Crna Gora bez Ivanovića i Dubljevića počinje kvalifikacije za Eurobasket, Radović: Naš cilj je Evropsko prvenstvo

Prvi meč u ovom „prozoru“ je 22. februara (19:30) u gostima protiv Njemaca, dok je tri dana kasnije (19) utakmica sa Šveđanima u Podgorici. Ulaz u "Moraču" je slobodan

20953 pregleda 17 komentar(a)
Boško Radović, Foto: KSCG
Boško Radović, Foto: KSCG
Ažurirano: 17.02.2024. 15:53h

Prvi put od septembra prošle godine, velikog uspjeha i osvajanja 11. mjesta na Mundobasketu na Filipinima, na okupu je muška košarkaška reprezentacija Crne Gore.

„Crveni“ kreću u novi ciklus, a vrijeme je za kvalifikacije za Eurobasket, kontinentalno takmičenje na kojem je Crna Gora redovan učesnik. Naša selekcija je četiri puta igrala na evropskim prvenstvima, a samo je propustila Eurobasket održan 2015. godine u Njemačkoj, Letoniji, Francuskoj i Hrvatskoj.

Crna Gora odlazak na još jedno veliko takmičenje traži u grupi sa svjetskim prvakom, Njemačkom, Švedskom i Bugarskom. Prvi meč u ovom „prozoru“ je 22. februara (19:30) u gostima protiv Njemaca, dok je tri dana kasnije (19) utakmica sa Šveđanima u Podgorici (ulaz slobodan). Tri selekcije iz grupe izboriće odlazak na prvenstvo čiji su domaćini 2025. godine Kipar, Letonija, Finska i Poljska.

A predstojeće mečeve naša selekcija ne dočekuje u kompletnom sastavu - Nikola Vučević je u NBA i znalo se da ga neće biti, ali nema ni Bojana Dubljevića (Zenit) i Nikole Ivanovića (Runa), koji su bili na širem spisku.

"Još jedan ciklus, imamo sve poznata imena. Čini mi se nikad mlađa reprezentacija. Imamo i iskusnijih, koji su tu godinama. Ključni su motivacija i odnos. Imamo puno igrača, koji su igrali na evropskim i svjetskim prvenstvima. Motivacija je ključna, a poznajući momke, motivacije neće nedostajati. Pokazali smo da, u bilo kojem sastavu da igramo, imamo karakter i pobjednički mentalitet. Odnos i motivacija su uvijek bili na nivou", rekao je selektor Boško Radović.

Selektor se osvrnuo na izostanak Dubljevića i Ivanovića.

"Podigli smo standard i očekivanja. Ovo nije sastav koji je bio na Svjetskom prvenstvu. U odnosu na Mundobasket fale Vučević, koji je u NBA i naravno znamo da ne može da nastupa, a u odnosu na prethodno ljeto nedostaju još Dubljević i Ivanović, jedni od najvažnijih igrača. Ivanović od Svjetskog prvenstva ima problema sa sitnim povredama i nije u stanju da bude sa nama. Dubljević ima familijarnih obaveza, koje mu ne dozvoljavaju da bude sa reprezentacijom. Fale dva ozbiljna igrača, međutim mi smo navikli da smo u raznim kombinacijama i sastavima", rekao je Radović.

Radović i Žugić
Radović i Žugićfoto: KSCG

Radović je istakao da će eventualni plasman na Eurobasket biti jedan od boljih rezultata naše selekcije.

"Kvalifikacije će biti jako zahtjevne, imamo tri ozbiljne ekipe. Ako se plasiramo to će biti jedan od boljih rezultata. Mislim da nikad od mene niste čuli da dajem alibi, ali sada je stvarno tako. Osvrnuo bih se na 'prvi prozor' - igramo sa svjetskim prvakom, Njemačkom. Neće biti igrača iz NBA, ali to će biti tim sastavljen od evroligaških košarkaša. To je ekipa, koja bi, i da ode na EP bez NBA igrača, bila jedna od boljih ekipa. Moramo da budemo svjesni da igramo protiv svjetskih prvaka. Švedska je takođe kvalitetna, ima igrače, koji igraju u španskoj ligi i košarkaše koji su glavni igrači u švedskoj ligi. Čekaju nas dvije izrazito teške utakmice. Vremena je nikad manje - možda ćemo u kompletnom sastavu imati tri treninga prije utakmice sa Njemačkom", objasnio je Radović.

Ipak, selektor je bio direktan kada je riječ o ambicijama.

"Naš cilj je Evropsko prvenstvo. Tu smo da se plasiramo i da Crna Gora kao košarkaška zemlja ode na EP. Idemo utakmicu po utakmicu. Moraćemo dobro da se potrudimo da dođemo do Evropskog prvenstva. Ni Švedska ni Bugarska nisu ekipe za potcijeniti", poručio je Radović.

Selektor je pozvao i navijače da dođu u "Moraču" na utakmicu sa Švedskom.

"Trebaće nam puna 'Morača'. Uvijek nam treba puna 'Morača', a sada će nam još više trebati. Trebaće nam navijači da bismo savladali Švedsku", poručio je Radović.

TODOROVIĆ SE VRATIO U KOŠARKAŠKI ŽIVOT, RAČUNAM NA NJEGA ZA OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE

Radović je istakao da nije zadovoljan ulogom naših igrača u klubovima.

"Nisam zadovoljan ulogom naših igrača u klubovima. Međutim, ja nisam taj koji vodi politiku klubova, niti mogu, niti želim. Može to dosta bolje, ali nije prvi put da reprezentacija neke koji su u krizi vraća na pravi put. Gledaćemo da kroz reprezentativne akcije ti momci budu na nivou", kazao je selektor.

Radović se osvrnuo i na partije Marka Todorovića. Centar se nedavno vratio iz Kine i potpisao za špansku Mursiju, gdje igra odlično u posljednje vrijeme.

"Sve je više pitanja oko Marka Todorovića. Marko je godinama ovdje sa nama, međutim, moje mišljenje je, da on posljednje dvije godine igrački i formom nije bio na nivou onoga što zahtjevaju 'prozori' i Svjetsko prvenstvo. Pojavio se na pripremama za EP prije dva ljeta, brzo se povrijedio, pa zakačio virus. Mislim da nije bio u košarci - a to su njegovi izbori - koju on zaslužuje. Ta košarka i ta liga mu je donijela pad forme i pad svega. Sad se pojavio u Mursiji i vratio se u košarkaški život. Ja, koji sam pravio spisak, Marka nisam otpisao. Sa njim imam super odnos i drago mi je što se vraća na košarkašku mapu i pruža dobre partije. Ako on bude želio i ako bude sve išlo dobro, mislim da je pravi momenat da se priključi za kvalifikacioni olimpijski turnir, da bude na spisku reprezentativaca. Drago mi je što se vratio, nadam se da će ovako nastaviti. Mislim da još može da pruži košarci. Ako bude raspoloženje sa obje strane za taj olimpijski turnir, sve je OK, ako ne - nastavljamo dalje", iskren je selektor.

ŽUGIĆ: NJEMCI ZNAJU DA SMO KVALITETNI

Jedan od igrača koji dobro poznaje njemačku košarku je Fedor Žugić igrač Getingena.

"Osjećam se dobro, ekipa se osjeća dobro, polako se okupljamo. Ulazimo jako, pogotovo protiv Njemačke, koja je jaka ekipa, kvalitetna. Biće težak meč. Probaćemo da pružimo otpor, ali idemo na pobjedu. Poslije toga igramo sa Švedskom. Imamo kvalitet i protiv njih idemo na pobjedu", kazao je mladi košarkaš.

Žugić ističe da su karte za prestojeći okršaj Njemačke i Crne Gore već rasprodate.

Fedor Žugić
Fedor Žugićfoto: KSCG

"Nisam siguran u kojem sastavu nastupaju. Imaju i sitnih povreda. I oni očekuju težak meč, znaju da smo mi nezgodni i kvalitetni. Karte su u Ludvigzburgu već rasprodate, očekuje nas jaka, glasna atmosfera", poručio je Žugić.

Na spisku su: Kendrik Peri (Unikaha), Igor Drobnjak (SC Derbi), Vladimir Mihailović (Budućnost Voli), Petar Popović (Budućnost Voli), Fedor Žugić (Getingen), Luka Bogavac (SC Derbi), Dino Radončić (Bajern), Andrija Slavković (Budućnost Voli), Emir Hadžibegović (SC Derbi), Vasilije Baćović (SC Derbi), Nemanja Radović (Mursija), Aleksa Ilić (Budućnost Voli), Marko Simonović (Bešiktaš) i Zoran Nikolić (Vojvodina).

Novi tim menadžer je Sead Šehović.

Reprezentacija će prvi trening odraditi večeras u "Bemax areni".

Bonus video: