Vrelo ljeto na evroligaškom tržištu: Atinski velikani u klinču

Nova sezona u Evroligi počinje 3. oktobra, ljetnji prelazni rok je bio veoma uzbudljiv - obilježili su ga veliki rivali, Olimpijakos i Panatinaikos

5821 pregleda 1 komentar(a)
Košarkaši Panatinaikosa proslavljaju evropsku titulu, Foto: Reuters
Košarkaši Panatinaikosa proslavljaju evropsku titulu, Foto: Reuters

Bliži se početak Evrolige, start je zakazan za 3. oktobar, a veliki timovi uglavnom spremno dočekuju novo izdanje najjačeg evropskog košarkaškog takmičenja.

Tokom prelaznog roka mnogi igrači su se vratili iz NBA lige, neki su odlučili da ostanu u Evropi, pa je i košarkaško tržište tokom vrelih ljetnjih dana bilo veoma interesantno.

U skladu sa tim, renomirani portal “Eurohoops”” je napravio listu 10 najvećih pojačanja u Evroligi ovog ljeta. Koliko je lista jaka, govori podatak da na njoj nije bilo, na primjer, Vila Klajburna (prešao u Virtus), Karlika Džonsa, koji je stigao u Partizan...

Ovo je lista 10 najvećih pojačanja u Evroligi ove sezone, prema izboru sajta "Eurohoops".

Evan Furnije - Olimpijakos

Dolaskom francuskog veterana, Olimpijakos je potvrdio najveće ambicije u Evroligi predstojeće sezone. Poslije 12 godina karijere u NBA i 723 utakmice za Denver, Njujork, Boston, Orlando i Detroit, Furnije se vratio u Evropu i sa atinskim gigantom potpisao dvogodišnji ugovor, uz opciju da se nakon toga saradnja nastavi.

- Ako se ikada vratim u Evropu, moja želja je da to bude Olimpijakos - napisao je svojevremeno Furnije na društvenoj mreži X.

Želja mu se ispunila, a čini se i da se ispunila želja navijačima Olimpijakosa, koji su priredili pravu feštu na atinskom aerodromu na dočeku krilnog košarkaša.

Furnije je prethodne sezone u NBA ligi, u dresu Detroita, prosječno bilježio 6,9 poena.

Saša Vezenkov - Olimpijakos

Furnije je bio druga „bomba“ Pirejaca u ljetnjem prelaznom roku. Prva je bez sumnje - Saša Vezenkov.

Bugarski internacionalac se nakon neuspješne avanture u NBA ligi vratio na mjesto uspjeha. Sa Olimpijakosom je potpisao petogodišnji ugovor vrijedan 18,5 miliona eura, pa je postao drugi najplaćeniji stranac u istoriji „crveno-bijelih“. Prvi je čuveni Džoš Čildres.

Saša Vezenkov
Saša Vezenkovfoto: Euroleague.net

Bugarski reprezentativac je za Olimpijakos igrao od 2018. do 2023. godine. Potom je, prethodnog ljeta, otišao u NBA ligu, odnosno u Sakramento, ali nije imao zapažnu ulogu. Ovog ljeta je trejdovan u Toronto Reptorse, koji su mu se na kraju zahvalili.

Vezenkov je u posljednjoj sezoni za Olimpijakos, prije odlaska u NBA, proglašen za najkorisnijeg igrača Evrolige, a osvojio je i nagradu "Alfonso Ford" za najboljeg strijelca.

Čedi Osman - Panatinaikos

Mnogo posla u prelaznom roku je bilo i u “zelenom” dijelu Atine. Aktuelni evropski šampion, Panatinaikos, odradio je dobar posao i iz NBA lige doveo Čedija Osmana.

Osman u Panatinaikos stiže nakon sezone u San Antonio Sparsima, gdje je prosječno postizao 6,8 poena, uz 2,5 skokova. U NBA ligi je igrao još za Klivlend.

Turski internacionalac se prethodnih dana dovodio u vezu sa Real Madridom, a onda je gazda Panatinaikosa, Dimitris Janakopulos, odlučio da oduševi navijače, pa je krilni košarkaš stigao u glavni grad Grčke.

Lorenco Braun - Panatinaikos

Prije Osmana, Panatiniakos je potpisao Lorenca Brauna, koji dolazi iz Makabija. Američki plej je dvije sezone proveo u Tel Avivu, a prethodne je prosječno postizao 13,2 poena, uz 6,1 asistenciju.

Braun ima iskustva i iz NBA lige, u najjačem košarkaškom takmičenju na svijetu je odigrao 107 utakmica, a onda je 2019. godine stigao u Evropu. Prvi tim na Starom kontinentu mu je bila Crvena zvezda, a nakon toga je igrao za Fenerbahče i UNIKS.

Vejd Boldvin - Fenerbahče

Još jedan košarkaš, koji je napustio Makabi. Ali, za razliku od Brauna, koji je stigao u Grčku, Boldvin je doputovao u Tursku i pojačao Fenerbahče.

Boldvin je prethodne sezone prosječno postizao 17,4 poena, uz 4,9 asistencija, a drugu sezonu zaredom je izabran u drugu najbolju petroku takmičenja.

Možda je vrijeme i da na kraju sezone bude izabran u prvu petorku Evrolige?

Kevin Panter - Barselona

Partizan je u prelaznom roku promijenio kompletnu ekipu (ostao samo Balša Koprivica), pa je jedan od igrača, koji su napustili „crno-bijele“ i kapiten Kevin Panter, koji je pojačao Barselonu.

Mediji su i prethodnog ljeta Pantera povezivali sa „blaugranom“, ali je Amerikanac tada odlučio da ostane u Beogradu i produži ugovor sa Partizanom.

Panter je prethodne sezone prosječno bilježio 15 poena u Evroligi.

Barselona godinama pokušava da osvoji evropsku titulu, koju čeka od 2010. godine - ovog ljeta je u sastavu bilo dosta promjena, stigao je i trener Đoan Penjaroja, pa će biti zanimljivo vidjeti na kraju sezone da li su sve kockice bile uspješno složene.

Furkan Korkmaz - Monako

Još jedan košarkaš, koji se iz NBA vratio u Evroligu. Monako je u prelaznom roku bio aktivan, cilj tima iz Monte Karla je da se ponovo vrati na F4, a jedan od igrača, koji bi trebalo da ima aktivnu ulogu u tom poslu je Fukran Korkmaz.

Turski internacionalac je od 2017. godine bio u NBA, a prošle sezone je prosječno postizao 2,5 poena.

Sa Majkom Džejmsom, te Nikom Kalatesom, koji je ovog ljeta stigao u Monako, trener Saša Obradović ima na raspolaganju veoma kvalitetan tim.

Nik Kalates - Monako

Upravo je i Kalatesov transfer iz Fenerbahčea u Monako obilježio ljetnji prelazni rok.

Grk je prethodne sezone, u četvrtfinalnoj seriji ova dva tima, imao ključnu ulogu i jedan je od najzaslužnijih za plasman Fenera na F4. Tada je u četvrtfinalu zaustavio Majka Džejmsa, a ove sezone će sa njim pokušati da Obradovićevu ekipu odvede na završni turnir.

Kalates je veteran, u Evroligi je prisutan od 2009. godine, a i zanimljivo je da je samo jednom osvojio titulu - 2011. godine sa Panatinaikosom.

Prethodne sezone je u ovom takmičenju prosječno bilježio 7,1 poen, uz 4,8 asistencija.

U Evroligi je odigrao 358 utakmica.

Džordan Nvora - Efes

I Nvora je stigao iz NBA lige. Nigerijski centar je prethodne sezone igrao za Indijanu i Toronto, a prosječno je postizao sedam poena.

U NBA ligi je odigrao 219 utakmica, a nosio je još dres Milvokija.

Efes će mu biti prvi evropski klub u karijeri.

Serž Ibaka - Real Madrid

Ibaka se prethodnog ljeta vratio u Evropu i u dresu minhenskog Bajerna igrao odlično. Na terernima Evrolige je potvrdio kvalitet, pa se vratio u Real Madrid, gdje je igrao tokom 2011. godine, kada je u NBA ligi bio lokaut.

Sa Ibakom i Edijem Tavaresom, trener Reala, Ćus Mateo ima možda i najjaču centarsku liniju u Evropi.

Cilj Madriđana je jasan - povratak na evropski tron.

Bonus video: