Perijeva Unikaha 1. pred plej-of, krah Baskonije, istorijski rezultat Mursije

Završen regularni dio španske Endesa lige, slijedi plej-of

3220 pregleda 0 komentar(a)
Nemanja Radović, Foto: FIBA Champions League
Nemanja Radović, Foto: FIBA Champions League

Završen je regularni dio španske Endesa lige, a prvo mjesto pred plej-of obezbijedila je Unikaha, koja je juče u posljednjem kolu savladala Palensiju (93:69) i osvojila lidersku poziciju ispred madridskog Reala.

Unikaha drugi put u istoriji završava regularni dio na prvom mjestu (nakon sezone 2005/2006). Te sezone je ekipa iz Malage, predvođena Serđom Skariolom, bila šampion Španije. A ove sezone je tim Ibona Navara postavio klupski rekord po broju pobjeda u regularnom dijelu (skor 28-6).

Crnogorski reprezentativac, Kendrik Peri je protiv Palensije za 15 minuta ubacio 17 poena, a imao je još tri skoka i šest asistencija. Peri ove sezone u Endesa ligi prosječno postiže 9,6 poena (51,5 odsto za dva), a ima 1,7 skokova i 3,6 asistencija.

A veliko iznenađenje je priredila Baskonija, koja prvi put nakon tri decenije neće igrati u plej-ofu. Šampion Endesa lige iz 2020. godine sezonu je završio na devetom mjestu sa pobjedom manje od Manrese, a juče je, u posljednjem kolu, izgubio od Reala (106:100).

Veliki uspjeh ostvarila je i Mursija, koja je regularni dio završila na petom mjestu. Ekipa za koju nastupaju Nemanja Radović i Marko Todorović, te povremeni crnogorski reprezentativac Džona Radebau juče je na domaćem terenu savladala Breogan (68:61). Radović je meč završio sa 10 poena i četiri skoka, dok je Radebau imao dva poena. Todorović nije u sastavu. U stručnom štabu Mursije je i Blagota Sekulić.

Radović je ove sezone prosječno postizao 7,9 poena i 3,8 skokova. On je tokom sezone postao najbolji strijelac u istoriji kluba.

Todorović je, od dolaska u Mursiju krajem godine, igrao sjajno i prosječno postizao 9,9 poena i 4,3 skoka, dok je Radebau imao prosječno 9,1 poen.

Mursija je, nakon trećeg mjesta u FIBA Ligi šampiona, napravila izuzetan rezultat i u ACB ligi i prvi put u istoriji osvojila peto mjesto. Dosadašnji najbolji rezultat je sedmo mjesto 2017. godine.

Gran Kanarija, za koju nastupa Jovan Kljajić je u posljednjem kolu izgubila od Granade (74:67) i regularni dio završila na sedmom mjestu.

Kljajić je protiv Granade postigao sedam poena, a prosjek u ligi mu je 3,7 poena.

PLEJ-OF

1. Unikaha – 8. Manresa

2. Real Madrid – 7. Gran Kanarija

3. Barselona – 6. Tenerife

4. Valensija – 5. Mursija

Standings provided by Sofascore

Bonus video: