Plašim se igračkog i rezultatskog jaza kad ova generacija siđe sa scene

Selektor košarkaške reprezentacije Crne Gore, Boško Radović za “Vijesti” sumirao 2023. godinu, govorio o predstojećim obavezama, ali i o budućnosti naše košarke

31417 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Krajem februara muška košarkaška reprezentacija Crne Gore je u “Morači”, u posljednjem kolu kvalifikacija, pobijedila Češku (88:70) i drugi put u istoriji izborila plasman na Svjetsko prvenstvo, na kojem je, pola godine kasnije, pisala istoriju.

U glavnom gradu Filipina, Manili, preciznije u “Mall of Asia areni”, Crna Gora je savladala Egipat i Meksiko i, uz poraz od Litvanije, prvi put u istoriji izborila plasman u drugu fazu, gdje je uslijedio nezaboravni meč sa Sjedinjenim Američkim Državama - ekipa Boška Radovića je na poluvremenu vodila (38:37), tek u finišu posustala, a za tu partiju dobila priznanje uglednih svjetskih medija. Turnir je okončan pobjedom nad Grčkom, a krunisan 11. mjestom i plasmanom na kvalifikacije za Olimpijske igre.

Upravo su nastup na Mundobasketu, ali i obaveze u 2024. godini povod za novogodišnji intervju sa selektorom, Boškom Radovićem, koji je nedavno dobio i nagradu Košarkaškog saveza Crne Gore za trenera godine, dok je ekipa proglašena za najuspješniju mušku selekciju u izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta.

- Godina za nama je jedna od najuspješnijih u istoriji crnogorske košarke. Obavezuje za dalji rad. Imali smo dobar nastup na Svjetskom prvenstvu. Ostvarili smo tri pobjede, pretrpjeli dva poraza. Protiv Litvanije smo mogli bolje, ali smo prije tog meča obezbijedili drugu fazu, pa nismo odigrali kako je trebalo. Sa Amerikancima smo igrali dobro, tijesno izgubili u finišu. Na kraju smo savladali Grčku i osvojili 11. mjesto - sumira Radović za “Vijesti” utiske sa Filipina.

Boško Radović
foto: Boris Pejović

Selektor objašnjava kako je funkcionisala reprezentacija.

- Sve kreće od priprema, ključno je kako se one odvijaju. Imamo dobru atmosferu i dobre međuljudske odnose. Za 30 dana priprema ne može puno toga da se uradi, ali mi sa dobrim radom, odnosom i atmosferom uspijevamo da izvučemo maksimum. Na prvenstvu pripremamo, pa igramo utakmicu. Onda imamo slobodan dan, koji i nije slobodan, jer radimo skauting, spremamo ekipu. Velika je odgovornost igrača i stručnog štaba prema svemu. Ali, lijepo je biti u društvu najboljih reprezentacija na svijetu. Ja sam 2019. godine bio pomoćni trener Zvezdanu Mitroviću, pa sam bio u toku kako to izgleda. U Manili je bila bolja organizacija nego u Kini.

Vučević je bio pravi primjer, i na terenu i van njega

Crna Gora je u Manili bila u najjačem sastavu (nedostajao samo Zoran Nikolić), a u ekipi je poslije četiri godine bio centar Čikaga Nikola Vučević. Prvenstvo je završio sa prosjekom od 19,8 poena i 8,8 skokova.

- Vučević je svojim ponašanjem, odnosom prema obavezama na terenu i van njega bio pravi primjer, kao i svi ostali. Uklopio se u ovo što smo gradili posljednjih godina. Posebno bih njega apostrofirao, jer ga nije bilo od 2019. godine. Pokazao je koliko je odgovoran i veliki igrač. On je znao koja mu je uloga, koju odgovornost ima i sve je ispalo kako treba - priča Radović.

Naša selekcija će prvi put u istoriji igrati u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Turnir u glavnom gradu Letonije, Rigi, održava se od 2. do 7. jula, a rivali u grupi su Brazil i Kamerun. U drugoj grupi su domaćin, te Gruzija i Filipini. Dvije selekcije iz grupe idu u polufinale, pobjednik će se plasirati na OI.

- Velika je stvar što učestvujemo. Ako svi budemo zdravi, ako se ukaže prilika, probaćemo da tražimo plasman na Olimpijske igre. U Letoniji nas čekaju dobre reprezentacije, pretpostavljam da će biti u najjačem sastavu, a znamo da je Letonija kada je u punom sastavu sila, da Brazil ima nekoliko NBA igrača i košarkaša iz Evrolige. Gruzija ima dobru generaciju. Imamo težak zadatak.

Radović se nada da će Vučević igrati u Letoniji.

- U kontaktu sam sa njim, nismo još pričali o njegovom nastupu, ali vidim da ga to interesuje. Raspitivao se i prije žrijeba, zanimalo ga je koje su potencijalne zemlje domaćini turnira. Pretpostavljam da će biti na raspolaganju, ali ništa sa sigurnošću ne mogu da kažem.

Nikola Vučević i Boško Radović
Nikola Vučević i Boško Radovićfoto: Beta/AP

Prije nastupa u Rigi, našu selekciju očekuje kvalifikacioni “prozor” za Eurobasket 2025. godine. Rivali na startu su Njemačka u gostima (22. februar) i Švedska kod kuće (25. februar). U grupi je i Bugarska, a tri selekcije idu na prvenstvo.

- Na to sam fokusiran i time se bavim. Grupa je teška, nijedna ekipa nije za potcijeniti. Njemačka će biti sa igračima iz Evrolige i prvi je favorit. Švedska je ozbiljan sastav, ima dobrih igrača u Španiji, nezgodni su, igraju košarku sa puno tranzicije što nama ne odgovara.

Radović će u kvalifikacijama za Eurobasket moći da računa na sve igrače, osim na Vučevića. Ekipa je u zrelim igračkim godinama, pa selektor najavljuje postepeno podmlađivanje selekcije.

- Ima nekoliko momaka koji su osvojili bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za mlade 2022. godine. Luka Bogavac je u SC Derbiju, Andrija Grbović u Budućnosti, Fedor Žugić u Njemačkoj... Imamo mladog Davida Mirkovića. Mora se računati na sve nijh. Biće na širem spisku, a za pripreme zavisi od forme. Ono što će se sigurno desiti jeste postepeno podmlađivanje. Imamo dosta košarkaša koji su u zrelim igračkim godinama. Na mladima je da rade, na njih se računa, oni su budućnost crnogorske košarke. Ima pet-šest momaka koji su blizu reprezentacije - otkriva Radović.

U centru pažnje je 17-godišnji Mirković, kojem se predviđa blistava karijera.

- Mirković je naš najtalentovaniji igrač. Ima sve više minuta u Derbiju, što raduje, ohrabruje i što je dobro za njegov rast i napredak. Pored njega imamo i Bogavca. Nadam se da će se oni dobro i pravilno razvijati u klubu. Što se tiče Mirkovića - tek je počeo. Znamo da je talentovan, da je perspektiva crnogorske košarke. A na njemu je da radi dobro, da se u klubu izbori za mjesto, a reprezentacija ga čeka otvorenih ruku - poručio je Radović.

Boško Radović
foto: Boirs Pejović

Rad sa mlađim selekcijama je počeo malo da škripi

Radović upozorava - rad sa mlađim selekcijama u Crnoj Gori je počeo da škripi. A mladi igrači upravo predstavljaju budućnost crnogorske košarke.

- Preuzeo sam koordinaciju mlađih selekcija u Savezu, da se više time bavim kad nemam obaveza sa reprezentacijom. Obišao sam sjevernu i južnu regiju - nisam zadovoljan kako to izgleda, posebno na sjeveru, gdje je sve manje djece. Dešavaju se migracije i centralizacija. Na jugu imate masovnost, pa klubovi i Savez moraju zajedno da dođu do strategije i plana kako da se radi sa mlađim selekcijama - objašnjava selektor.

Mlada selekcija je u A diviziji, kadeti su ispali u B, juniori čekaju rasplet sa Rusijom - ako Fiba produži sankcije “zbornaji”, onda će Crna Gora igrati A diviziju.

- Rijetko kad juniorsku, kadetsku i mladu selekciju nismo imali u A diviziji. A divizija je velika scena, B nije. Rad sa mlađim selekcijama je počeo malo da škripi u Crnoj Gori. Postoje klubovi koji imaju sistem i rade, a imamo i dosta klubova gdje to ne štima kako treba. To je moje viđenje. Ima tu i objektivnih razloga - na sjeveru imaju problema sa salama, terminima i organizacijom. Finansijska sredstva koja dobijaju nisu sredstva sa kojima mogu ozbiljno da rade. Svi moramo da se uključimo.

Radović upozorava:

- Akcenat treba da bude na ozdravljenju mlađih selekcija, jer se bojim da kad ode ova generacija koja sad igra i koja je na najvećoj sceni, da će se desiti jaz. I igrački i rezultatski. Što prije se moramo konsolidovati i zajedno baviti mlađim selekcijama. Da tražimo košarkaše koji će da naprave karijeru i budu igrači za reprezentaciju. To je moj cilj. Klubovi i Savez moraju malo više da se bave mlađim selekcijama. Ako se Rusiji ne ukinu sankcije, juniori će igrati A diviziju, pa ćemo u B imati samo kadete. A kadeti su najosjetljiviji i tu najveći rad treba - poručio je selektor Boško Radović.

BITI SELEKTOR JE ČAST I ZADOVOLJSTVO

Boško Radović je 2019. godine na klupi selekcije naslijedio Zvezdana Mitrovića. Prije toga je sarađivao sa Duškom Vujoševićem, Dejanom Radonjićem i Bogdanom Tanjevićem, a vodio je mlađe selekcije.

Dobre rezultate u prethodnom periodu krunisao je ugovorom do kraja Eurobasketa 2025.

- Meni je od prvog dana velika čast i zadovoljstvo da sam selektor svoje zemlje. U početku nije krenulo najbolje. U kvalifikacijama za EP smo izgubili od Velike Britanije, nismo se kvalifikovali, a onda smo otišli na prvenstvo kada su uvedene sankcije Rusiji. Bilo je više dobih nego loših momenata. Funkcionišemo dobro, znamo ko šta radi. Nadam se da ćemo održati kontinuitet pojavljivanja na velikim takmičenjima. Zadovoljan sam uslovima i ljudima u Savezu. Sarađujem sa trećim predsjednikom - prvo sam sarađivao sa Veselinom Barovićem, pa sa Nikolom Pekovićem, sada sa Jelenom Dubljević. Gledamo da nađemo zajednički jezik u interesu košarke i A reprezentacije - poručio je Radović.

Bonus video: