Istorija "kraljice igara" - Džoker i srpski basketaši mijenjaju američki pogled na košarku

U kolijevci košarke već mijenjaju sistem rada, važnije je brže misliti, i uloga kolektiva tokom akcija na parketu, nego što brže trčati, biti skočniji i atletičniji

12499 pregleda 13 komentar(a)
Specifičan izbačaj - "Sombor shuffle" će zauvijek ostati u analima NBA kao nasljeđe srpskog centra, Foto: REUTERS
Specifičan izbačaj - "Sombor shuffle" će zauvijek ostati u analima NBA kao nasljeđe srpskog centra, Foto: REUTERS

Amerika brzo uči i usvaja novo, ne držeći se slijepo tradicije, makar se radilo o košarci, "kraljici igara" čija su kolijevka!

Da ipak, uprkos najvećoj tradiciji rezultata, ne znaju sve pokazao im je Nikola Jokić. Centar iz Srbije ruši sve rekorde, čak je na prosjeku tripl-dabla nakon treće utakmice finala NBA lige.

Ostvario je čak 10 tripl dabl plej-of učinaka u jednoj sezoni, tri više od prethodnog rekorda ikone - Vilta Čemberlena, a da pritom prkosi svim stereotipima NBA zvijezde - brz, eksplozivan, savršen atleta... Ništa od svega toga!

Bivša velika zvijezda Šek O'Nil, sadašnja Kevin Durent, ali i po mnogima, najbolji trener Erik Spolstra, kao da se utrkuju u komplimentima i divljenju prema igri "dežmekastog" 211 centimetara visokog Somborca, za kojeg su u Americi do skora tvrdili - ne može preskočiti ni visinu novčića dolara...

"Džoker ne zna da skače a uhvati preko 20 lopti, on ne napada a pritom ubaci preko 30 poena. No dobro, on je samo jedan nevjerovatan košarkaš", prebacio je medijima i javnosti Džamal Marej, koji je u duetu sa Džokerom ostavrio nezamislivo - prvi su i jedini u istoriji iste utakmice finala ubacili po tripl-dabl za istu ekiu, Nagetse.

A Džoker je neizostavni dio svake NBA priče od početka plej-ofa, ili tačnije od "metle" kojom je počistio Lejkerse Kralja, Lebrona Džejmsa sa maksimalnih 4:0.

I sam Kralj je odao priznanje momku iz Sombora!

Shvatili su i zašto su Jokiću nebitni lični statistički podaci, a bilo je jasno da sam ne može dobiti vrhunsku ekipu, pa je uzalud zatrpao koš Majamiju u drugoj utakmici finala i prvom porazu u Koloradu.

Izostao je učinak Mareja, ali i ostalih saigrača, dok su juče u vraćenom brejku na Floridi nezaustavljivi bili i Marej ali i "ruki" Kristijan Braun. Nagetsi vode u finalu sa 2:1.

Voditeljke na parketu i same pristupajući Nikoli daju odgovore u stilu: "OK, ne zanima te ali da li znaš da si upisao novi tripl-dabl". A njega samo zanima ekipa i njen krajnji rezultat.

Da se od srpske košarke može i mora učiti, pokazalo je i finale Mundobasketa 3X3 u Beču u kojem je Srbija dobila Sjedinjene Američke Države.

Imali su Ameri nevjerovatnog atletu Džimera Fredeta, zatrpavao je koš "orlova", bili su na svega dva poena od zlata (19:15), ali...

Jači od Fredeta bio je kolektiv, spriejčili su Fredetu šut za tri, pa je Srbija slavila sa 21:19 za šesti naslov svjetskih prvaka.

Bonus video: