Veliki izazov za crnogorske basketaše: U dobroj smo formi, idemo hrabro po vizu za Evropsko prvenstvo

Podgorica Kodio učestvuje na kvalifikacionom turniru u Rumuniji

4189 pregleda 0 komentar(a)
Foto: fiba3x3.com
Foto: fiba3x3.com

Poslije sjajnih rezultata na jakim međunarodnim turnirima, basketaši Podgorice Kodio sada će kao reprezentacija Crne Gore pokušati da se plasiraju na Evropsko prvenstvo.

Za vikend ih čeka kvalifikacioni turnir u Bukureštu na kojem će u konkurenciji osam selekcija tražiti jednu od dvije vize za šampionat Starog kontinenta, kako bi ponovili uspjeh iz 2022. godine, kada su igrali na prvenstvu u Gracu.

Lider tima Miloš Jovanović optimista je pred turnir u Rumuniji, nakon što se poslije odličnih klupskih rezultata Podgorica Kodio probila na 21. mjesto Svjetske rang liste.

"Daćemo posljednji atom snage i sa velikim fokusom igraćemo za našu domovinu. To je basket, sve opcije su uvijek u igri, a na nama je da pružimo najbolje moguće izdanje i da se po drugi put plasiramo na Evropsko prvenstvo!", rekao je Jovanović za "Vijesti".

Naša selekcija, za koju pored Jovanovića nastupaju Petar Ivanović, Marko Raičević i Aleksa Vujadinović, imala je dosta uspjeha na posljednjim međunarodnim turnirima.

"Na veoma jakom Mastersu u Marseju pobijedili smo četvrtu i drugu ekipu na svijetu, poslije toga smo i osvojili Ruski kup u Sočiju. Ti rezultati govore da u posljednje vrijeme igramo dobar basket i da smo trenutno u dobroj formi. To je u sportu mnogo važno i zbog toga nam je drago da su upravo sada došle na red i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo", ističe Jovanović.

Podgorica Kodio
foto: fiba3x3.com

Jaka konkurencija čeka naš tim u Rumuniji. Zvanični šampion sa Igara u Tokiju selekcija Letonije, kao i veoma kvalitetna reprezentacija Izraela biće vjerovatno najveći rivali u borbi za evropsku vizu.

"Na ovim kvalifikacijama je jedini olimpijski šampion Letonija. U grupi smo sa Izraelom, koji posljednjih godina ulaže mnogo novca u ovaj sport. Nama je cilj da osiguramo prvo mjesto u grupi kako bi nam stvari bile olakšane drugog eliminacionog dana. Naravno da možemo da to ostvarimo", uvjerava Miloš.

Ekipu će sa klupe predvoditi Dušan Gojnić, kojem su svi momci veoma zahvalni na velikom napretku koji su ostvarili u prodoru među najbolje ekipe svijeta.

"U ovom sportu hemija je mnogo važnija nego u bilo kom drugom. Kada se dođe do "crvenih zona", dišemo kao jedan, kako na terenu tako i van njega. To je od presudnog značaja. Prisustvo našeg senseja (Dušan Gojnić prim. aut) daće nam veliku sigurnost, a mi smo mnogo srećni što cemo imati mogućnost da živimo svoj san, da se zajedno borimo za Crnu Goru", ističe Jovanović.

Motiv u dresu reprezentacije uvijek je poseban.

"Iako kao sportisti imamo obavezu, prvenstveno prema sebi, da izađemo na teren sa maksimalnom željom i ozbiljnošću, igranje za reprezentaciju daje posebnu dimenziju svemu tome. Naravno da će crvena boja na dresu da nam donese veći pritisak, ali hrabrosti bez straha nema! Tako da idemo hrabro i pošteno pa ko što ponese, a nadamo se da ćemo ostvariti vizu za Evropsko prvenstvo, koje će se u avgustu igrati u Beču", zaključio je Miloš Jovanović.

Podgorica Kodio
foto: fiba3x3.com

Crna Gora će na kvalifikacionom turniru u Bukureštu igrati u B grupi - prvi rival biće Grčka (subota, 14.40), potom slijedi duel koji će vjerovatno odlučiti pobjednika grupe protiv Izraela (subota, 17.55), dok će drugog dana vikenda od 14.05 naša selekcija odmjeriti snage sa Gruzijom.

Dvije najbolje ekipe plasiraće se u polufinale i igrati sa najkvalitetnijim timovima iz grupe u kojoj se nalaze domaća Rumunija, Letonija, Velika Britanija i Slovenija, a pobjednici polufinalnih mečeva, koji su na programu u nedjelju, igraće na Evropskom prvenstvu od 22. do 25. avgusta u Beču.

Bonus video: