Kraj olimpijskog sna za crnogorske košarkaše

Kamerun savladao Brazil i eliminisao naše košarkaše

27263 pregleda 212 reakcija 49 komentar(a)
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Dogodio se najbolniji scenario u Rigi - košarkaška reprezentacija Crne Gore je kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre završila već u grupi.

„Crveni” su se mislima već bili okrenuti polufinalu, a onda su dočekali vijesti - ispali su iz igre za odlazak u Pariz nakon što je Kamerun napravio iznenađenje i savladao Brazil u posljednjem duelu u grupi B2 (77:74).

Sva tri tima su tako grupnu fazu okončala sa po pobjedom i porazom, a naša selekcija je u trouglu bila najslabija - na premijeri je izgubila sa devet razlike od Brazila (81:72), a potom savladala Kamerun sa plus četiri (70:66). Ispostavilo se da nije bilo dovoljno...

Tim Boška Radovića je čekao ili poraz Kameruna ili trijumf od 15 ili više poena razlike - tada bi kao drugoplasirani prošao i zakazao duel sa Letonijom, domaćinom turnira i liderom druge grupe.

Afrička selekcija je bila u naletu u prvom poluvremenu, imala je i seriju 23:0, pa je u jednom momentu Brazil bio na koljenima - gubio je 24 razlike (56:32). Ipak, ekipa Aleksandra Petrovića je u drugom poluvremenu polako topila minus, a u finišu propustila šansu i da slavi i tako odvede Crnu Goru među četiri najbolje selekcije u Rigi.

Imale su „karioke” nekoliko napada na minus dva, potom su na 75 sekundi do kraja poravnale na 74:74 poenima Raula Benitea sa linije slobodnih bacanja, a pobjedu Kamerunu je donio Džeremaja Hil koji je početkom posljednjeg minuta pogodio trojku.

Postavio je konačan rezultat na 57 sekundi prije kraja. Hil je sa 22 koša bio najefikasniji u pobjedničkoj ekipi, na drugoj strani se istakao Leo Majndl sa 16...

Brazil u polufinalu igra sa Filipinima, koji su bili drugi u grupi B1, dok Kamerun čeka duel sa Letonijom. Pored Crne Gore ispala je i Gruzija, na čijoj klupi sjedio bivši trener Budućnost Volija Aleksandar Džikić.

Samo pobjednik turnira će osigurati plasman na Olimpijske igre.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: