Bez garda u Istanbulu: Budućnost slabom odbranom, početničkim greškama i bez skoka do poraza na startu Evrokupa

Crnogorski prvak razočarao je na startu Evrokupa - bolji od "plavih" bio je Bešiktaš (94:76)

10495 pregleda 54 reakcija 16 komentar(a)
Nekadašnji plej Crne Gore komandovao igrom Bešiktaša: Ferel je bio nemoćan protiv Nidama, Foto: Eurocup
Nekadašnji plej Crne Gore komandovao igrom Bešiktaša: Ferel je bio nemoćan protiv Nidama, Foto: Eurocup

Utakmica protiv tek sastavljenog Mornara i plus 47 nisu bili pravo mjerilo - prvi evropski izazov pokazao je da su košarkaši Budućnost Volija daleko od prave forme.

Crnogorski prvak razočarao je na startu Evrokupa - bez prave odbrane, skoka (38-30), smušeno u napadu i uz početničke greške, "plavi" su poraženi od Bešiktaša u Istanbulu - 94:76.

Nekako je od prvog minuta i mnogih grešaka bilo jasno u kojem pravcu će ići utakmica u "Fibabanka areni" - prvi poeni su stigli nakon dva i po minuta kada je Kenan Kamenjaš zakucao, a sve je koristio domaćin koji je predvođen Kajlom Olmenom otišao na 10:2.

Mekinli Rajt je u tim trenucima uspio da poveže igru "plavih", pa su Džuvan Morgan i on vratili Budućnost (10:10), a poslije penala Rašida Sulajmona stiglo je i prvo vođstvo (12:10).

Sulajmon i Rajt tokom meča u Istanbulu
Sulajmon i Rajt tokom meča u Istanbulufoto: Besiktas JK Basketbol

Ipak, na drugoj strani se razigrao nekadašnji plej Crne Gore Derik Nidam, odbrana Budućnosti praktično nije postojala, a trojka Berka Ugurlua kompletirala je seriju Bešiktaša od 11:0 za 30:19 na startu druge četvrtine.

"Napad i nije bio veliki problem, koliko je to odbrana - za ovakv defanzivnu igru nema opravdanja. Moraćemo puno da pričamo i radimo kako bismo sve promijenili", rekao je nakon meča Andrej Žakelj, trener Budućnosti.

Pokušavali su njegovi momci od tada da se vrate, ali je domaćin održavao uglavnom dvocifrenu prednost (na poluvremenu bilo 49:39), dok bi mu Budućnost nestvarnim greškama "pomagala" da je uvećava.

Bešiktaš je u finišu trećeg četvrtine nakon trojke Jigita Arslana imao plus 17 (64:47), pa je tada, iako se čini i mnogo ranije, bilo jasno da će Budućnost neuspješno početi novu evropsku avanturu.

Sljedeći rival "plavih" u Evrokupu naredne srijede u "Morači" biće Gran Ganarija, dok ih prije toga u subotu, takođe u Podgorici, očekuje drugo kolo AdmiralBet ABA lige protiv Splita.

stat
foto: Sofascore

BEŠIKTAŠ - BUDUĆNOST VOLI 94:76 (25:19, 24:20, 18:12, 25:25)

Istanbul - "Fibabanka arena". Gledalaca: 1.800. Sudije: Garsija (Španija), Majkić (Slovenija), Leskano (Argentina).

Bešiktaš: OLMEN 9, METJUZ 10, Nidam 18, Ugurlu 5, Arslan 7, Morgan 12, Aksu, SLIVA 7, KONAN 4, Ozbek, MARTIN 14, Teri 8.

Budućnost Voli: MORGAN 12, SULEJMON 13, Ilić 2, Megi 6, SLAVKOVIĆ 4, Tanasković 8, Ferel 8, Jovanović, Drežnjak 1, RAJT 13, Azubuike 1, KAMENJAŠ 8.

Bonus video: