Od tragičara do heroja i najkorisnijeg igrača F4: "Peri je sjajan vođa i igrač, neustrašiv je"

Unikaha prvi put u istoriji osvojila FIBA Ligu šampiona, Kendrik Peri MVP završnog turnira u Beogradu. Crnogorski reprezentativac prošle sezone bio tragičar, a ove je prva zvijezda takmičenja

8920 pregleda 27 reakcija 2 komentar(a)
Peri na finalnoj utakmici, Foto: FIBA Champions League
Peri na finalnoj utakmici, Foto: FIBA Champions League

Prošle godine Malaga je bila domaćin fajnl-fora FIBA Lige šampiona. Unikaha je na tom završnom turniru bila favorit za titulu, dvorana "Hose Marija Martin Karpena" je čekala da pozdravi šampione, ali je plan poremetio Telekom iz Bona, koji je predvođen Ti-Džej Šortsom u polufinalu eliminisao domaćina turnira, a onda u meču za titulu savladao Hapoel iz Jerusalima i ispisao istoriju.

Godinu kasnije tim iz Andaluzije je, ipak, dočekao pehar u ovom takmičenju. Malaga je prethodnog vikenda u polufinalu savladala Mursiju (80:74), u finalu Tenerife (80:75) i osvojila treći evropski trofej u istoriji, a prvi u ovom takmičenju. Španski tim je 2001. osvojio Kup Koraća, a 2017. godine Evrokup.

Košarkaši Unikahe
Košarkaši Unikahefoto: FIBA Champions League

U prvom poluvremenu timovi su se sinoć fokusirali na odbranu, na agresivnu, čvrstu košarku. I pored toga Unikaha je u jednom trenutku stigla do dvocifrene prednosti, koju je sačuvala do odlaska u svlačionicu (38:27).

Ali, dvostruki šampion se nije predavao. Na seriju Malage, Tenerife je uzvraćao, borio se i sedam minuta prije kraja prišao na minus četiri - 67:63. Tada je u prvi plan iskočio crnogorski reprezentativac Kendrik Peri - pogodio je trojku za 70:63, zatim ukrao loptu, a onda je položio u koš za 72:63. Nalet je odbijen, Unikaha je sačuvala prednost, koju je imala od početka utakmice i stigla do istorijskog trijumfa.

Peri je bio prva zvijezda prethodnog vikenda u glavnom gradu Srbije. Finale je završio sa 17 poena (6/9 iz igre), uz jednu asistenciju i po dva skoka i ukradene lopte. U polufinalu protiv Mursije, crnogorski reprezentativac je imao 12 poena i tri skoka. Očekivano, proglašen je za najkorisnijeg igrača fajnl-fora, a trofej mu je uručio legendarni Željko Rebrača.

Peri i Rebrača
Peri i Rebračafoto: FIBA Champions League

"Pokazali smo karakter. Iz pozicije u kojoj smo bili prošle godine, kada smo ostali bez finala, uspjeli smo da nastavimo ovaj proces. I taj proces traje dan po dan. Neki dani su dobri, neki i nisu baš toliko. Ali, godinu kasnije, možemo sebe da zovemo šampionima. Svaki čovjek u timu se žrtvovao, držali smo se zajedno i vjerovali jedan u drugog. To je ono što nas je doveli do svega ovoga", rekao je Peri nakon utakmice.

Kendrik Peri
Kendrik Perifoto: FIBA Champions League

Upravo je Peri prošle sezone bio tragičar, kada je u polufinalu protiv Telekom Bona u posljednjoj sekundi promašio trojku za pobjedu. Godinu kasnije, ne samo da je osvojio titiulu, već je i MVP F4, a izabran je u idealnu petorku takmičenja.

"Nisam više gledao utakmicu protiv Bona, nisam želio. Očigledno da je to bio razočaravajući momenat za mene i ekipu. Ali, ne želim da živim u prošlosti", kazao je Peri, koji je sa Unikahom osvojio Kup kralja prošle sezone.

Plej je na pres konferenciji nakon utakmice bio veoma inspirisan.

"Često govorim o žrtvovanju. Ali, to ovaj tim radi. Žrtvuje se jedan za drugog. Čak i mlađi igrači, poput Kartera i Osetkovskog, koje u profesionalnoj karijeri mnogo toga još očekuje. Svaki igrač pojedinačno ima neku svoju priču. Ali, uspjeli smo da se okupimo i da shvatimo da je ovo veće od nas pojedinačno".

Peri je u karijeri promijenio mnogo klubova, igrao je za Solnok, Karpoš Sokole, Nižnji, Metropolitan, Megu, Cedevita-Olimpiju, Panatinaikos i Budućnost Voli, odakle je stigao 2022. godine u Unikahu, koja mu je prvi tim u kojem se zadržao duže od jedne sezone. A u Budućnosti ga je trenirao Aleksandar Džikić, koji je bio stručni konsultant tokom fajnl-fora u Beogradu.

"Trener Džikić i ja imamo dobar odnos, još od perioda kada sam napustio Panatinaikos i došao u Budućnost. Uvijek je imao veliko povjerenje u mene. Sjećam se prije toga, kada je bio trener Partizana, a ja igrao u Sjevernoj Makedoniji, uputio mi je lijepe riječi koje nikada neću zaboraviti", poručio je Peri.

Peri u dresu Budućnost Volija
Peri u dresu Budućnost Volijafoto: FIBA Champions League

Da je Peri vođa Unikahe, ističu i njegovi saigrači.

"Lijepo je vidjeti kako život nekad funkcioniše. Ako ne izgubiš, ne možeš nekad da naučiš. Mi smo mnogo naučili nakon poraza od Bona prošle sezone. Peri je nevjerovatan, osvojio je MVP nagradu", kazao je Nihad Đedović, takođe jedan od najzaslužnijih za titulu Malage. Ona njegova trojka protiv Mursije u drugom dijelu je probila led, bila prva timska na tom meču.

Sa Đedovićem je saglasan i Kalinoski.

"Peri je sjajan vođa, sjajan igrač, zabavno je igrati sa njim, srećan sam zbog njega", poručio je bek Andalužana.

Ali, o Periju ne govore samo saigrači, već i rivali.

"On je neustrašiv. Nije ga briga da li je promašio posljednji šut, nastaviće da pokušava i da uvijek vrši pritisak na odbranu. Pokazao je da je otporan. Prošle sezone je promašio taj šut za pobjedu protiv Bona, a ove godine je osvojio sve. To je ljepota spora", iskren je legendarni Marselinjo Uertas.

Peri se nakon turnira u Beogradu pridružio Marijusu Grigonisu, Majku Grinu, Kevinu Panteru, Tadu Mekfadenu, Vitoru Benitu, Marselinju Uertasu i Ti-Džej Šortsu, koji su prije njega osvajali MVP nagradu završnog turnira.

A nakon Lige šampiona, Unikaha se okreće Endesa ligi, gdje je, tri kola prije kraja regularnog dijela, na drugom mjestu sa skorom 25-5 i utakmicom manje od vodećeg Reala.

Bonus video: