeg četvrtfinalnog susreta, a prvog u Beogradu, Partizan smiruje tenzije i poziva navijače na fer i korektno navijanje. „Štark arena“ je rasprodata, preko 20 hiljada navijača će dočekati goste, a „crno-bijeli“ imaju prvu meč loptu i šansu za plasman na fajnl-for, koji se od 19. do 21. maja održava u Kaunasu.

A da ekipa Željka Obradovića može da se plasira na F4 mišljenja je i bivši selektor Crne Gore Zvezdan Mitrović. U razgovoru za „Vijesti“ Mitrović je poručio da Partizan ima zasluženu prednost, te da očekuje da u Beogradu čekira kartu za Kaunas.

Vidi se Obradovićev pečat

Na pitanje da li je očekivao da Partizan nakon dva meča u Madridu vodi 2:0, Mitrović je kratko odgovorio:

„Ne“.

Potom je objasnio:

„Očekivao sam borbene utakmice, možda jedan brejk, ali dvije pobjede teško. Partizan je zasluženo pobijedio oba puta – u mnogo boljoj je formi, bolje igra na svim pozicijama i zasluženo je došao u Beograd sa dva trijumfa.“

Bivši trener Monaka, osvajač Evrokupa i najbolji trener u tom takmičenju 2021. godine komentarisao je tuču igrača Reala i Partizana.

„Ružno je to što se desilo. Prvi put na evroligaškim utakmicama gledamo takav incident. Ostavilo je gorak ukus i trag, više se pričalo o tome, nego o dobroj utakmici Partizana. To je najgore od svega“, rekao je Mitrović za „Vijesti“.

Obje ekipe će večeras, ali i na eventualnoj četvrtoj utakmici biti oslabljene, budući da je Evroliga kaznila aktere incidenta. Matijas Lesor će propustiti jednu, a Kevin Panter dvije utakmice. Na drugoj strani Gabrijela Deka neće biti na jednom, a Geršona Jabuselea na pet mečeva. Željko Obradović je potvrdio da će Dante Egzum biti u timu, dok je trener Reala, Ćus Mateo, kazao da nije siguran da će Valter Tavares biti spreman.

„Vidim Partizan na fajnl-foru. Očekujem pobjedu u ‘Areni’, da li na trećoj ili na četvrtoj utakmici. Biće teško bez Lesora i Pantera, važnih igrača. Ali, želim i očekujem da se Partizan plasira na fajnl-for“, poručio je Mitrović.

Računajući regularni dio sezone i utakmicu odigranu 31. marta u „Štark areni“, Partizan je tri puta zaredom savladao Real Madrid. Ali, Beograđani moraju još jednom da skinu krunu „kralju“, ako žele da se domognu prvog fajnl-fora nakon 2010. godine.

„To je jedan proces koji je trajao od prošle sezone. Prošla sezona nije bila baš uspješna, onda početak ove loš. Ali ono što je vrlo važno i što uvijek volim da pomenem – to je Željko Obradović, trener koji pravi posao i rezultate. Sami znate kakav je početak sezone bio, šta su mediji pisali, onako žestoko. Međutim kada se vjeruje pravom, najvećem stručnjaku sve dođe na svoje. Partizan je uhvatio ritam, igrači su poslije perioda upoznavanja i sazrijevanja dominirali u drugom dijelu prvenstva. Tu se vidi i Obradovićev pečat, strpljenje i normalna reakcija uprave, da ne napravi ishitrene poteze. Željko potvrđuje da je bez sumnje najbolji trener na ovim prostorima.“

Mitrović sa Ćavijem Paskvalom i Željkom Obradovićem prošle godine u turskom Beleku, na Kongresu Borda trenera Evrolige
Mitrović sa Ćavijem Paskvalom i Željkom Obradovićem prošle godine u turskom Beleku, na Kongresu Borda trenera Evrolige foto: Euroleague Head Coaches Board

Mitrović je ispratio i ostale mečeve četvrtfinalne serije. Njegov bivši klub, Monako, nakon dvije utakmice sa Makabijem u Monte Karlu ima neriješen rezultat (1:1). Neriješeno je između Olimpijakosa i Fenerbahčea (1:1), dok je Barselona odbranila domaći teren protiv Žalgirisa (2:0).

„Gledao sam uživo drugi meč Monaka i Makabija, bila je sjajna utakmica. Monako je u prvoj odigrao loše, u drugoj je bilo bolje. Makabi je napravio dobar posao i to je isto jedno od iznenađenja. Fenerbahče je takođe napravio ogroman posao protiv Olimpijakosa. Ali, Olimpijakos je i prošle sezone protiv Monaka znao poslije brejka kod kuće da napravi brejk vani i da igra petu utakmicu. To je neizvjesno. Barselona je dominirala protiv Žalgirisa, apsolutni je favorit, iako je drugi meč bio težak. Žalgiris u svojoj ‘Areni' ima fantastičnu podršku publike – neće biti lako, ali očekujem prolaz Barselone“, smatra Mitrović.

Žrijeb za Mundobasket? Rano je za komentarisanje

U februaru 2019. godine košarkaška reprezentacija Crne Gore, predvođena Zvezdanom Mitrovićem, je ostvarila san i prvi put u istoriji se plasirala na Mundobasket.

Mitrović na Mundobasketu 2019. godine
Mitrović na Mundobasketu 2019. godinefoto: Fiba.basketball

Četiri godine kasnije „crveni“ su ponovo dio planetarne smotre. Crna Gora će na predstojećem Svjetskom prvenstvu igrati u grupi D sa Egiptom, Meksikom i Litvanijom, a Mitrović ističe da je rano za bilo kakve prognoze.

„Nikad ne znate u kojem sastavu će se pojaviti sve selekcije. Vrijeme za komentarisanje je kada se vide sastavi, ko dolazi, u kakvoj formi. Litvanija je favorit. Egipat nisam pratio. Meksiko ima mnogo američkih studenata koji mogu da igraju. Komentar treba dati kada počnu prijateljske utakmice. Ne možemo ništa unaprijed govoriti“, zaključio je Mitrović.

Mundobasket je na programu od 25. avgusta do 10. septembra u Japanu, Indoneziji i na Filipinima, a Crna Gora će mečeve igrati u Manili.

U drugu fazu prolaze dvije selekcije, a grupa D se ukršta sa grupom C, gdje su SAD, Jordan, Grčka i Novi Zeland.

Bonus video: