Vučević na oproštaju slovenačkog zmaja

Goran Dragić sjutra veče u Ljubljani igra oproštajnu utakmicu, među zvijezdama koje će prisustvovati spektaklu je i crnogorski as Nikola Vučević

3011 pregleda 0 komentar(a)
Goran Dragić u dresu Slovenije, Foto: Shutterstock
Goran Dragić u dresu Slovenije, Foto: Shutterstock

Krajem 2023. godine, nakon 20 uspješnih sezona, od kojih je 15 proveo u NBA ligi slovenački košarkaš Goran Dragić je odlučio da završi karijeru.

Od početaka u Iliriji, preko Slovana, Mursije, Baskonije i NBA lige, do evropskog zlata sa Slovenijom - iza 38-godišnjeg plejmejkera je fenomenalna karijera, čiji će kraj biti obilježen impresivnom utakmicom u subotu u Ljubljani.

“Stožice” će biti epicentar vrhunske košarke, jer su Dragićevi gosti na oproštajnom meču sve same bivše i sadašnje zvijezde. Tako su dolazak najavili crnogorski as Nikola Vučević, te Nikola Jokić, Luka Dončić, Bogdan Bogdanović, Dejan Bodiroga, Rašo Nesterović, Aleksandar Pavlović, Miroslav Berić, Predrag Danilović, Janis Adetokumbo, Luis Skola, Kris Boš, Luol Deng, Stiv Neš, Dirk Novicki, Jaka Lakovič, kao i Dragićevi doskorašnji saigrači iz reprezentacije Slovenije.

Dragić je odrastao u Ljubljani, a prve košarkaške korake napravio u Iliriji. Tada je i upoznao Nesterovića, sa kojim je kasnije postao saigrač u slovenačkoj reprezentaciji.

- Tada sam bio drugačiji u odnosu na ostalu djecu - mali, mršav, ali brz. U početku nisam imao dobar šut, nisam bio precizan. Ali, tada sam mnogo radio na igri, trudio se da budem bolji - rekao je Dragić.

U međuvremenu je Dragić napredovao, postao popularan u Evropi, a i NBA timovi su počeli da se raspituju za momka iz Ljubljane. U trci za potpis plejmejkera pobijedila je Baskonija (tada Tau keramika), koja ga je u prvoj sezoni proslijedila Mursiji. Početak na Pirinejima nije bilo lak - Dragić je slomio ruku, pa je dva mjeseca bio van terena. U međuvremenu je počeo da gradi reprezentativnu karijeru.

Nakon sezone u Mursiji, Dragić je otišao na pozajmicu u ljubljansku Olimpiju. Bila je to impresivna sezona (2007/2008), kako u Evroligi, tako i u slovenačkom šampionatu.

- Uvijek je prvi bio na treninzma, a posljednji je odlazio. Želio je da iskoristi šansu koja mu se ukazala. Imam veoma lijepe uspomene iz tog perioda - rekao je jednom prilikom Dragićev saigrač u Olimpiji i otac Luke Dončića, Saša Dončić.

Poslije te sezone otišao je u Trevizo, na NBA kamp, gdje su osim njega bili Aleksej Šved, Donatas Motiejunas, Serž Ibaka, Omer Ašik i Nikola Batum.

Tog ljeta je uslijedio odlazak u NBA, a destinacija je bio Finiks. U stručnom štabu Sansa bio je Igor Kokoškov, sa kojim je Dragić nekoliko godina kasnije ispisao istorijske stranice slovenačke košarke kada je osvojeno zlato na Eurobasketu 2017.

- Volio sam da ga gledam kako igra - rekao je Kokoškov.

Dragić je sa Finiksom potpisao četvorogodišnji ugovor, bio projektovan da naslijedi Stiva Neša, ali ta tranzicija nije glatko prošla.

- Kokoškov mi je bio poput oca. Bio je tu za mene 24 časa - pričao je Dragić.

Iz Finiksa je 2011. godine trejdovan u Hjuston, a kako je pričao u jednom podkastu, za trejd je saznao dok je sa ekipom putovao na utakmicu protiv Toronta. Tokom lokauta 2011. godine je u Evropi igrao za Baskoniju.

U Finiks se vratio 2012. godine, igrao još tri sezone za Sanse, a 2014. godine izabran u treću najbolju petorku NBA lige i proglašen za igrača koji je najviše napredovao. Potom je stigao poziv Majamija...

U dresu tima sa Floride je 2018. godine stigao do Ol-stara, a te sezone je prosječno postizao 20,3 poena. Sa Majamijem je 2020. godine došao i do velikog finala u kojem su bolji bili Los Anđeles Lejkersi.

Nakon Majamija je igrao za Toronto, Bruklin, Čikago i Milvoki, gdje je odlučio da se penzioniše. U NBA ligi je ukupno odigrao 946 utakmica, a prosječno je bilježio 13,3 poena, uz 4,7 asistencija.

Zlato sa Slovenijom - kruna karijere

Najveći uspjeh Gorana Dragića u karijeri je bez sumnje zlato sa reprezentacijom Slovenije na Evropskom prvenstvu 2017. godine.

Tada je sa Lukom Dončićem na terenu, a Igorom Kokoškovim na klupi, ispisao istoriju... Slovenija je u grupi bila dominantna, zabilježila svih pet pobjeda, a u osmini finala savladala Ukrajinu.

U četvrtfinalu je nakon velike borbe pala Letonija, a onda su u polufinalu “zmajčeki” ubjedljivo pobijedili Španiju - 92:72.

Uslijedilo je finale sa Srbijom i pobjeda za sva vremena - 93:85.

Bonus video: