Moramo da pokažemo da smo napravljeni za nešto više

Centar Budućnost Volija Kenan Kamenjaš za “Vijesti” govori o novoj sezoni u AdmiralBet ABA ligi i Evrokupu

12315 pregleda 1 komentar(a)
Kenan Kamenjaš na turniru u Širokom Brijegu, Foto: KK Budućnost Voli
Kenan Kamenjaš na turniru u Širokom Brijegu, Foto: KK Budućnost Voli

Košarkaši Budućnost Volija privode kraju pripreme za novu sezonu u AdmiralBet ABA ligi i Evrokupu, takmičenjima u kojima žele da imaju bitnu ulogu.

Nakon nešto više od mjesec rada, prvu takmičarsku utakmicu ekipa Andreja Žakelja će odigrati u ABA ligi u subotu (20 h) protiv Mornara u Baru, dok naredne srijede (19) na startu Evrokupa slijedi okršaj protiv Bešiktaša u Istanbulu.

“Plavi” su tokom pripremnog perioda odigrali sedam mečeva i zabilježili šest pobjeda i jedan poraz. U Kranjskoj Gori su izgubili od Cedevita-Olimpije (93:83), dok su pobijedili Dubai (93:83) i Krku (86:79). Po povratku u glavni grad Crne Gore savladali su Jenisej (87:69) i SC Derbi (80:62), a onda su u Širokom Brijegu osvojili turnir koji je organizovan u čast 50 godina od osnivanja Širokog. Crnogorski šampion je u “Pecari” bio bolji od Splita (86:84) i Zadra (79:63).

- Pripremni period smo odradili veoma dobro. Odigrali smo sedam kontrolnih utakmica, zabilježili šest pobjeda. Mislim da ima dosta prostora za napredak - kako defanzivno, tako i napadački. Predstojećeg vikenda kreće ono najbitnije, a to je liga. Kreću prave utakmice, kako u AdmiralBet ABA ligi, tako i u Evrokupu - kazao je za “Vijesti” centar Budućnosti, Kenan Kamenjaš, koji se posebno osvrnuo na turnir u Širokom Brijegu.

- Protiv Splita smo odigrali sporije u napadu. Želimo da igramo brže u ofanzivi. Protiv Zadra smo pokazali želju i bolji napadački potencijal koji posjedujemo. Takođe, defanzivno smo pokazali da smo dobri - iz dobre odbrane smo trčali naprijed, pa smo iz kontri postigli preko 20 poena. To je ono što nas ove godine treba i mora krasiti - objasnio je centar “plavih”.

Budućnost je uoči sezone uspjela da sačuva kostur ekipe i ugovore produži sa Flečerom Megijem, Jogijem Ferelom, Mekinlijem Rajtom i upravo Kamenjašem, koji se u decembru prošle godine iz SC Derbija vratio među “plave”.

- Bitno je da je ostao kostur ekipe. Znam koliko je meni to bilo bitno kad sam tokom prošle sezone stigao u Budućnost. Samo sam poznavao trenera i nekoliko igrača. Ali, poznavao sam trenerov sistem, pa mislim da će ove godine biti mnogo lakše - kako meni, tako i momcima koji su ostali. Kostur tima koji je trener ostavio je prošle sezone iznio najveći teret. Smatram da će i ove godine nas četiri-pet morati da nosi ekipu. Zato smo i ostavljeni - jer smo bili želja trenera i kluba. To će ići u dobrom pravcu, bitno je za klub kada ostavi kostur ekipe.

A kada je riječ o pojačanjima, Budućnost je dovela Đorđija Jovanovića, Matea Drežnjaka, Rašida Sulajmona, Džuvana Morgana i Judoku Azubuikea.

- Stručni štab i klub su u prelaznom roku odradili dobar posao. Momci koji su stigli su, prije svega, dobri ljudi i karakteri. Polako se uklapaju. Imaćemo dobru ekipu, samo zdravlje da nas posluži.

Budućnost ima velike ambicije u regionalnom takmičenju.

- Želimo da što više pobjeđujemo, da idemo što dalje - kako u ABA ligi, tako i u Evrokupu. Želimo da popravimo utisak u Evrokupu iz prošle sezone, ali i od prije dvije godine kada smo zaustavljeni u osmini finala. Ove godine želimo i moramo da idemo preko te prve stepenice u nokaut fazi, da probamo da imamo prednost domaćeg terena u oba takmičenja - poručio je Kamenjaš.

Kada je riječ o AdmiralBet ABA ligi, favoriti za titulu su aktuelni šampion Crvena zvezda i Partizan, koji i u ovu sezonu ulaze sa ogromnim budžetima.

- Dva evroligaška tima, sa velikim budžetima. Oni su pravljeni za Evroligu. Ali, znamo da nikada ne pobjeđuju timovi koji imaju najveće budžete. Ako budemo dobro i marljivo radili, onda mislim da se i njima može uzeti skalp, kao što smo i prošle godine. Da smo imali malo više sreće i pameti u predzadnjem kolu protiv Partizana, imali bismo prednost domaćeg terena u plej-ofu. Ove sezone jesu favoriti, sa većim budžetima i evroligaškim igračima, ali u ovom trenutku to ne treba ništa da znači - jasan je Kamenjaš.

Kada je riječ o Evrokupu, Budućnost je u veoma jakoj grupi - tu su Gran Kanarija, Huventud, Bešiktaš, Bahčešehir, Hapoel Tel Aviv, Vulvsi, Ulm, Trento i Trefl Sopot. “Plavi” su prethodne sezone takmičenje završili u grupi, a Kamenjaš poručuje da će ove sezone pokušati da ostvare bolji plasman.

- Evrokup je ove godine nikad jači, pogotovo naša grupa. Imamo 18 fenomenalnih utakmica. Ne treba da govorimo koliko su rivali jaki, dobri, ali moramo da pokažemo da ćemo kroz taj ritam utakmica biti još bolji. Moramo pokazati da smo i mi napravljeni za nešto više - zaključio je Kenan Kamenjaš.

Bilo je ponuda, zadovoljan sam što sam ostao

Kenan Kamenjaš je tokom ljeta imao ponudu italijanskog Trapanija, ali je Budućnost to odbila i sa 24-godišnjim centrom potpisala trogodišnji ugovor.

- Naravno da sam zadovoljan što sam ostao. Bilo je ponuda, ali sam ostao i potpisao ugovor na tri godine - rekao je Kamenjaš.

Reprezentativac Bosne i Hercegovine je igračku karijeru počeo u Sparsima iz Sarajeva, a u Studentski centar - sadašnji SC Derbi stigao je 2021. godine, odakle se preselio u Budućnost Voli na ljeto 2022. godine.

Nakon jedne sezone u plavom dresu Kamenjaš se vratio u SC Derbi, ali se tu nije dugo zadržao - u decembru prošle godine, nakon odličnih izdanja, uslijedio je novi poziv Budućnosti.

Bonus video: