INTERVJU Zvezdan Mitrović: ABA liga i Evrokup su značajni razlozi mog dolaska, rad Boška Radovića je za pohvalu

Zvezdan Mitrović govori za “Vijesti” nakon što je promovisan u novog trenera Cedevita-Olimpije

23148 pregleda 4 komentar(a)
Zvezdana Mitrovića čeka veliki posao u Ljubljani, Foto: FIBA Champions league
Zvezdana Mitrovića čeka veliki posao u Ljubljani, Foto: FIBA Champions league

Slovenački šampion Cedevita-Olimpija je godinama daleko od samog vrha AdmiralBet ABA lige, dok u Evrokupu igra sporednu ulogu. Posljednji put u finalu regionalnog takmičenja klub iz “Stožica” je bio 2017. godine, kada je nakon tri meča izgubio od Crvene zvezde, a grupnu fazu evropskog takmičenja je posljednji put prošao prije dvije godine.

Ni nedavno završena sezona nije bila ništa bolja, kada je riječ o učinku u ovim takmičenjima - Cedevita je sezonu na Jadranu završila na petom mjestu, a u četvrtfinalu eliminisana od Mege, dok je u Evrokupu na 18 utakmica zabilježila samo jednu pobjedu. A kako je igrala u Evrokupu prethodne dvije sezone govori sljedeći podatak - pobijedila je na četiri od ukupno 36 mečeva.

Sve to je dovelo do promjena u Ljubljani. Sportskog direktora i nekadašnjeg košarkaša Vlada Ilijevskog je naslijedio Čeču Mulero, koji je ovaj posao obavljao u Valensiji i bio jedan od najzaslužnijih za titule u Evrokupu i čuvenu u Endesa ligi 2017. godine.

Ali, pored promjene na rukovodećim pozicijama, došlo je i do velike rokade na klupi - u ponedjeljak je zvanično saopšteno da je novi trener Zvezdan Mitrović, crnogorski stručnjak koji je sa Monakom prije tri godine osvojio Evrokup i ekipu iz Monte Karla uveo u Evroligu, gdje se i danas nalazi.

Nakon više od 20 godina uspješnog rada u Ukrajini, Francuskoj i Turskoj, Mitrović se vratio u regionalnu klupsku košarku. Najbolji trener Evrokupa prije tri godine, selektor koji je Crnu Goru odveo na prvo Svjetsko prvenstvo (2019. godine u Kini), pokušaće postepeno da sa stručnim štabom i upravom Cedevita-Olimpiji vrati stari sjaj.

- Klub se takmiči u ABA ligi i Evrokupu i to je značajan razlog zašto sam došao. Ali, posljednjih godina Cedevita-Olimpija nije blistala u ovim takmičenjima. Sada su se njihove ambicije i moja motivacija poklopile - želimo da probamo da vratimo klub gdje je bio ranije, govorim i o danima Olimpije - počeo je Mitrović razgovor za “Vijesti”.

Mitrović i Cedevita-Olimpija idu korak po korak. O nekim velikim ambicijama je još rano govoriti.

- Nema nikakvih velikih ambicija. Uz pomoć uprave kluba, Čečua i stručnog štaba treba napraviti dobru selekciju, pa da se krene u ozbiljan posao. Teško je govoriti o ciljevima - u ABA ligi imamo dva evroligaša sa ogromnim budžetima, imamo Budućnost, možda i Dubai. Biće teško. S druge strane, Evrokup je atraktivno takmičenje u kojem se Cedevita-Olimpija posljednje dvije godine nije proslavila. Ima dosta motivacije da se napravi iskorak - poručio je Mitrović.

Zvezdan Mitrović dok je vodio Galatasaraj
Zvezdan Mitrović dok je vodio Galatasarajfoto: FIBA Champions League

Dolaskom novog trenera treba očekivati i ozbiljne promjene u ekipi.

- Biće košarkaša od prošle godine koji su pod ugovorom i novih igrača, ali uglavnom treba napraviti dobru selekciju. Kao sve ekipe, morate da imate i domaće i strane igrače. Sa ljudima iz kluba krećemo da radimo, vidjećemo i koji su mlađi momci pod ugovorom. Mnogo se imena pominje, ne bih sad o imenima. Sada samo razmišljamo da napravimo dobar tim, da se to posloži. Zvezda i Partizan su daleko, tu je i Budućnost koja je izuzetno kvalitetna, sa ozbiljnom budžetom. Nije mi prvi put da počinjem iz početka i selektiram. Ne tražim alibi, ali ako što prije budemo krenuli da igramo kvalitetno, bićemo konkurentniji za veća mjesta.

OTIĆI U DUBAI ILI NEGDJE DRUGO - MENI JE ISTO

Od naredne sezone u ABA ligi će biti 16 klubova, a novi tim u ligi je Dubai. Nije prvi put da ekipa van prostora bivše Jugoslavije igra u regionalnom takmičenju (Makabi, Solnok, Nimburk i Levski), ali je ulazak Dubaija izazvao veliku pažnju evropske javnosti.

- Što se nas tiče, to je jedna utakmica - otići u Dubai ili na neko drugo mjesto meni je isto. To je van Evrope, tu su i marketinški razlozi, ako iz lige vide da će se marketing povećati. Ne bavim se mnogo tim stvarima. Bio je i Makabi, tako da to nije ništa novo - kazao je Mitrović.

BUDUĆNOST IGRALA OZBILJNO U DRUGOM DIJELU

Crnogorski trener se osvrnuo i na sezonu Budućnosti, koja je stigla do polufinala AdmiralBet ABA lige, a takmičenje u Evrokupu završila u grupi.

- Budućnost je u drugom dijelu sezone igrala ozbiljnu košarku. Mislim da je sasvim korektno završila sezonu. Prvi dio je bio slab, Evropa slaba, ali je drugi dio bio dobar. Pobjedama nad Zvezdom i Partizanom u ABA ligi, Budućnost je pokazala kvalitet.

U LETONIJI DA SE IGRA BEZ OPTEREĆENJA

Zvezdan Mitrović je prije pet godina Crnu Goru odveo na istorijsko Svjetsko prvenstvo. Nakon odlaska ga je naslijedio tadašnji asistent, Boško Radović, koji je “crvene” vodio na Evropskom prvenstvu prije dvije godine i Mundobasketu prošle godine.

- Prvo bih pohvalio rad Boška Radovića, koji je u kontinuitetu nastavio sa dobrim rezultatima. Vodio je ekipu na Evropskom, pa na Svjetskom prvenstvu - imam samo komplimente za njegov rad - iskren je Mitrović.

Crna Gora je prethodne godine u Manili izborila istorijske kvalifikacije za Olimpijske igre. Ali, u Rigi naša selekcija neće biti kompletna - nema Bojana Dubljevića, Nikole Ivanovića, Nemanje Radovića, Vladimira Mihailovića i Marka Todorovića.

- Što se tiče kvalifikacija za OI - bez toliko igrača mislim da bi trebalo da igramo bez opterećenja, da probamo da napravimo neko iznenađenje. Da se pruži šansa mladim momcima, koji su se pojavili posljednjih godina. Ako bi se došlo do Olimpijskih igara, to bi bio najveći rezultat ikada. Ali, odsustvo standardnih prvotimaca treba iskoristiti da se pruži šansa mlađim igračima, da se gleda na to kao na još jedan iskorak na velikim takmičenjima - zaključio je Zvezdan Mitrović.

Bonus video: