Novi identitet Vučevićevih Bulsa

Čikago tokom predsezone pokazao novi ofanzivni kvalitet, a NBA sezonu otvara u noći između srijede i četvrtka kada se sastaje sa Nju Orleansom

24665 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Vučević i Zak Lavin biće predvodnici novog Čikaga, Foto: NBA
Nikola Vučević i Zak Lavin biće predvodnici novog Čikaga, Foto: NBA

Jedna plej-of runda i dvije u plej-inu tokom posljednjih sedam sezona - slavni dani Čikago Bulsa odavno su prošlost, a sadašnjost je takva da je velikan iz “Junajted centra” dovoljno dobar da bude na granici doigravanja, ni manje, a ni više o toga.

Iz ljeta u ljeto, nakon još jedne razočaravajuće sezone, u Gradu vjetrova se govorilo o rekonstrukciji, o novim planovima za korak više. Slično je bilo i ovog puta. Prva zvijezda Demar Derozan više ne nosi crveni dres, Čikago je svjesno odlučio da ga se odrekle i krene sa nekim novim adutima, ali i novim stilom igre...

Prema onome što su Bulsi pokazali kroz pet predsezonskih provjera, zaštitni znak ekipe Bilija Donovana trebalo bi da budu šut za tri poena i jak tempo.

Tim našeg centra Nikole Vučevića na svakom od test mečeva “ispalio” je po 40 više i pokušaja za tri poena, a u posljednjem prethodne noći protiv Klivlenda (pobjeda nakon produžetka 139:137) imao je čak 56 pokušaja van linije 7,24.

“Tokom predsezone igrali su sa timovima - Klivlend, Milvoki, Minesota - koji su pri vrhu NBA lige kada je odbrana u pitanju. U Čikagu znaju da će morati, kako bi nadoknadili nedostatak visine i riješili odbrambene probleme, da pojačaju tempo i da šutiraju trojke... Tih 56 šuteva oborili bi rekord franšize da se utakmica igrala tokom regularne sezone”, napisao je “Čikago San tajms”.

Nije baš sve bilo idealno sa šutem za tri tokom prvog dijela protiv Kavsa, ali Bulsi su i u nastavku ostali vjerni svom novom ofanzivnom identitetu, nastavili su da šuiraju i meč završili sa 19 pogođenih “trica” (33,9 odsto).

- Pokušavamo da podignemo taj procenat, jer se napad temelji na šutu za tri poena i brzoj igri... Možda u posljednjem meču nije krenulo kako treba, ali smo kasnije našli prave šuteve - poručio je Zak Lavin, zvijezda Čikaga.

Nakon sjajne prošle sezone od Kobija Vajta se očekuje da ove bude jedan od lidera ekipe.

- Donovan nam je usadio u glavu da šutiramo iz otvorenih pozicija i ubrzamo korak kad god je to moguće. Jednostavno, moraćemo tako da igramo ove sezone ukoliko želimo da ispunimo ciljeve. Ne možemo više da se oslonimo na šut za dva poena, nemamo više Demara - istakao je Vajt.

Vučević je na kraju prošle sezone naglasio da želi da popravi procente šuta za tri poena. Tokom predsezone, međutim, nije mnogo šutirao sa distance, ali je pokazao da je već u sjajnoj formi, pošto je i protiv Klivlenda odigrao sjajan meč - imao je 18 poena, 12 skokova, šest asistencija i po jednu ukradenu loptu i blokadu.

Vučević i Bulsi spremni su za noć između srijede i četvrtka i meč protiv Nju Orleansa - biće to start nove NBA sezone za Čikago, a 14. za našeg centra u najjačoj ligi na svijetu.

Bonus video: