Klasik u "Morači": Budućnost želi 5-0 i da pokaže da je tim za velika djela

Regionalni derbi u 5. kolu AdmiralBet ABA lige - košarkaši Budućnost Volija čekaju Crvenu zvezdu (19 časova)

12076 pregleda 3 komentar(a)
Mekinli Rajt na meču sa Crvenom zvezdom prošle sezone, Foto: ABA
Mekinli Rajt na meču sa Crvenom zvezdom prošle sezone, Foto: ABA

Jedini klub koji je tokom skoro cijele prethodne decenije skinuo krunu beogradskim klubovima još jednom izaziva šampiona - košarkaši Budućnost Volija spremni su za novi derbi, večeras od 19 sati u “Moraču” stiže Crvena zvezda.

Veliki duel u 5. kolu AdmiralBet ABA lige čini se nije mogao da dođe u ljepšem trenutku za crnogorskog prvaka koji je u nizu od četiri pobjede, jedini loš meč u sezoni odigrao je protiv Bešiktaša, dok je Zvezda sjajna u Evroligi.

- Igramo protiv ekipe iz Evrolige i jasno je da moramo da budemo motivisani. Zvezda će biti spremna iako je imala težak raspored, ali svakako želi da bude u vrhu ABA lige i igraće na pobjedu. Međutim, to važi i za nas - poručio je Andrej Žakelj, trener Budućnosti.

Sve za pobjedu

Budućnost je bez greške na startu ABA lige, dok Zvezda neočekivano nakon četiri kola ima dva poraza - od Dubaija i Splita, oba u gostima, pa bi krcata “Morača” mogla da bude važan adut na putu ka trijumfu.

- Moraćemo da nađemo način da eliminišemo njihove dobre strane i da iskoristimo stvari u kojima smo dobri. Jasno je da se radi o teškom protivniku - biće fizički veoma zahtjevan meč, ali ćemo učiniti sve da uz pomoć naših sjajnih navijača izvučemo pozitivan rezultat - naglasio je slovenački stručnjak.

Defanziva ključna stvar

Kada je u pitanju ABA liga, Budućnost i Crvena zvezda se sastaju 60. put. I dok je beogradski klub sa 33 pobjede nešto uspješniji ukupno, kako je objavljeno na sajtu crnogorskog prvaka, u “Morači” je potpuno drugačija situacija, pošto su “plavi” upisali 21 trijumf, a Zvezda sedam.

Posljednja pobjeda Budućnosti u našoj najvećoj dvorani stigla je prošle sezone kada je ekipa Andreja Žakelja na krilima Jogija Ferela bila ubjeljiva 84:62.

- Zaista smo uzbuđeni, jedva čekamo utakmicu i želimo da ponovimo pobjedu iz prošle sezone - jasan je Mekinli Rajt, plej Podgoričana.

60.

utakmicu u ABA ligi odigraće Budućnost i Zvezda, a trenutno u pobjedama vodi beogradski klub (33:26). U “Morači” je skor 21:7 za “plave”

Šta bi moglo da odluči pobjednika?

- Ključna stvar će biti defanziva. Ukoliko zaustavimo njihova najjača oružja možemo da očekujemo dobar ishod. Moramo da ih natjeramo da dosta trče - defanziva i trčanje vode ka velikoj potrošnji - smatra momak iz Mineapolisa.

Budućnost je svjesna da u glavni grad Crne Gore stiže ekipa koja je vezala tri trijumfa u Evroligi i koja je u četvrtak tek nakon produžetka protiv Barselone prvi put poražena.

- Sigurno je da se radi o dobrom timu, evroligaškom, koji ima dosta iskustva i igrače koji su sada veterani... Ali, i mi smo spremni za izazov - naglasio je Rajt.

KK Budućnost Voli
foto: KK Budućnost Voli/Filip Roganović

Neka publika u "Morači" bude glasna

Svaki derbi u ABA ligi je košarkaški praznik u Podgorici, a Rajt upravo želi da pubika u “Morači” večeras bude šesti igrač Budućnosti.

- Prije svega, očekujem da u dvorani bude veoma glasno, sa dosta navijanja od strane naših navijača sa kojima želimo da proslavimo pobjedu. Moramo od prvog trenutka da igramo izuzetno čvrsto, jer nas očekuje fizički jako zahtjevna utakmica. Samo tako možemo da dođemo do pobjede - smatra “broj 25” Budućnosti.

Četiri posljednja meča pokazala su koliko Budućnost može da bude ozbiljna sa igračima koji su ostali i sa pojačanjima koja su stigla preko ljeta - za “peticu” će imati i najtežeg rivala do sada, ali i poseban motiv koji derbi uvijek nosi sa sobom.

Sferopulos: Budućnost? I kvalitet i dobra košarka

Crvena zvezda je u Evroligi upisala dva trijumfa u gostima, dok u ABA ligi i dalje traži prvi trijumf - sada protiv jednog od jačih timova regiona.

- Budućnost je do sada neporažena u ABA ligi i ta činjenica pokazuje njen kvalitet, uz dobru košarku koju igra. Zato moramo da budemo potpuno spremni da odgovorimo na energiju rivala i da odigramo pametnu utakmicu - istakao je Janis Sferopulos, Zvezdin trener.

Crnogorskog prvaka pohvalio je i Rokas Gedraitis.

- Na startu sezone Budućnost igra veoma dobro o čemu govore i rezultati. Očekuje nas težak posao, ali želimo pobjedu - kaže litvanski košarkaš.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: