Kad je i poraz dobra najava

Košarkaši Budućnosti okreću se gostovanjima Igokei i Trentu nakon poraza od Gran Kanarije. Andrija Slavković kaže da je ekipa izgubila previše energije da nadoknadi zaostatak, što je koštalo u dodatnih pet minuta

8337 pregleda 2 komentar(a)
Foto: KK Budućnost Voli
Foto: KK Budućnost Voli

Budućnost Voli je bila na korak da sruši tradicionalno neugodnog rivala, ali je za trijumf nad Gran Kanarijom na kraju nedostajalo i malo sreće.

Podgoričani su trojkom Džona Šurne na 17 sekundi prije kraja produžetka poraženi su od Gran Kanarije (89:86) u 2. kolu Evrokupa, prvom evropskom meču u “Morači” ove sezone.

Dva meča - dva poraza na startu (nakon ubjedljivog u Turskoj protiv Bešiktaša u 1. kolu), posljednje mjesto na tabeli zbog koš-razlike, ne izgleda baš privlačno za tim koji želi da napravi bolji rezultat nego prošle sezone i plasira se među prvih šest, od deset u grupi, što donosi drugu fazu, no tek je početak i ima još puno da se igra.

Izdanje u duelu sa jakim timom iz španske Endesa lige, koji tradicionalno ne leži Budućnosti (a često se sastaju u Evropi, prije dvije noći je bio 13. duel u posljednjih 14 godina, bilans je 11:2 za Granku) je, ako ništa drugo, dobra najava za ono što slijedi.

Naredni meč takođe nije jednostavan, gostovanje Trentu u Italiji, gdje će “plavi” tražiti prvu pobjedu, a nju bi morali do dočekaju najkasnije za dvije sedmice, kada u “Moraču” gostuje poljski Trefl Sopot.

- Ostaje da žalimo za ovom utakmicom, iako je početak sezone. Protiv Gran Kanarije smo se previše istrošili. Mislim da smo zaslužili da pobijedimo, jer smo ostavili posljednji atom snage. Nismo dozvoljavali protivniku lake šuteve u napadu, igrali smo strpljivo i pametno. Onda smo u nastavku imali mali pad koncentracije i energije, što ekipe, sa kvalitetom kakav ima Gran Kanarija, koristi na najbolji mogući način. Uspjeli smo da se vratimo sa minus 12 i uvedemo meč u produžetak, ali mislim da smo se previše istrošili vraćanjem u utakmicu i da je u produžetku najviše nedostajalo svježine - kaže krilo Budućnosti Andrija Slavković.

Sve u svemu, izgubljeni su bodovi, ali bi psihološki impuls mogao da vrijedi.

- Momci su imali pravi pristup, borili su se i pokazali su karakter u posljednjih pet minuta kada su se vratili. Odigrali smo mnogo bolje ovu utakmicu nego prvu protiv Bešiktaša, ali moramo da preskočimo još jednu stepenicu da bismo dobijali ovakve mečeve - rekao je trener “plavih” Andrej Žakelj nakon utakmice.

Podgoričani su vodili tokom većeg dijela meča, pa se činilo da bi tim sa Kanarskih ostrva mogao doživjeti prvi poraz ove sezone, u trećoj utakmici, nakon tijesne pobjede nad Trentom kod kuće u Evrokupu i egzibicije na startu Endesa lige u Andori (trijumf od 20 razlike).

Ipak, Španci su krajem treće i početkom četvrte četvrtine pokazali snagu, ili je Budućnost pala, ili i jedno i drugo, tek “plavi” su morali da jure zaostatak, što je iz Žakeljovog tima izvukao dodatni, može se reći i neočekivani kvalitet za start sezone.

Budućnost se izvukla iz praktično izgubljene situacije, odvela meč u produžetak, gdje su zbog slabijeg početka morali ponovo da jure minus. Drugi put to nije uspjelo...

- Meč je mogao da ode u oba pravca - primili smo nekoliko trojki u posljednjim sekundama i na kraju nas je to koštalo pobjede - dodao je Žakelj.

A pad u igri je stizao kada su se odmarali starteri...

- Ne znam zašto je ovog puta tako bilo, moraću da pogledam utakmicu. Pojedini igrači koji su ušli nisu bili na nivou, pali smo kad smo pravili izmjene, zato su drugi igrali i previše. Ipak, ovo je timski sport i svi zajedno dobijamo i gubimo - jasan je Žakelj.

Rašid Sulejmon i Džuvan Morgan su odmah pokazali da će biti pojačanja, dok Judoka Azubuike, od kojeg se najviše, očekuje još nije pravi.

- Siguran sam da sve može da se ispravi, jer nije loš igrač - uz to je imao pauzu zbog povrede. Pojedine utakmice je odigrao dobro, ali nešto je i do taktike. Na svakom treningu je sve bolji, kada dobije malo više prostora imaće i samopouzdanja i biće sve kako treba - kazao je Žakelj na kraju.

Budućnost Voli u subotu gostuje Igokei u ABA ligi, a meč sa Trentom zakazan je za narednu srijedu.

11:2

bilans je u međusobnim duelima Budućnosti i Gran Kanarije od 2010, i to u korist španskog tima. Crnogorski i španski tim sastajali su se u Evrokupu i Evroligi, a jednu od dvije pobjede Podgoričani su ostvarili u elitnom takmičenju - januara 2019, kada je u “Morači” bilo 75:70. Drugu pobjedu nad rivalom koji joj tradicionalno ne leži Budućnost je ostvarila ove godine - u februaru, u prošlosezonskom izdanju Evrokupa, kada je takođe u “Morači” bilo 90:77.

Bonus video: