Posljednji ples Rudija Fernandesa: Ocu sam obećao da ću da uživam na Olimpijskim igrama

Rudi Fernandes nakon Olimpijskih igara završava karijeru

9618 pregleda 0 komentar(a)
Rudi Fernandes, Foto: FIBA
Rudi Fernandes, Foto: FIBA

Košarkaška reprezentacija Španije savladala je sinoć Bahame (86:78) u finalu olimpijskog kvalifikacionog turnira u Valensiji i izborila nastup na Olimpijskim igrama u Parizu, gdje će igrati u grupi sa selekcijama Kanade, Grčke i Australije.

Olimpijske igre u glavnom gradu Francuske biće sedme uzastopne za "furiju", koja je propustila Igre u Atlanti 1996. godine, a onda bila redovan učesnik najveće svjetske smotre sportista.

A Igre u Parizu biće šeste zaredom na kojima će učestvovati španska košarkaška legenda - Rudi Fernandes. Kao 19-godišnjak se pojavio na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine, a sa ekipom Španije ima srebro iz Pekinga 2008. i Londona 2012, kao i bronzu iz Rija 2016. godine.

Košarkaš Reala je nedavno poručio da će ove sezone završiti karijeru. Klupsku je okončao titulom u Endesa ligi sa Madriđanima, a sa Španijom u Parizu ima priliku da osvoji još jedno olimpijsko odličje.

"Imam priliku da učestvujem na još jednim Olimpijskim igrama, što je nevjerovatan osjećaj. Težak rad se isplatio. Vjerovali smo, dobro smo igrali na ovom turniru, bili smo agresivni. Zahvalan sam i građanima Valensije, koji su došli da nas podrže na ovim utakmicama", rekao je Fernandes nakon što je "furija" čekirala kartu za Pariz.

Igre u Parizu biće veoma posebne za 39-godišnjeg košarkaša.

"Moram da uživam u Parizu. To sam obećao i ocu, prije nego što je preminuo. Nastavljam da uživam na ovom putovanju sa mojim saigračima", kazao je Fernandes.

Fernandes je jedan od najiskusnijih u timu, lider "furije".

"Timski duh nam pomaže da rastemo. Dvije decenije sam u reprezentaciji - kada sam počinjao i bio mlad, tadašnji igrači, koji su bili lideri, su nam unijeli taj timski duh u ekipu. Sada ja kao veteran pokušavam da tu posvećenost i važnost igranja za reprezentaciju prenesem mladim igračima. Bez obzira na to da li u timu imamo zvijezde ili ne, moramo zajedno da se takmičimo. Ako se budemo zajedno držali i predstavljali ono za šta se zalažemo, onda možemo da ostvarimo dobar rezultat u Francuskoj", dodao je Fernandes.

Pored olimpijskih medalja, Rudi je u karijeri sa nacionalnim timom četiri puta bio šampion Evrope (2009, 2011, 2015. i 2022), a ima jedno kontinentalno srebro (2007) i jednu bronzu (2013).

Svjetski prvak je bio 2006. godine u Japanu i 2019. godine u Kini.

"U reprezentaciji sam 20 godina, što je nevjerovatan podatak. Ovo je nešto posebno. Srećan sam jer sam i dalje tu", rekao je Fernandes.

Bonus video: