Boston i zvanično najveći ili još jedno remek-djelo Dalasa

Vrijeme je za spektakl - NBA finale kreće u noći između četvrtka i petka od 2.30 po našem vremenu

7665 pregleda 3 komentar(a)
Foto: NBA/X
Foto: NBA/X

Najbolji tim sezone, sa majstorima poput Džejsona Tejtuma i Džejlena Brauna ili “ubica” bolje plasiranih ekipa u plej-ofu sa mađioničarima kakvi su Luka Dončić i Kajri Irving...

Prstenovi su spremni, NBA liga će kroz narednih najviše sedam mečeva dobiti novog vladara - Boston koji bi 18. titulom i zvanično postao najveći u istoriji ili Dalas koji nakon 13 godina sanja drugo krunisanje.

Spektakularno finale najjače lige na svijetu kreće u noći između četvrtka i petka od 2.30 po našem vremenu, prednost domaćeg terena imaju Seltiksi.

NBA finale grafik
foto: Graphic News

Ko ima bolji tandem?

Jasno je da veliko finale ne mogu da riješe samo dva igrača, ali i da će mnogo zavisiti od raspoloženja četvorke sa početka teksta.

- To je jednostavan scenario. Onaj koji se sam piše. Onaj koji bi trebalo da zabavi i očara košarkašku publiku prije konačne odluke ko će biti novi NBA šampion. Jedan scenario, dva tandema - Irving i Dončić, Tejtum i Braun - piše na sajtu NBA lige.

Statistika kaže da je duo Bostona kombinovano u plej-ofu u prosjeku postizao 51 poen, 16,5 skokova i 8,5 asistencija, dok je dvojac Mavsa upisao 51,6 koševa, podijelio 14 asistencija i sakupio 13,5 skokova.

Nije teško uočiti da su razlike male, baš kao što mnogi predviđaju da će i razlika u finalu biti mala, tačnije da će pitanje novog prvaka rješavati u šest ili sedam utakmica.

Tejtum: Ne dobijete uvijek drugu šansu

Boston želi da piše istoriju i bude najtrofejnija NBA ekipa svih vremena, a priliku da to postane propustio je prije dvije godine u velikom finalu protiv Golden Stejta. Ali i prošle kada je u finalu Istoka morao da čestita Majamiju.

- Mnogo toga smo mogli da naučimo iz te dvije sezone i zaista je sjajno što smo još jednom tu, jer ne dobijete uvijek drugu priliku. Tako i gledamo na ovo finale, sa željom da ne komplikujemo previše - naglasio je Tejtum.

Tim Džoa Mazule je dominirao u ligaškog dijela NBA lige sa skorom od 64 trijumfa i 18 poraza, a u doigravanju je na putu ka finalu eliminisao Majami (4:1), Klivlend (4:1) i Indijanu (4:0).

Dončić spreman za nevjerovatnu košarku

Da ih čeka najbolji tim sezone dobro znaju u Teksasu, ali u plej-ofu su bolje od njih bili plasirani svi rivali, pa je Dalas sa pete pozicije redom eliminisao LA Kliperse (4:2), Oklahomu (4:2) i Minesotu (4:1).

- Nema sumnje da je Boston najbolja ekipa, ima sjajan rekord ove sezone i nevjerovatna oružja i u napadu i u odbrani - ne krije Dončić.

Slovenački majstor zna i šta bi mogao da bude lijek za takav tim.

- Moraćemo da budemo veoma čvrsti i da igramo nevjerovatnu košarku - istakao je Dončić.

Kid za drugi prsten, Mazula za prvi

Zanimljiv će biti i trenerski okršaj - Mazula koji je na klupu Seltiksa sjeo 2022. pred start sezone nakon suspenzije Imea Udoke juri prvi prsten, a Džejson Kid drugi u karijeri, nakon što je kao igrač, uz Dirka Novickog, predvodio Dalas do prve titule u istoriji 2011.

Vrijeme je za krunu sezone - Boston ili Dalas?

Bonus video: