Tri od tri u Minhenu: Bajern sa Edvardsom brani domaći teren

Na krilima Karsena Edvardsa, Bajern u 5. kolu Evrolige na domaćem terenu savladao Olimpijakos - 84:80

1737 pregleda 0 komentar(a)
Karsen Edvards, Foto: Euroleague.net
Karsen Edvards, Foto: Euroleague.net

Nakon pobjeda nad Real Madridom (97:89) i Parizom (109:107), košarkaši minhenskog Bajerna savladali su sinoć, u petom kolu Olimpijakos (84:80) i još jednom odbranili domaći teren u Evroligi. Sa druge strane, Atinjani ove sezone još nisu zabilježili pobjedu na gostujućem terenu.

Olimpijakos je finiš prvog poluvremena odigrao furiozno, napravio seriju 15:0 i poveo 43:32, što je bio i rezultat prvog dijela. Atinjani su u trećoj četvrtini u dva navrata imali 12 poena prednosti, a onda je njihova prednost počela da se topi. Kod rezultata 49:37 za goste, Bajern je vezao 10 poena i prišao na 49:47, da bi dva poena minusa imao i poslije 30 minuta - 61:59.

Ekipa Gordona Herberta je u drugom dijelu četvrte četvrtine napravila seriju 13:1, povela 79:72 i prednost do kraja nije ispustila.

Bajern je do pobjede došao na krilima Karsena Edvardsa, koji ove sezone igra fenomenalno. Bek, rođen prije 26 godina u Hjustonu je meč završio sa 30 poena, a od toga je 14 postigao u posljednjih devet minuta. Nakon što je protiv Reala i Panatinaikosa ubacio po 14 poena, Edvards je u Beogradu protiv Partizana postigao 13, a onda je uslijedila sjajna partija protiv Pariza, koju je okončao sa 32 poena. Na tu utakmicu se nadovezao i meč protiv "crveno-bijelih" iz Atine, a Edvars je sa 30 poena bio najzaslužniji za trećih trijumf šampiona Njemačke.

Edvards je protiv Olimpijakosa 10 puta bio precizan za dva poena (10/14), pa je postavio lični rekord u toj kategoriji. Sa postignuta 32 poena protiv Pariza i 30 protiv Olimpijakosa, postao je 11. igrač u istoriji Evrolige, koji je na dva meča zaredom ubacio minimum 30 poena. Prvi je do tog učinka došao Jaka Lakovič, koji je 2001. godine, igrajući za Krku, Zadru ubacio 31 poen, a Real Madridu 38.

Nakon toga su minimum po 30 poena na dva meča zaredom postizali Nikola Vujčić, Aleksej Šved, Miloš Vujanić, Vlado Šćepanović, Miloš Teodosić, Lin Grir, Nando de Kolo, Čarls Smit i Markus Hauard.

Bajern u narednom kolu gostuje Virtusu, a Edvards ima priliku da postane prvi košarkaš u istoriji Evrolige, koji je na tri utakmice zaredom ubacio minimum 30 poena.

"Srećan sam zbog pobjede nad Olimpijakosom. Na početku smo bili spori, a kako je meč odmicao, igrali smo dobru odbranu, što je naš zaštitni znak. Ipak, ima još stvari na kojima je potrebno raditi. Ako naša odbrana tokom mečeva bude na visini zadatka, onda neće biti problema", rekao je Edvards nakon meča sa Olimpijakosom.

U posljednjem minutu Bajern je imao dva poena prednosti (82:80), a onda je Vezenkov dva puta zaredom bio neprecizan za tri poena. Nakon toga je Edvards sa penala potvrdio pobjedu Bajerna.

"Borili smo se do kraja. Ponosan sam na ekipu. Teško je igrati protiv Olimpijakosa. Uvijek imaju kvalitetnu ekipu, tako je i ove sezone. Ali, igrali smo u našoj dvorani, pred našim navijačima i to je bio dodatni motiv. U posljednjoj četvrtini, kada smo bili iscrpljeni, njihova podrška nam je bila vjetar u leđa", rekao je Edvards.

Bajern je prvi put u istoriji, ostvario tri pobjede zaredom na domaćem terenu na početku sezone u Evroligi. Narednu utakmicu u Minhenu Bavarci će odigrati 7. novembra, kada im u goste dolazi Žalgiris sa Andreom Trinkijerijem, koji je jedno vrijeme upravo bio trener njemačkog kluba.

Prije meč sa ekipom iz Kaunasa, Bajern će gostovati Virtusu i Asvelu.

Bonus video: