Nekada sa Kidom na parketu, sada pored terena - Dalas na krilima Dončića i Irvinga do prvog finala od 2011.

Nestvarni Luka Dončić (MVP finala Zapada) i Kajri Irving vodili Mavse do pobjede u petom meču protiv Minesote i čistih 4:1 u finalu Zapada

11931 pregleda 4 komentar(a)
MVP finala Zapada: Luka Dončić nakon što je još jednom držao čas Minesoti, Foto: Dallas Mavericks/X
MVP finala Zapada: Luka Dončić nakon što je još jednom držao čas Minesoti, Foto: Dallas Mavericks/X

Kao što je nekada dijelio asistencije za Dirka Novickog, Džejsona Terija i Šona Meriona i na parketu pisao istoriju Dalasa, veliki Džejson Kid sada dijeli prave savjete za Luku Dončića, Kajrija Irvinga i ostale majstore Mavsa...

I ponovo - sada kao trener - piše istoriju.

Klub iz Teksasa je nakon 13 godina i šampionske fešte konačno dočekao novo NBA finale - Dalas je još jednom držao čas Minesoti, upisao je novi trijumf u gostima (124:103) i finale Zapada riješio sa 4:1.

U velikom finalu, koje kreće u noći između 6. i 7. juna, Dalas će igrati za drugu NBA titulu (prvu je osvojio upravo 2011), a Boston za rekordnu 18.

Možda su se talentovani Vulvsi ponadali da bi u svom "Target centru" nakon 0:3 mogli da stignu do 2:3 i zakuvaju finale konferencije, ali već tokom prve četvrtine petog duela "Luka Magic" im stavio do znanja da ovog puta u finale ide Dalas.

"Čim je krenuo peti meč Luka je pokazao saigračima kako treba da se ponašaju do kraja - poslao im je pozivnice i svi su došli", rekao je nakon meča Kid.

Nestvarni Slovenac, koji je na kraju proglašen za MVP-a finala Zapada, tokom prvih 12 minuta ubacio 20 poena, već tada odveo Mavse do 35:19, a njegova ekipa i on do kraja samo su nastavi da "melju" Minesotu - do poluvremena bilo je 29 poena prednosti, tokom trećeg perioda i plus 36...

Na kraju, Dončić je meč završio sa 36 poena, 10 skokova i pet asistencija, dok je drugi majstor Dalasa Kajri Irving upisao isti broj poena, a imao je pet asistencija i četiri skoka.

Kod Vulvsa koji su tokom cijelog finala bili daleko od igre iz prethodnih serija plej-ofa Karl Entoni Tauns i Entoni Edvards su ubacili po 28 poena.

"Nijednom u ovom finalu nismo 'kliknuli' kako treba, ni u jednom meču... Tokom prethodne dvije serije plej-ofa to smo uradili baš kada je trebalo, ali sada ne", rekao je Edvards, mlada zvijezda Minesote.

Vrijeme je za veliko finale - Boston NBA krunu čeka od 2008, Dalas od 2011.

Bonus video: