Kreće najbolja košarka, Boston čeka izazivača

U noći između utorka i srijede počinje 79. sezona NBA lige - mnogi vjeruju da su Seltiksi favoriti da odbrane tron, konkurenciju velikanu prije svih treba tražiti u timovima iz Zapadne konferencije

4115 pregleda 34 reakcija 3 komentar(a)
Prva zvijezda Bostona: Džejson Tejtum, Foto: Reuters
Prva zvijezda Bostona: Džejson Tejtum, Foto: Reuters

Toronto, LA Lejkersi, Milvoki, Golden Stejt, Denver i Boston - šest različitih timova je osvajalo NBA prsten prethodnih šest sezona, a analitičari predviđaju da ovu sezonu neće obilježiti neki drugi tim, već da bi Seltiksi mogli da odbrane tron.

U noći između utorka i srijede počinje nova, 79. sezona najjače košarkaške lige na svijetu, a otvaraju je dueli Bostona i Njujorka, te Lejkersa i Minesote.

Nakon 64 trijumfa u regularnom dijelu prethodne sezone i samo tri poraza u plej-ofu, Boston je, kako smatraju analitičari, bez konkurencije na Istoku. Najbolji su tim, sa najvećim potencijalom i kontinuitetom i velikom zvijezdom - Džejsonom Tejtumom. Zato je sada na redu drugo pitanje - može li Tejtum konačno da osvoji MVP titulu?

Ali, ni moćni Seltiksi nisu bez mana - Kristaps Porzingis se i dalje oporavlja od povrede stopala, povratak je planiran oko Božića, dok Al Horford ima 38 godina. I pored toga je veliki jaz između Kelta i ostalih timova u Istočnoj konferenciji.

Novu NBA sezonu, 14. u karijeri počinje i Nikola Vučević, koji je od 2021. godine u sastavu Čikago Bulsa. Vučević je ostao u Bulsima, iako se u nekoliko navrata pisalo o njegovom odlasku. Ali, s druge strane, otišao je Demar Derozan (u Sakramento), a glavno pitanje je kada će se završiti era Zeka Lavina u Bulsima. Lavin je prije dvije godine potpisao petogodišnji ugovor vrijedan 215 miliona dolara, ali nije doprinio rastu tima. A Čikago, tvrdi “Yahoo”, ne može da napreduje dok je Lavin u ekipi.

Na Istoku prema ocjeni stručnjaka ni ove sezone neće biti uzbudljivo kao na Zapadu, gdje je prošle sezone najbolji bio Dalas predvođen Lukom Dončićem. Slovenački reprezentativac je finiš prethodne sezone igrao povrijeđen, a obilježio je prošlosezonski plej-of, jer je postao prvi igrač koji je imao najbolje brojke u svim kolonama - poenima, skokovima, asistencijama i ukradenim loptama. Takođe je pokazao i napredak u odbrani, pa se uoči nove sezone čeka da se vidi može li da odvede Meverikse do prstena?

Dončiću i Dalasu će konkurenti za ova priznanja biti Nikola Jokić i Denver Nagitsi. Nakon što je osvojio tri MVP titule prethodne četiri godine, Jokić ove sezone ima priliku da još jednom potvrdi status najboljeg na svijetu. Po četiri MVP priznanja su osvojili Lebron Džejms i Vilt Džembrlen, jedan više Majkl Džordan i Bil Rasel, dok je na prvom mjestu sa šest priznanja Karim Abdul Džabar.

Nagitsi su uoči sezone ostali bez Kentavijus Koldvel-Poupa, koji je otišao u Orlando, a stigao je Rasel Vestbruk. Dilema je, ako ne i najveća kod Denvera, da li će Džamal Marej uspjeti da ostane zdrav čitave sezone...

Okahoma je regularni dio prošle sezone završila na 1. mjestu, Šaj Gildžes-Aleksander je bio kandidat za MVP, a i ove godine će biti u užem izboru. Sa kanadskim reprezentativcem Tanderi će pokušati da izbore prvo finale nakon 2012. godine.

Entoni Edvards je predvodio Minesotu do prvog finala konferencije nakon 2004. godine. Ove sezone, odlaskom Karl Entonija Taunsa “vukovi” su postali - Edvardsov tim. Ali, biti mlada zvijezda ekipe znači i veći pritisak i veći izazov.

Svoju 22. sezonu u karijeri u NBA ligi počinje Lebron Džejms. Ovog ljeta mu se ispunila želja, Lejkersi su trejdovali njegovog sina Bronija, a otac i sin su protiv Finiksa u predsezoni prvi put bili zajedno na terenu.

- Volim ono što radim. Ali, ne moram da postignem ništa više. Imam sve - rekao je nedavno Džejms.

Regularni dio sezone traje do 13. aprila 2025. godine. Plej-in startuje dva dana kasnije, plej-of 19. aprila, a finale 5. juna.

Bonus video: