Luka Božić, MVP ABA lige za "Vijesti": Ove godine nisu mogli da mi oduzmu nagradu

MVP AdmiralBet ABA lige, košarkaš Zadra Luka Božić, u intervjuu za “Vijesti” govorio o nagradi, dosadašnjoj karijeri, periodu u Budućnost Voliju...

24477 pregleda 42 reakcija 9 komentar(a)
Luka Božić na utakmici sa Partizanom, Foto: ABA League j.t.d/Dragana Stjepanović
Luka Božić na utakmici sa Partizanom, Foto: ABA League j.t.d/Dragana Stjepanović

Prije četiri godine, Luka Božić je krupnim koracima grabio ka tituli najkorisnijeg igrača AdmiralBet ABA lige. Momak iz Bjelovara igrao je fenomenalno u dresu Zadra, bio apsolutni hit na Jadranu, vodio hrvatsku ekipu do opstanka, ali je na kraju ostao bez priznanja, iako je imao najveći indeks korisnosti u ligi (477 indeksnih poena, 21,7 po meču). Titulu najkorisnijeg osvojio je Goga Bitadze, igrač Mege na pozajmici u Budućnost Voliju (500 indeksnih poena, 16,7 po meču), dok je Božić nepravdu komentarisao na svom Jutjub kanalu kazavši da je on MVP.

Tog ljeta Bitadze je završio u Indijani, koja ga je zimus otpustila, dok je Božić uoči početka sezone prešao u Budućnost. Bila je to pogrešna odluka, ugovor je raskinut, da bi onda hrvatski košarkaš pauzirao do 2021. kada je potpisao za Široki. Igrao je odlično u NLB ABA2 ligi, bio jedan od najboljih košarkaša u tom takmičenju, na svakom meču bio dvocifren, pa se prethodnog ljeta zajedno sa trenerom koji ga je doveo u Široki, Danijelom Jusupom, vratio u Zadar.

Božić i Zadar su dobitna kombinacija. Već od prvog kola kada je zatrpao koš SC Derbija, a utakmicu završio sa indeksom 48, bio je jedna od glavnih tema u ABA ligi. U međuvremenu je postao prvi igrač koji je u jednoj sezoni regionalnog takmičenja imao minimum 500 poena, 200 skokova i 100 asistencija, a ekipa iz Dalmacije je na kraju završila na 7. mjestu i obezbijedila plasman u plej-of.

Luka Božić protiv FMP-a
Luka Božić protiv FMP-afoto: ABA liga/Dragana Stjepanović

I konačno, četiri godine kasnije, nepravda je ispravljena - krajem aprila Božić je, potpuno zasluženo, proglašen za najkorisnijeg igrača ABA lige (prosječan indeks 32,6 rekord ABA lige). U intervjuu za “Vijesti” košarkaš Zadra je govorio o nagradi, dosadašnjoj karijeri, periodu u Podgorici, ali i o odluci da se u februaru ne odazove naknadnom pozivu tadašnjeg selektora Hrvatske Aca Petrovića u pretkvalifikacijama za Eurobasket.

- Izuzetan osjećaj. U ligi u kojoj su dva evroligaša, Evrokup timovi, najbolji trener u istoriji sporta, sigurno je velika čast biti MVP. Zadovoljan sam kako sam igrao - rekao je Božič na početku razgovora za “Vijesti”.

Odmah se osvrnuo i na 2019. kada je ostao bez priznanja.

- Tada mi je bio težak period, teško mi je bilo to da progutam. Mislio sam da ću biti MVP. Ali, sada kad pogledam, moralo se dogoditi da čovjek sazrije, da radi više na sebi, da se više potrudi. Sa ovim brojkama ove godine, nisu mi mogli to uzeti - jasan je Božić.

Protivnik Zadra u plej-ofu je Crvena zvezda, koja je slavila u prvom meču. Druga utakmica je danas (17) u Dalmaciji.

- Bilo je dosta utakmica koje su otišle na drugu stranu u produžecima i nakon napete završnice. Možda smo mogli da izborimo još bolji plasman. Bilo je govora da će ekipa ispasti, da je najslabija, a mi smo izborili plej-of i sve iznenadili i šokirali.

Zadar je u novembru prošle godine, u Beogradu, savladao aktuelnog šampiona, i to bez Božića u timu.

- Uvijek idemo da damo sve od sebe. Ako što duže budemo koncentrisani i fokusirani, sigurno će se prilika ukazati. Zvezda je evroligaška ekipa, slagana za Top 8. Teško je očekivati pobjedu - iskren je 27-godišnji košarkaš.

Zvezda je, uz Partizan, kandidat za titulu na Jadranu.

- Mislim da ABA liga nikad nije bila jača. Puno dobrih timova, ali svakako bih izdvojio Partizan i Zvezdu.

Zadar je nastup u domaćoj ligi završio na 2. mjestu, iza Splita. Rival u četvrtfinalu je zagrebački Dinamo.

- Kod trenera Jusupa ambicije su uvijek na najvišem nivou. Idemo utakmicu po utakmicu, vidjećemo kuda će nas to odvesti. Trofej bi bio odličan uspjeh - poručio je Božić.

NISAM HTIO DA POTPIŠEM ZA BUDUĆNOST

Početkom oktobra 2019. godine Božić je potpisao za Budućnost Voli. Epizoda u glavnom gradu Crne Gore nije bila uspješna. Tada je trener Budućnosti bio Slobodan Subotić, kojeg je brzo naslijedio Petar Mijović.

- To je bilo vrijeme sazrijevanja. Zbog svega što se izdešavalo oko MVP nagrade, bilo mi je dosta tog okruženja i ABA lige. Nisam htio da potpišem za Budućnost, da igram u ABA ligi. Ali, bio je početak oktobra, dosta kasno i onda sam potpisao. To nije bila dobra odluka. Ako sada gledam - isto godina sazrijevanja, da sve to prođem.

Božić u dresu Budućnosti na utakmici protiv Zadra
Božić u dresu Budućnosti na utakmici protiv Zadrafoto: KK Budućnost Voli

Nakon razlaza sa Podgoričanima, Božić je napravio pauzu. Čitavu sezonu je bio bez kluba.

- Nisam htio da izbjegnem čitavu sezonu. Rekao sam da neću potpisivati negdje gdje mi se ne sviđa, gdje mislim da ne bi trebalo da budem. Kako su dani i mjeseci prolazili, nisam bio zadovoljan ponudama i onda sam rekao da ću sezonu iskoristiti za vlastiti napredak. Radio sam, trenirao i pripremao se za godine koje dolaze.

ABA I ABA2 - NEBO I ZEMLJA

Nova šansa se ukazala na ljeto 2021. godine. Uslijedio je poziv Širokog i trenera Jusupa, sa kojim je Božić prvo sarađivao u Zagrebu.

- Odlučio sam se za ABA2, jer me je trener Jusup zvao u Široki. S njim sam dobro sarađivao u Zagrebu. On me dobro poznaje, veliki je radnik i uvijek cilja na najviše. Što se tiče razlike između ABA i ABA2 - to je nebo i zemlja, zaista. Najbolji tim u ABA2 jako teško može da igra sa posljednjim u ABA. To je ogromna razlika - realan je Božić.

Zagreb, Široki, pa Zadar. Jusup i Božić su nastavili kooperaciju i u Dalmaciji.

- S njim je odlična saradnja. Kod njega sam došao u Zagreb kada sam imao 18 godina. Oblikovao me je kao igrača i čovjeka. Mislim da je bio pun pogodak što sam nakon godinu pauze došao kod njega u Široki. Saradnja se nastavila i ide dobro za sada.

Božić u dresu Širokog na utakmici sa Zlatiborom u ABA2 ligi
Božić u dresu Širokog na utakmici sa Zlatiborom u ABA2 ligifoto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Zadar je tokom ove sezone imao finansijskih problema. Plate su kasnile, bilo je govora i da će Božić napustiti ekipu.

- Što se tiče plata, bilo je problema. Bilo je dobrih ponuda tokom sezone, mogao sam da odem, ali sam obećao treneru da ću ostati, da ću biti do kraja šta god se dogodilo. Što se tiče planova za dalje - ne gledam baš tako pretjerano daleko u budućnost, idem dan za danom. Ako će najbolja opcija biti da ostanem u Zadru, onda ću ostati. Ako će biti bolje da odem, onda ću otići. Teško je da sad govorim o tome - kazao je Božić.

NE ZAMJERAM PETROVIĆU

U februaru, tadašnji selektor Hrvatske Aco Petrović je objavio spisak za pretkvalifikacije za Eurobasket na kojem nije bilo Božića. Objasnio je da mu se košarkaš Zadra ne uklapa u koncepciju, ali je pod pritiskom javnosti popustio i preko Tvitera naknadno pozvao Božića.

MVP ABA lige je odbio taj poziv.

- Nema tu nikakve zle krvi, niti mu zamjeram. On je bio selektor, odlučio koje će igrače da pozove. Napravio je spisak, mene nije bilo, jer je rekao da se ne uklapam u koncept reprezentacije i košarke koju on želi da gaji. Nakon pritiska javnosti me je pozvao, ali sam mislio da nema smisla da odem da mu kvarim hemiju. Ako me trener ne vidi u sastavu i konceptu igre, nema smisla da se pojavim. Tako da sam odbio - objasnio je Božić.

U međuvremenu, selektor Hrvatske je postao Josip Sesar, dok se Petrović povukao sa pozicije sportskog direktora reprezentacije.

- Što se tiče budućnosti, ako budem zdrav i ako im bude trebala moja pomoć, tu sam.

Božić je prošao mlađe kategorije hrvatske reprezentacije. Sa juniorima je 2015. godine osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu u Grčkoj. Hrvatska je nakon produžetka poražena od SAD, u čijem sastavu su tada bili Džejson Tejtum i Džejlen Branson.

- Odmah se vidi da su oni tehnički dobro potkovani i koliko su fizički moćni i dominantni, tamo se radi svaki dan. Vidi se da su to drugačiji tipovi igrača. Oni tek na koledžu uče stvari koje se tiču razumijevanja igre. Moglo se vidjeti da će biti na visokom nivou, a da će potpisati maksimalne ugovore u NBA niko nije mogao znati. Ali igraju odlično - zaključio je Božić.

Bonus video: