Novi početak Tea Maledona

Francuski košarkaš, Teo Maledon se prethodnog ljeta vratio u Asvel i na početku nove sezone u Evroligi pruža sjajne partije

4587 pregleda 0 komentar(a)
Teo Maledon, Foto: Euroleague.net
Teo Maledon, Foto: Euroleague.net

I dok većina košarkaša, koji se iz NBA vraćaju u Evropu, moraju opet da prođu kroz određeni period prilagođavanja, čini se da to nije slučaj kada je u pitanju Teo Maledon. Nakon četiri godine, tokom kojih je igrao za Oklahomu, Šarlot i Finiks, ali i razvojne timove, francuski košarkaš se prethodnog ljeta vratio u Asvel i ponovo počeo da igra košarku na visokom nivou.

Novi početak u Evropi, Asvelu i Evroligi protiče veoma dobro - na pet utakmica Evrolige francuski plej prosječno postiže 18,2 poena i 4,8 skokova, uz prosječan indeks 23,5. Proglašen je za najkorisnijeg igrača (MVP) 4. kola, kada je vodio ekipu do velikog preokreta i pobjede protiv Baskonije (76:69).

„Nevjerovatan meč. Ovo je nešto o čemu maštate. Zahvalan sam što sam imao priliku da odlučim utakmicu. Nismo odustajali, držali smo se zajedno. Uz podršku navijača smo uspjeli da kreiramo preokret i dođemo do pobjede“, rekao je Maledon nakon duela protiv Baskonije, gdje je Asvel u posljednjoj četvrtini uspio da napravi seriju 17:0 i dođe do trijumfa.

Nakon meča sa Baksonijom, francuski reprezentativac je odigrao dobar meč i u porazu u gostima od Barselone (90:83), kada je postigao 21 poen, uz četiri uhvaćene lopte.

Teo Maledon je prve košarkaške korake napravio u Nacionalnom institutu za sport, stručnost i performanse, skraćeno INSEP-u. Još kao dijete je zavolio košarku, a bitan doprinos tome dali su i roditelji, koji su se bavili ovim sportom. Otac Klod je igrao za lokalni Ruan, dok je majka Silvija bila članica juniorske reprezentacije Francuske. Starija sestra i mlađi brat se takođe bave košarkom, a ujak je bio selektor Sejšela. Sa takvom porodičnom istorijom, bilo je logično da Maledon nastavi tim putem.

Maledon
Maledonfoto: Euroleague.net

A u INSEP-u nisu mogli da budu svi. Nacionalni institut je bio rezervisan samo za perspektivne, mlade sportiste, one kojima se previđa blistava karijera.

„Čim sam čuo za INSEP, želio sam da budem tamo. Bio sam samo na to fokusiran, to mi je bio cilj“, pričao je jednom prilikom Maledon.

Sa 14 godina je dobio željenu stipendiju i krenuo putem kojim su išli, između ostalog, Toni Parker, Roni Turijaf, Evan Furnije i Žofri Lovernj.

„Kad znaš ko je sve bio na INSEP-u, onda je to stvar kojom se moraš ponositi“, pričao je Maledon.

Život na INSEP-u je podsjećao na američke koledže. A samim tim što je bio u Nacionalnom institutu, bilo je jasno da će Maledonov naredni korak biti odlazak u najtrofejniji francuski klub - Asvel.

Tako je i bilo. Maledon se 2017, nakon dvije godine na INSEP-u priključio timu iz Vilerbana i nastupao u ekipi za igrače do 21 godine. Sa 16 godina je debitovao za prvi tim Asvela (drugi najmlađi debitant u klupskoj istoriji), a uoči sezone 2018/2019. je potpisao prvi profesionalni ugovor. Postao je najmlađi učesnik Ol-stara LNB lige, a 2019. godine je proglašen za najboljeg mladog košarkaša u ovom takmičenju. Te sezone (2018/2019) je osvojio duplu krunu sa Asvelom i bio najbolji igrač završnice Kupa. Trener ekipe, koja je te sezone osvojila duplu krunu bio je Zvezdan Mitrović.

Sezona 2019/2020. je bila posljednja u prvom mandatu u Asvelu. Debitovao je protiv Olimpijakosa u Evroligi, ali je imao problema sa povredama, na šta se nadovezao i prekid sezone zbog pandemije koronavirusa. Uslijedio je odlazak u NBA na ljeto 2020...

Prije odlaska u NBA, tada 19-godišnji košarkaš je za prvi tim Asvela odigrao 120, a za ekipu do 21 godine 37 utakmica. Na draftu ga je u drugoj rundi izabrala Oklahoma. U prvoj sezoni u dresu Oklahome je prosječno bilježio 10,1 poen, uz 3,2 skoka i 3,5 asistencija. U početku je doprinosio ekipi, a onda su uslijedile povrede i pad forme, pa je proslijeđen u razvojni tim, a onda je 2022. prešao u Šarlot. Ali i u Šarlotu je bio daleko od prepoznatljivog nivoa, pa je u decembru prošle godine proslijeđen Finiksu. Sansi su mu se zahvalili u martu ove godine, poslije četiri odigrane utakmice.

Karijera u NBA je bila daleko od očekivane, pa je Maledon odlučio da se vrati u domovinu i ponovo obuče dres Asvela.

"Hvala svima koji se brinu da se osjećam prijatno. Vratio sam se košarci i to je najbitnije", rekao je nedavno Maledon, koji je 2017. godine sa kadetskom reprezentacijom Francuske osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Podgorici. "Trikolori" su tada u finalu pobijedili Crnu Goru (75:68), a Maledon je utakmicu završio sa 20 poena, osam skokova i četiri asistencije.

Sada je na novom početku.

Bonus video: