Boston na meč od istorije, Dončić sudijskim kriterijumom za rukije zaradio prvo isključenje u plej-ofu

Bosto u finalnoj seriji NBA lige poevo 3:0 protiv dalasa, do rekordnog, 18. naslova prvaka Kelti mogu već u subotu

14677 pregleda 1 komentar(a)
Sudije nisu imali jednak kriterijum u oba smjera igre, Foto: REUTERS
Sudije nisu imali jednak kriterijum u oba smjera igre, Foto: REUTERS

Nepun minut igre u posljednjoj četvrtini treće utakmice finala plej-ofa u NBA ligi, a publika domaćeg Dalasa je napuštala salu - Boston je vodio 21 poen razlike - 91:70, ali Maveriksi su bili ndomak jednog od najnevjerovatnijih povrataka, samo da Kelti nisu bili ti koji su imali "domaće" suđenje i slavili su sa 106:99.

Boston je poveo sa 3:0 u seriji, a to nikada u sitoriji NBA nije neka ekipa uspjela da prokocka, pa se "zelenima" smiješi rekordna 18. titula.

Dalas je nakon poena prednosti an poluvremenu i odličnih igara Luke Dončića i Kajrija Irvinga, potpuno "pao" u trećoj četvrtini kada je ulogu lidera Džejsonu Tejtumu preuzeo Džejlen Braun i nemilice je "zatrpavao" koš Maveriksa za 15 poena prednosti pred odlučuućih 12 minuta - 85:70,

Dvije brzopotezne trojke na samom početku posljednje četvrtine odvele su Boston na + 21 (91:70), a onda je Džejson Kis uzeo tajm-aut, a Dončić i Irving napokobn dobili pomoć saigrača Vašingtona i Lajvelija, pa je Dalas u prodoru Dončića imao napad da već na polovini četvrte dionice priđe na svega poena poena zaostatka. Sudije su previdjele desni lakat u tijelo Dončića od strane Tejtima ,ali sa druge strane su slovenačkom superstaru svirali tri faula koji se više ni u Evropi ne sude. Kod trećeg(ukupno šestog), je Džejlen Braun utrčao u Dončića, Kid tražio čelendž, ali ...

Tu je utakmica bila završena, ali se doamća ekipa "držala" do 2,32 minuta do kraja, a Dončić je prvi put u plej-ofu zaradio šest faulova i isključenje.

Napokon je Irving odigraio dobro protiv bivšeg kluba, bio je najefikasniji igrač utakmice sa 35 postignutih poena (tri skoka, dvije asistencije) dok je Dončić ubacio 27 (šest skokova i šest asistencija). Ipak, još jednom se pokazalo da su Bostonova osnovna snaga veliki broj kvalitetnih igrača. Najefikasniji je bio Džejson Tejtum sa 31 poenom, ali njega gotovo da nije bilo u napadu drugog poluvremena. Ključnu ulogu je preuzeo Braun, koji je ubacio poen manje, uz po osam skokova i asistencija. Vajt je ubacio 16 poena, ali i kjučnu trojklu, uz pet skokova i četiri asistencije.

Derik Lajveli je sa klupe ubacio za Dalas 11 poena uz 13 skokova a dvocifren je zahvaljući dobroj igri u finišu bio i Pi Džej Vašington sa 13 poena i osam skokova.

Četvrti, moguće i završni meč igra se 15. juna od 2,30 sati u Ameriken erlajnz centru u Dalasu.

Bonus video: