Pariz i Tijago Spliter: Ambiciozan klub i ambiciozan trener

Pariz u debitantsku sezonu u Evroligi krenuo sa Tijagom Spliterom. Brazilac prvi put u karijeri trenira klub u Evroligi

6569 pregleda 30 reakcija 0 komentar(a)
Tijago Spliter, Foto: Shutterstock
Tijago Spliter, Foto: Shutterstock

Košarkaši Pariza prethodne sezone su bili hit u Evrokupu - sa 22 pobjede i jednim porazom, te atraktivnom košarkom, tim iz glavnog grada Francuske, osnovan 2018. godine, je prvi put u istoriji osvojio ovo takmičenje i plasirao se u Evroligu.

Ekipa iz glavnog grada Francuske u Evroligi - bila je to želja čelnih ljudi takmičenja, koji su godinama govorili o širenju tržišta na Pariz i London. Jedna želja im se ispunila, druga, da tim iz Londona igra Evroligu, još nije.

Pariz je do istorijskog uspjeha stigao predvođen Tuomasom Isalom, koji je proglašen za najboljeg trenera u Evrokupu prethodne sezone. Ali, mladi finski stručnjak je odlučio da karijeru nastavi u NBA ligi, tačnije u Memfisu, gdje će od ove sezone biti u stručnom štabu.

I dok je Isalo želio da karijeru gradi u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, legenda brazilske košarke, Tijago Spliter je odlučio da dođe u Evropu. Nakon karijere u Bruklinu (2019-2023) i Hjustonu (2023-2024), gdje je bio član stručnog štaba, Spliter je ljetos prihvatio ponudu i postao trener Pariza. Nekadašnji brazilski košarkaš je ljetos bio u stručnom štabu nacionalnog tima, koji je izborila plasman na Olimpijske igre u Parizu. Prije dvije godine je bio selektor Brazila za igrače do 23 godine na "GLOBL Jam International Showcase“ takmičenju u Kanadi.

Na početku ove sezone, Spliteru i Parizu bolje ide u domaćem takmičenju, nego u Evroligi - u LNB šampionatu Pariz je na skoru 3-1, dok je u Evroligi na 1-3. U Evroligi je, u neizvjesnim mečevima, izgubio od Crvene zvezde, Olimpije iz Milana i minhenskog Bajerna, a savladao je aktuelnog šampiona Evrope - Panatinaikos. Pobjeda nad Atinjanima je prva u Evroligi i za Pariz, a i za Splitera u trenerskoj karijeri u ovom takmičenju.

"Igrali smo protiv šampiona Evrope i nije bila potrebna posebna motivacija. Ovo je velika pobjeda za nas. Prije početka meča sam rekao da je PAO star 106 godina, a Pariz tek šest. Ponosan sam na ovaj klub, tim, stručni štab. Hvala svima koji su mi dali priliku da budem ovdje i vodim ovu ekipu", rekao je Spliter nakon utakmice sa Panatinaikosom.

Tijago Spliter je igračku karijeru počeo u domovini, a onda je 2000. godine, kao 15-godišnjak stigao u Evropu. Destinacija je bila Vitorija. a klub - tadašnja Tau Keramika.

Period proveden u Španiji, Spliter je dirljivo opisao u jednom članku za brazilski sajt UOL, gdje je pričao o tome kako je kao dijete stigao na Pirinejsko poluostrvo, kako je majka u početku brinula o njemu, kroz kakva je iskušenja prolazio, ali i o tome kako je kasnije, na vrhuncu svoje evropske karijere, izgubio sestru koja je preminula od leukemije 2009. godine, a koja se takođe bavila košarkom.

"Vrhunac moje karijere u Evropi desio se kad sam prolazio kroz najteži period u životu. Osvojio sam Kup kralja (2009), titulu (2010), bio MVP regularnog dijela sezone i MVP finala (2010), ali sam bio očajan, jer je moja sestra preminula. Krivio sam sebe. Razmišljao sam da li sam napravio pravi potez što sam došao u Evropu, da li je trebalo da se vratim u Brazil", napisao je u pomenutom tekstu Spliter.

Tokom desetogodišnje karijere u Španiji, Spliter je postao jedan od najboljih centara u Evropi. Dva puta je osvojio Endesa ligu, tri puta Kup, a četiri puta Superkup Španije. U idealnu petorku Evrolige je izabran 2008. godine, a dva puta je bio u drugoj najboljoj petorci. Nakon Španije je uslijedio odlazak u San Antonio 2010. godine, koji ga je tri godine ranije sa 28. pozicije izabrao na draftu. Tokom lok-auta u NBA ligi 2011. godine je kratko igrao za Valensiju.

Spliter tokom igračke karijere
Spliter tokom igračke karijerefoto: Shutterstock

U NBA je morao da se prilagodi. Stigao je kao jedan od najboljih igrača u Evroligi u tom trenutku, a onda je u Sparsima morao da se pomiri sa činjenicom da u početku neće biti jedan od najvažnijih košarkaša u rotaciji legendarnog Grega Popoviča.

“U Evropi sam bio jedan od najboljih igrača, a onda sam došao u NBA. Ali, nisam igrao. U početku sam se pitao da li sam zaslužio da budem u NBA”, pričao je jednom prilikom Spliter.

Istakao je da je Popovič jednom prilikom primijetio da je potišten na treningu, pa je razgovarao sa njim, ubjeđujući ga da će njegovo vrijeme doći.

I njegovo vrijeme je došlo, ali je, nažalost, trajalo kratko. Imao je važnu ulogu u sezoni 2013/2014. kada su Sparsi osvojili prsten, a Spliter postao prvi Brazilac sa NBA titulom. Uslijedile su povrede, koje su mu pravile dosta problema, nije mogao da igra na vrhunskom nivou, pa je San Antonio odlučio da se rastane sa njim 2015. godine, kako bi oslobodio prostor za dovođenje Lamarkusa Oldridža. Otišao je u Atlantu, a onda i u Filadelfiju, ali je zbog problema sa povredama tokom dvije godine odigrao samo 44 utakmice, posljednju 2017. godine.

Tijago Spliter
Tijago Spliterfoto: Shutterstock

Upravo je u pomenutom tekstu za sajt UOL Spliter opisao kroz kakvu je borbu sa povredama prolazio. Sve je počelo u posljednjoj sezoni u San Antoniju, kada su krenuli problemi sa kukom, a onda i povreda lista. Imao je hroničnih problema sa kukovima, išao na operaciju, propustio Olimpijske igre u Riju 2016, pričao je da nije mogao da spava od bolova, što je i glavni razlog zbog kojeg je odlučio da završi karijeru 2018. godine.

"Odlučio sam da završim košarkašku karijeru. To je odluka koju sam donio prije nekoliko mjeseci. Nisam želio da prestanem sa košarkom, ali je povreda kuka ozbiljnija nego što sam mislio i zadaje mi mnogo problema. Odluka nije donijeta lako, pogotovo što praktično cijeli život igram košarku, ali sam morao da se odlučim na takav korak", izjavio je Spliter 2018. godine.

Po završetku igračke, počeo je trenersku karijeru. Kako je rekao nedavno u Evroliginom serijalu, posvećenom usponu Pariza, kad je završio karijeru shvatio je koliko mu košarka nedostaje i da je nemoguće da se bavi nekim drugim poslom. Prvi posao bio je u Bruklinu, gdje je ostao četiri sezone, a onda je prethodnu proveo u Hjustonu.

U međuvremenu Pariz je krenuo u novi ambiciozan projekat, sa ciljem da postane stabilan evroligaš. U serijalu Evrolige jedan od vlasnika kluba, Dejvid Kan, nekadašnji glavni čovjek košarkaških operacija u Minesoti, je objasnio da se Pariz za Splitera odlučio iz jednog razloga - željeli su mladog trenera, koji će rasti zajedno sa ekipom.

A ko je Spliterov trenerski uzor? Upravo u pomenutom serijalu 39-godišnji Brazilac ističe da je posebno pratio rad trenera Golden Stejta, Stiva Kera. Ker je sa Golden Stejtom pisao istoriju NBA lige, Spliter je tek na početku svoj trenerskog puta.

A, ako trenerska karijera bude uspješna kao igračka, onda bi Spliter mogao da bude buduće veliko trenersko ime.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: