Kendrik Peri: Ibon Navaro mi je promijenio život

Crnogorski reprezentativac izabran u prvu petorku FIBA Lige šampiona

11441 pregleda 0 komentar(a)
Kendrik Peri na utakmici protiv Mursije, Foto: FIBA Champions League
Kendrik Peri na utakmici protiv Mursije, Foto: FIBA Champions League

Tenerife treći put ili Unikaha prvi put - večeras (20) u Beogradu igra se špansko finale FIBA Lige šampiona, rivali su ekipe sa Kanarskih ostrva i Andaluzije, timovi koji se dobro poznaju, a koji su ove sezone odigrali već dva meča.

U prvom dijelu sezone u Endesa ligi slavila je Unikaha (98:75), dok je sredinom februara, u Kupu slavio Tenerife (91:83). Nakon večerašnjeg meča ovi rivali će u srijedu odigrati utakmicu u domaćem šampionatu.

Unikaha je u polufinalu, nakon preokreta i odlične igre u drugom poluvremenu savladala Mursiju (80:74). Ekipi iz Andaluzije je u drugom dijelu proradio šut za tri (u prvom poluvremenu su sve promašili van linije 6,75), a kontrolisali su i skok. Jedan od igrača, koji je bio zaslužan za plasman Unikahe u finale je i crnogorski reprezentativac, Kendrik Peri. Utakmicu je završio sa 12 poena i tri skoka, a izabran je u najbolju petorku ove sezone u Ligi šampiona.

"Počastvovan sam, jer sam u prvom timu, a imam i šansu da se sa ekipom borim za trofej. To je potvrda, ne samo mog rada, već napornog rada čitave ekipe. Ne bih tu nagradu mogao da dobijem bez mojih saigrača", rekao je crnogorski reprezentativac, koji je prethodne sezone izabran u drugu petorku FIBA Lige šampiona. Ove sezone je otišao korak dalje.

Peri je ove sezone prosječno postizao 11,4 poena, 2,5 skokova i 3,8 asistencija.

"Zahvalan sam što mogu da igram na visokom nivou i takmičim se za još trofeja", kazao je momak sa Floride, prenosi "Eurohoops".

Plej je prije dva ljeta stigao u Unikahu iz Budućnost Volija. Priznaje da je veliku ulogu prilikom transfera imao trener španskog kluba, Ibon Navaro.

"Ibon Navaro zaslužuje da bude trener godine u Ligi šampiona. Ne bih da umanjujem uspjeh Vasilisa Spanulisa (izabran za trenera godine u Ligi šampiona prim. aut), ali rezultati Navara posljednjih godina govore sami za sebe", smatra Peri.

Kendrik Peri na utakmici protiv Mursije
Kendrik Peri na utakmici protiv Mursijefoto: FIBA Champions League

Peri je od 2015. godine u Evropi. Igrao je za brojne mađarske klubove, bio u Rusiji (Nižnji), Francuskoj (Metropolitan), Srbiji (Mega), Sloveniji (Cedevita-Olimpija), Grčkoj (Panatinaikos) i Crnoj Gori (Budućnost Voli). Zanimljivo, Unikaha je prvi klub u kojem je ostao duže od jedne sezone.

"Počastvovan sam što sam dio Navarovog projekta i njegovog tima. Promijenio mi je život - i kao košarkašu i kao čovjeku. Ima velike zasluge za ovu nagradu koju sam osvojio", priznaje Peri.

Peri večeras ima priliku da osvoji drugi trofej sa Unikahom, nakon trijumfa u španskom Kupu prošle sezone. A večeras, u "Beogradskoj areni" će ispred sebe imati legendarnog Marselinja Uertasa, koji je proglašen za najkorisnijeg igrača ovog takmičenja.

"Njegova karijera je posebna priča. Skidam mu kapu. Paklen je igrač. Tokom razgovora sa njim shvatio sam da je sjajna osoba. Čast je igrati protiv njega", poručio je Peri.

Bonus video: