Angola: "Crne antilope” velikih snova

Predstavljamo učesnike Mundobasketa

6112 pregleda 0 komentar(a)
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Selekcija Angole stiže deveti put na Mundobasket na posljednjih deset šampionata, koristeći činjenicu da se radi o jednoj od najboljih reprezentacija Afrike, čije je prvenstvo osvajala 11 puta (posljednje, doduše, prije 10 godina, što je bila i posljednja medalja).

U tim se za kvalifikacije za predstojeće Svjetsko prvenstvo, nakon četiri godine pauze, vratio krilni centar Atlante Houks Bruno Fernando, nekadašnji član Bostona i Hjustona, koji predstavlja i najveći adut selekcije Đosepa Pepa Karlosa - Katalonca, koji već treću godinu sjedi na klupi “crnih antilopa”.

Jako i uigrano jezgro domaćih igrača, koji predvode Čildi Dundao, Žerson Gomkalveš, Žerson Domingoš i Teotonio Do (svi igraju u najvećim domaćim klubovima Petro de Luanda i Primeiro de Agosto), a koji su odigrali gotovo sve mečeve u kvalifikacijama, pokušaće da pruži podršku Fernandu u ostvarenju nacionalnog sna - plasmana u drugu fazu.

Angolu, atletski moćnu reprezentaciju, čeka, međutim, vrlo težak posao, i pored nekih zapaženih rezultata u prošlosti - najveći je 9. mjesto na Mundobasketu 2006.

Prije četiri godine, u Kini, “crne antilope” su bile tek 27. od 32 selekcije.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: