Sutjeska i Podgorica vide šansu i u doigravanju

Košarkaši Podgorice i Sutjeske plasmanom u plej-of NLB ABA2 lige ispunili prvi cilj ove sezone, slijede dueli sa Zlatiborom, odnosno Vojvodinom

6613 pregleda 1 komentar(a)
Marko Kljajević (Podgorica) u duelu sa Nikolom Kočovićem (Sutjeska) na turniru u Subotici, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović
Marko Kljajević (Podgorica) u duelu sa Nikolom Kočovićem (Sutjeska) na turniru u Subotici, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Prethodne sedmice je u Širokom Brijegu odigran posljednji turnir NLB ABA2 lige, osam timova je izborilo plasman u plej-of koji počinje 9. aprila, a u doigravanju će biti oba crnogorska predstavnika - Podgorica i Sutjeska.

Podgoričani su ligaški dio završili na šestom mjestu sa skorom od osam pobjeda i pet poraza, dok su Nikšićani zauzeli sedmu poziciju sa dva trijumfa manje. Oba naša tima će se u plej-ofu sastati sa srpskim - Podgorica igra protiv Zlatibora (prvi meč 9. aprila u “Bemax areni”), dok će ekipa Miloša Minića 10. aprila u Nikšiću ugostiti Vojvodinu. Revanši su sedam dana kasnije.

U slučaju da Podgorica i Sutjeska eliminišu rivale, u polufinalu bi uslijedio crnogorski derbi. Ostali parovi su Helios - Spartak i MZT - Široki.

KLJAJEVIĆ: PROTIV SVIH IMAMO ŠANSU

Podgorica je u Širokom Brijegu savladala Cedevitu Junior (85:79) i Pelister (86:81), a izgubila od Heliosa (76:75), pa je tim porazom propustila priliku da osvoji četvrto mjesto koje bi joj donijelo baraž za ulazak u AdmiralBet ABA ligu, u slučaju da u finalu ABA2 lige budu igrali srpski timovi. Ovako, tu pogodnost je ugrabio Široki.

- Mislim da smo i ovaj “balon”, kao i prethodna četiri, odigrali dosta dobro. Izostala je pobjeda protiv Heliosa kojom smo mogli da obezbijedimo četvrtu poziciju. Sigurno i da šesto mjesto neće praviti neku prevagu, jer mislim da imamo šanse protiv bilo koje ekipe. Kao i prošle godine rival u četvrtfinalu je Zlatibor - u pitanju je dobra, napadačka ekipa i probaćemo da je svedemo na manji broj poena. Mislim da imamo svoje šanse, a na nama je da damo sve od sebe. Nadam se pozitivnom ishodu - rekao je Marko Kljajević, koji prosječno postiže 11,7 poena, uz 4,8 skokova.

Košarkaši Podgorice
Košarkaši Podgoricefoto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Biće to prilika i da publika u Podgorici gleda mečeve drugog po rangu regionalnog takmičenja. Već četiri sezone ABA2 liga se igra po sistemu “balona”, koji rijetko kome odgovara, nema ni gledalaca na turnirima, pa klubovi ostaju uskraćeni za utakmice pred domaćom publikom.

- Nadam se da će biti što više navijača, iako ne znam koliko je to realno, jer je Budućnost Voli klub grada. Priželjkujem da dođe dosta publike, a vjerujem i da će tako biti.

Krilni košarkaš je zadovoljan kako protiče sezona.

- Dosta je dobro. U plej-ofu smo ABA2 lige, u crnogorskoj ligi nas čeka bitna utakmica protiv Teoda kod kuće. Moramo da pobijedimo, kako bismo obezbijedili plasman u ABA2 ligu naredne sezone. Što se tiče individualnog učinka - zadovoljan sam. Trudim se da na svakoj utakmici dam maksimum. Nadam se da pomažem ekipi na najbolji mogući način - istakao je Kljajević.

SUTJESKA SE UZDA U POMOĆ NAVIJAČA

Sutjeska je u Širokom napravila veliki posao i još jednom obezbijedila doigravanje. Tim Miloša Minića je na startu bio ubjedljiv protiv Heliosa (74:53), potom je savladao Šibenku (80:72) i na kraju poražen od Borca (83:75).

- Ulaskom u plej-of smo ostvarili prvobitni cilj. Krenuli smo na “balon” fokusirani na utakmicu sa Heliosom. Ušli smo koncentrisano, kontrolisali meč, zasluženo pobijedili i napravili veliki korak ka tom cilju. Protiv Šibenke smo se malo mučili, oni su igrali dobro, a mi smo u posljednjih pet minuta prelomili utakmicu i došli do pobjede, kojom smo praktično obezbijedili plasman u doigravanje. U tom meču nas je omela i povreda Nikole Kočovića, falila su još četiri igrača, tako da protiv Borca nismo bili energetski na nivou. Dosta smo se mučili, rival je imao odlično šutersko veče, a ispostavilo se da ta utakmica nije bila toliko bitna za nas. Na kraju su se neki rezultati poklopili, pa smo završili na sedmom mjestu - priča plej Nikšićana Stefan Mitrović.

Mitrović na utakmici sa Šibenkom
Mitrović na utakmici sa Šibenkomfoto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Slijedi okršaj sa Vojvodinom, koja je, uz Spartak, kandidat za ulazak u elitu.

- Jeste Vojvodina rezultatima, timom koji ima i igrom pokazala da je jedan od favorita za osvajanje. Ali, ovaj sistem ABA2 lige je takav da nema favorita, pogotovo jer smo u prvoj utakmici domaćini. Uz pomoć publike, sa dobrom pripremom meča možemo da ostvarimo dobar rezultat - poručio je Mitrović.

Upravo publika može da bude bitan faktor Nikšićana, jer Sutjeska nakon četiri godine na domaćem terenu igra meč regionalnog takmičenja.

- Bilo bi nam drago da se publika odazove na poziv, da dođe i da nam pomogne. Biće dobra utakmica i dobra košarka. Nadamo se najboljem - rekao je Mitrović.

Mitrović je u januaru iz rumunske Lagune stigao u Nikšić. Na šest utakmica u ABA2 ligi prosječno postiže 11,3 poena, uz četiri skoka i 5,8 asistencija.

- Zadovoljan sam svime ovdje. Uživam, igram, sviđa mi se ekipa... Nadam se i da ćemo ostvariti još bolje rezultate - zaključio je Mitrović.

Bonus video: